Večné mesto vydalo zákaz predaja suvenírov - pri pamiatkach si tričko nekúpite

Sadrové sošky, korpulentné magnetky, klobúky, bižutéria, nekonečné variácie tašiek s nápismi "I love Rome", obrovské nepraktické kľúčenky, tričká s vizuálmi najznámejších stavieb večného mesta...

26.01.2020 07:00
debata (1)

Tieto všetky nevkusné lacné predmety s vysokou cenou, naskladané v ohromných množstvách vo všadeprítomných pouličných stánkoch, kazia dojem z historických miest, pamiatok a umeleckých diel.

Metropola Talianska, ktorá je synonymom histórie a kolísky kultúry, preto podľa Lonely Planet pristúpila k radikálnemu kroku – vedenie Ríma pri mnohých turistických atrakciách zakázalo stánky so suvenírmi v mene ochrany dedičstva mesta.

Gýčové pamätné predmety aj rýchle pouličné občerstvenie zmiznú z okolia Kolosea, fontány di Trevi aj Španielskych schodov. Na tých sa od augusta 2019 nesmie podľa novej vyhlášky ani posedávať a už vôbec nie konzumovať jedlo, ktoré pamiatku poškodzuje a špiní.

Rím pritom vôbec nie je jediným talianskym mestom, ktoré stanovilo prísne pravidlá na správanie sa turistov okolo svojich najcennejších miest. Benátky napríklad v roku 2017 obmedzili vstup obrovských výletných lodí do kanála Giudecca, je tu tiež zakázané sedieť a jesť na schodoch chrámov. Rovnakým spôsobom svoje historické centrum chráni aj Florencia.

Telegraph.co.uk; Independent.co­.uk; Theguardian.com; Matadornetwor­k.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #suveníry