V žilinskom podzemí možno nájdete aj kosti

Tajomné katakomby pod stredom historického centra mesta Žilina, pod Mariánskym námestím, sú vlastne rozľahlé gotické pivnice. Dodnes ich zahaľuje rúško tajomstva a spája sa s nimi aj legenda.

20.01.2020 07:00
katakomby, Žilina, pivnice, gotika Foto:
Sprievodca Michal Chudík má v ruke ,,čelovku", ale v žilinských katakombách si možno svietiť aj sviečkami.
debata

Vchádzame do podzemia pod Kostolom Obrátenia sv. Pavla Apoštola cez bývalý jezuitský kláštor, ktorého budova je hneď vedľa. Dnes v ňom sídli mužská katolícka rehoľa – rád kapucínov. Ovalí nás vlhký, zatuchnutý a studený vzduch. Vonku je zimné obdobie, ale teplo tu nebýva ani počas horúcich letných mesiacov.

„Nikdy, ani v zime tu nie je pod nulou, ale v lete, keď boli vonku štyridsiatky, teplota sa vyšplhala na 17 stupňov Celzia,“ ozrejmuje sprievodca Michal Chudík. Priestory tunajších gotických pivníc dôverne pozná, je známym žilinským sprievodcom a podľa informácie od neho katakomby sprístupnili už v roku 2007.

„Vlastne to nie sú katakomby v pravom zmysle slova, pretože tento názov sa do veľkej miery spája s počiatkami kresťanstva, keď sa v starovekom Ríme kresťania ukrývali v podzemných priestoroch. Toto sú vlastne pozostatky piatich meštianskych domov a ich pivníc, ktoré na námestí historicky stáli od stredoveku.“

V "žilinských katakombách" sa... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
katakomby, Žilina, pivnice, gotika V "žilinských katakombách" sa občas hráva aj divadlo.

Domy sa časom, rokmi rokúcimi, keď sa námestie postupne dvíhalo a pribúdali na ňom jednotlivé archeologické vrstvy a nánosy, vlastne ocitli pod zemou a stali sa tak pivnicami. S vonkajškom ich spájajú už iba prieduchy a vetracie šachty, ktoré tu možno vidieť podnes.

Pod jednou vetracou šachtou je miesto nazývané „ucho“, možno tu dobre počuť hlasy ľudí stojacich pred kostolom. Mnohí si tieto šachty mýlia s kanálmi a zhora do nich hádžu ohorky.

„Pozrite, a tu sa zachoval pôvodný vstup do domu, toto nemusela byť pred 800 rokmi pivnica,“ ukazuje sprievodca na nízky otvor v kamennej stene. Sme niekoľko metrov pod zemou a predstava, že toto mohlo byť pred stovkami rokov vonkajšie priestranstvo, je neuveriteľná.

„Pôvodné vrstvy možno vidieť najmä vonku pri studni, ktorá sa nachádza na námestí pred vstupom do kláštora. Do 18. storočia bolo námestie vlastne iba blatistým priestranstvom a až neskôr ho prvýkrát vydláždili. Tie archeologické vrstvy vznikajú pribúdaním rôznych nánosov. Keď bol napríklad požiar, sutiny sa iba rozhrnuli po námestí, neodvážali sa. Dnes je teda námestie o niekoľko metrov vyššie, ako bol vstup do tohto domu.“

Kamenný portál, ktorý sa nachádza práve v... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
katakomby, Žilina, pivnice, gotika Kamenný portál, ktorý sa nachádza práve v tunajšom podzemí, je jednou z najstarších historických pamiatok v Žiline.

Ak hovoríme o požiari, s ním a s priestormi pod námestím sa spája legenda. Na Mariánskom námestí vraj žila veštica Agáta, ktorá mala vo svojich veštbách často pravdu. Preto sa jej ľudia aj obávali.

Raz, v čase konania trhov, bolo zlé počasie, ale zo strachu z čarodejníctva ju nikto nechcel prichýliť vo svojom dome.

Zmilovali sa nad ňou bratia jezuiti a umiestnili ju do jednej z tunajších podzemných miestností. Práve vtedy vypukol obrovský požiar a všetky domy na Mariánskom námestí zhoreli. Zachoval sa jedine kostol a kláštor.

Podzemné priestory, dnes pivnice, sú poprepájané. Možno voľne prejsť z prvého až do piateho domu. „Vidíte tento násyp? Čo myslíte, prečo je po okrajoch čierny?“ pýta sa Michal Chudík. Pivnice sa v minulosti využívali aj na skladovanie uhlia. A to sa nasypávalo zhora z námestia cez násyp dovnútra.

„Občas prichádzajú starší návštevníci, ktorí si ešte spomínajú, ako do budovy niekdajšieho kláštora i sirotinca chodili do školy. Sem nadol, do pivnice, ich posielali učitelia s uhliakom v zime nabrať uhlie do piecky. Vždy naťahovali čas, chodievali sa sem ulievať.“

Vzápätí sprievodca ukazuje iné miesto v podzemí a vysvetľuje, že tu možno dobre vidieť, ako sa kedysi stavali pivnice. „Tu je zachovaná malta minimálne z 13. až 14. storočia. A, aha, pozostatky dreveného debnenia, šalungu. Je to už pekne zvetrané, ale môžete vidieť to vrstvenie, ako sa to vyvíjalo počas stáročí.“

Ak mal kedysi každý z meštianskych domov vlastný vstup, po vzniku kláštora vznikol jediný funkčný vstup do podzemia, ostatné boli zasypané. Kamenný portál, ktorý sa nachádza práve v tunajšom podzemí, je jednou z najstarších historických pamiatok v Žiline.

Zakonzervoval sa v pôvodnej podobe práve vďaka vzniku kláštora. Keď sa k nemu postaví dnešný 170 cm vysoký človek, vyzerá, akoby bol obrom. Vidieť, aké malé stavebné otvory a vstupné dvere sa robili počas stredoveku. Ak si tu na viacerých miestach nedáte pozor a neskloníte hlavu, ľahko si ju obijete o kamenný strop.

Niektoré priechody medzi jednotlivými pivnicami... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
katakomby, Žilina, pivnice Niektoré priechody medzi jednotlivými pivnicami meštianskych domov sú dosť nízke.

„Veľmi veľa zaujímavostí tu v minulosti našli detskí návštevníci. Hrabli do zeme a našli lopatku. Myslím tým teraz kosť, nie lopatku na hry v pieskovisku,“ smeje sa Michal Chudík. Na jednom mieste je pozostatok hrobov, pod kostolom tu totiž bola vytvorená hrobka.

„Takisto tu máme krásny kúsok, črep z kachličky so zelenou glazúrou, ktorý pochádza z pece. Zelená bola najčastejšia glazúra. Takže tu už vlastne máme malé múzeum aj s exponátmi, hoci toto oficiálne muzeálne priestory nie sú,“ dodáva chlapík, ktorý po týchto pivniciach sprevádza od roku 2014.

Hovorí sa, že popod Mariánske námestie vedú chodby až na Budatínsky hrad či Strečno. Nikto to zatiaľ nedokázal, takže ide o legendy. Kto však chce trochu adrenalínu, môže vliezť do jedného z tunajších otvorov – je to však len skratka do vedľajšej miestnosti a vyžaduje štíhlu a útlu postavu.

Mnohé chodby sú však aj tu zasypané a ktovie, čo sa nachádza za nimi…

Viac informácií v prípade záujmu o katakomby:

www.tikzilina.eu

info@tikzilina.eu

tel. 041 723 31 86

mobil 0907 845 567

Vstupné sa platí pred prehliadkou priamo sprievodcovi. Stretnutie je cca. 5 min. pred začiatkom prehliadky pred Kostolom Obrátenia sv. Pavla (Sirotársky kostol) na Mariánskom námestí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #história #katakomby #gotika #pivnice #podzemie