Najkrajšiu fontánu možno uzavrú, aby sa k nej nedostali turisti

Nie len, ale aj, vďaka filmu Sladký život sa fontána di Trevi v Ríme stala symbolom celého mesta aj krajiny.

13.12.2019 07:00
Fontána di Trevi, Rím, Taliansko, turisti, Foto:
Fontána di Trevi
debata

Fontána dotvára priečelie paláca Poli. Jej najstaršia časť je pozostatkom akvaduktu, ktorý dal postaviť vojvodca Agrippa ešte v roku 19 pred Kristom.

Niet divu, že tento skvost turisti vo Večnom meste obliehajú vo dne, v noci. Prílišný záujem vzácnej pamiatke však škodí, píše Cnn.com.

Okraje fontány aj maličké námestie Piazza di Trevi, na ktorom sa nachádza, sú denne preplnené návštevníkmi a treba povedať, že nie všetci sú disciplinovanými návštevníkmi sa chcú sa pri nej iba odfotiť.

Len tento rok tu polícia chytila amerického turistu, ktorý sa vo fontáne kúpal, Talianku, ktorá do jej kamenného okraja ryla kľúčom nejaký odkaz budúcim generáciám a troch opitých Austrálčanov, čo do vody nalievali nápoje.

Veci zašli až tak ďaleko, že majiteľ jednej reštaurácie označil celú oblasť okolo slávnej fontány za nechutnú.

Andrea Coia, prezident tamojšieho obchodného výboru, sa rozhodol veci riešiť radikálne a navrhol celú pamiatku ohradiť. Ochranná bariéra by podľa neho znemožnila ľuďom posedávať na okraji di Trevi.

Polícia už aj v súčasnosti vyháňa turistov, ktorí sa šplhajú na pamiatky a „piknikujú“ na nich. Plot by tak mužom zákona uľahčil nekonečnú prácu a oni by sa tak mohli sústrediť na ďalšie prečiny.

Coia tiež navrhol nainštalovať na cestách vedúcich k fontáne di Trevi a okolo Kolosea pevné policajné kontrolné body a zaviesť nepretržité pešie hliadky pozdĺž okolitých ciest – čiastočne na odradenie nelegálnych predajcov, ale aj na monitorovanie správania návštevníkov.

Opatrenia by mali „ochrániť jedno z najkrajších miest na svete a zaistiť lepší zážitok pre tých, ktorí si ho chcú užiť“.

Traveller24.com; Wikipedia.org; Cbs46.com; Travelandtourwor­ld.com; Justdial.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #Fontána di Trevi