Máte chuť na iné adventné trhy? Tu sú 2 tipy na výlety pár kilometrov od Bratislavy

Celý december sa nás usiluje naladiť na to, čo príde pred jeho koncom. Adventná atmosféra má čaro očakávania a je plná vôní, farieb a svetiel.

10.12.2019 07:00
debata

Ako vyzerajú sviatočne vyzdobené dediny v rakúskom Burgenlande? Máme pre vás inšpiráciu, kam vyraziť za predvianočnou náladou k susedom.

Najkrajšie mesto Burgenlandu

Asi 50 minút jazdy autom z Bratislavy, na druhej strane Neziderského jazera, sa rozprestiera malebný Rust.

Atmosféra na adventnom námestí v Ruste. Foto: Gabriela Sabová, Pravda
Rust, Rakúsko, advent, Vianoce, Atmosféra na adventnom námestí v Ruste.

Počtom obyvateľov 1700 pripomína skôr dedinu, no hrdí obyvatelia radi pripomenú, že Rust je najmenším štatutárnym mestom v Rakúsku.

Rust má aj ďalšiu raritu – volá sa mesto bocianov a túto prezývku nedostalo pre nič, za nič. Majestátne vtáky sa tu zdržiavajú v hojných počtoch nie len v lete, ale niekoľko ich neodchádza dokonca ani v zime!

Samozrejme, ľudia ich musia v chladných dňoch kŕmiť a vďačné bociany sa im za to starajú o povesť.

V nádherne zrekonšruovaných farebných historických domoch doposiaľ bývajú ľudia a niet divu, že Rust už niekoľkokrát vyhlásili za najkrajšie mesto Burgendalndu.

Od roku 2001 je dokonca zapísané do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Špeciálnu atmosféru má Kremayrhaus najmä na...
Atmosféra v Kremayrhause.
+11Špeciálnu atmosféru má Kremayrhaus najmä na...

V čase adventu sa šikmé námestie premení na sviatočný market, kde domáci ponúkajú tradičné ozdoby, dekorácie, ale aj miestne špeciality ako praclíky, čerešňové klobásy, syry, varené víno.

Pravým klenotom je dom Kremayrhaus na námestí Rathausplatz. Detailne zreštaurovaný meštiansky dom prepája v sebe jedinečným spôsobom históriu a umenie a zaujme drevenými stropmi či klenutými pivnicami.

V útulnom interiéri sa nachádza múzeum, ktoré vystavuje umelecké predmety, starožitnosti a dôležité exponáty z rustského mestského archívu ako je listina povyšujúca Rust na mesto.

Kremayrhaus na Vianoce. Foto: Gabriela Sabová, Pravda
Rust, Rakúsko, advent, Vianoce, Kremayrhaus na Vianoce.

Špeciálnu atmosféru má Kremayrhaus najmä na Vianoce, keď sa premení na vysvietený a vyzdobený čarovný domček ako z rozprávky.

Podľa Sonje Grapy z múzea trvá až 5 týždňov, kým dvojpodlažný dom aj s dvorom a vstupným portálom vyzdobia od hlavy po päty, aby ho mohli návštevníci obdivovať v plnej paráde. Vnútri svoje výrobky ponúkajú domáci remeselníci.

Železné mesto s Haydnovou sálou

Asi 15 kilometrov východne od Rustu leží Železné mesto – Eisenstadt. Hlavné mesto spolkovej krajiny Burgenland je zároveň najmenším hlavným mestom spolkovej krajiny v Rakúsku s 13-tisíc obyvateľmi. Jeho názov, latinsky castrum ferrum odkazuje na banícku tradíciu a obchodovanie s kovmi v oblasti.

Sviatočný zámok Esterházy a Haydnova sála. Foto: Gabriela Sabová, Pravda
Eisenstadt, Rakúsko, advent, Vianoce, Esterházy, zámok Sviatočný zámok Esterházy a Haydnova sála.

V roku 1622 sa Eisenstadt stal sídlom maďarského rodu Esterházyovcov a práve vďaka nim prišiel do mesta hudobný skladateľ Joseph Haydn, ktorý u nich pôsobil ako kapelník a vedúci zboru.

Niet divu, že najvýznamnejšou pamiatkou mesta je majestátny zámok so štvorcovým vnútorným námestím Esterházy.

Pôvodne ho vybudovali ako hrad v gotickom štýle, neskôr ho prestavali na barokový zámok s neskoršími klasicistickými úpravami.

Sviatočný zámok Esterházy.
Sviatočný zámok Esterházy a Haydnova sála.
+5Sviatočný zámok Esterházy a Haydnova sála.

Počas vianočného obdobia sa zámok zahalí do farebných svetiel a návštevníkov láka na adventné trhy, dovnútra, kde je teplo, pod nohami príjemne praskajú drevené podlahy a steny uchvacujú svojimi maľbami.

V jednotlivých miestnostiach za stolmi napratanými miestnymi dobrotami a ručnými výrobkami čakajú usmiati predajcovia.

Vybrať sa tu dá z tovarov od výmyslu sveta – od včelích produktov a čerešňových dobrôt, cez hodvábne šatky, ručne šité detské oblečenie, až po vianočné ozdoby, esenciálne oleje, hrnčeky, domáce mydlá, šperky…

Dominantou zámku Esterházy je Haydnova sála, ktorá sa nachádzajúca v pravej časti zámku, kde hudobný skladateľ dirigoval zámocký orchester. Sála je mimoriadne bohato vyzdobená freskami a má vynikajúcu akustiku.

Burgenland.info; Wikipedia.org/wi­ki/Rust; Wikipedia.org/wi­ki/Eisenstadt

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #advent #Burgenland #Eisenstadt #Rust