Košice majú novú atrakciu: Košické oko. Je to 32 metrov vysoké ruské kolo

Mesto Košice má novú atrakciu. Ide o 32 metrov vysoké ruské kolo - Košické oko, ktoré sa nachádza na Hlavnej ulici. Spustia ho už vo štvrtok, keď sa oficiálne začnú Košické rozprávkové Vianoce. Informoval o tom hovorca mesta Košice Vladimír Fabian.

05.12.2019 10:15
debata (2)

Projekt vznikol v partnerstve mesta, kraja a súkromných firiem pôsobiacich v meste. „Povolenie na zabratie verejného priestranstva vydalo mesto spolu s príslušnými orgánmi po podrobnom zvážení prísnych technických a bezpečnostných požiadaviek. Stavba ruského kola trvala štyri dni a v prevádzke bude do 6. januára budúceho roka,“ uviedol Fabian.

Bezpečnosť a funkčnosť ruského kola potvrdzuje aj jeho nová revízna správa spred mesiaca. V spolupráci s košickou mestskou políciou budú okolo kolesa umiestnené zábrany, ktoré zabezpečia, aby sa do priestoru v blízkosti atrakcie nemohli dostať autá a nebola tak ohrozená prevádzka ani bezpečnosť ľudí na ruskom kole.

Rovnako prevádzkovateľ súhlasil s obmedzením hlučnosti a s prispôsobením atrakcie celkovému dizajnu Košických rozprávkových Vianoc.

Po dohode s partnermi atrakcie poputuje časť partnerských príspevkov na charitatívnu zbierku Primátorský punč, ktorá každoročne pomáha ľuďom v núdzi. Predaj primátorského punču tvorí významnú časť charitatívnych aktivít v rámci Košických rozprávkových Vianoc.

Výťažok sa v tomto roku rovným dielom rozdelí medzi Arcidiecéznu charitu Košice, Vysokošpeciali­zovaný odborný ústav geriatrický sv. Lukáša v Košiciach, DOMKO – Domov sociálnych služieb v Košiciach a ETP Slovensko. Výťažok odovzdajú počas Novoročného koncertu mesta Košice 26. januára.

“Už pred rokom som sa vyjadril, že Košické rozprávkové Vianoce potrebujú po 25 rokoch nový impulz. Z tohto dôvodu sme pripravili viacero noviniek. Budeme viac dbať na čistotu, poriadok alebo bezpečnosť návštevníkov, no pribudnú nám aj viaceré atrakcie ako ruské kolo alebo verejné klzisko v Mestskom parku, ktoré už onedlho takisto plánujeme otvoriť,” uviedol primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

Vďaka príspevkom partnerov sa podarilo znížiť cenu vstupného pre návštevníkov Košických rozprávkových Vianoc na 4 eurá za jednu jazdu. Deti do 5 rokov sa odvezú zadarmo, rodinné vstupné pre 4 osoby bude za zvýhodnenú cenu 15 eur.

Navyše sa budú počas podujatia konať súťaže o jazdy zadarmo. Jedna jazda potrvá približne 5 minút. V kabínkach ruského kola sa dokáže odviezť až 144 osôb.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #kolotoč #ruské kolo