Milujete Taliansko, ale neznášate davy? Tu je 5 alternatív k preplneným Benátkam či Florencii

Benátky sú len jedny, ich čaro je neopakovateľné, no nadšenie rýchlo prejde po vstupe do turistami preplnených ulíc mesta, ktoré ročne navštívi 30 miliónov ľudí.

17.02.2020 07:00
debata

Benátky sa topia v davoch, a tak zavádzajú vstupný poplatok, ktorý má pomôcť selektovať prichádzajúcich a hradiť škody, ktoré napáchajú na pamiatkach. A s množstvami turistov je na tom podobne aj Florencia či Rím.

Tu sú mestá, ktoré sa podľa National Geographic oplatí navštíviť:

Bolzano

Multikultúrne severotalianske mesto sa nazýva tiež brána do Dolomitov. Dajú sa odtiaľ podnikať nezabudnuteľné výlety do okolitých hôr, kam vás dopraví napríklad jedna z troch lanoviek.

Bolzano je nemecko-talianskym mestom, nájdete tu architektonickú zmes fašistických pamiatok a bavorských barokových arkád. Podobnú zmes objavíte aj v tamojších reštauráciách, ktoré vedľa špagiet ponúkajú špecle.

Srdcom mesta je námestie Piazza Walther s gotickým dómom z 15. storočia. Z nej vychádza ulička Via dei Portici s nádhernými neskorogotickými budovami, v ktorých nájdete obchodíky a módou aj delikatesami a kaviarne.

V bolzanskom archeologickom múzeu môžete navštíviť aj najznámejšieho zamrznutého muža Ötziho, 5 300 rokov starú múmiu, ktorá rozpráva smutný príbeh starodávnej vraždy v horách.

V roku 2014 Bolzano získalo ocenenie ako mesto s najvyššou kvalitou života v celom Taliansku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Beautiful Italy (@beautiful_italy__),

Bologna

Hlavné mesto regiónu Emilia-Romagna, medzi riekou Pád a Apeninami, je známe svojou gastronómiou – aj keď nie, bolonské špagety tu nevznikli, ani ich tu nepoznajú. Zato tu určite ochutnajte miestne ragú, tortellini al brodo, mortadella a tagliatelle.

A niet divu, že práve tu nájdete aj najväčší zábavný park na svete venovaný jedlu a gurmánstvu – FICO Eataly World.

Bologna ponúka aj úchvatnú históriu a je sídlom jednej z najstarších univerzít v Európe. V roku 2006 ju UNESCO vyhlásilo za „città della musica“.

Historické centrum s rozlohou 141,64 hektárov je druhé najväčšie v Európe. Je pozoruhodné stredovekým rozvrhnutím ulíc, vežami a budovami z neomietnutých tehál, vďaka ktorým si mesto vyslúžilo prezývku Červená Bologna.

Bologna patrí k najbohatším mestám v Taliansku, často sa umiestňuje na vrchole rebríčka miest s najlepšími podmienkami pre život. V roku 2011 bola dokonca prvá zo 107 talianskych mi­est.

Bologna Foto: SHUTTERSTOCK
Bologna, Taliansko Bologna

Turín

Zostaňme ešte na severe krajiny. Asi 10 hodín cesty autom zo Slovenska sa rozprestiera mesto, kde sa zrodil FIAT a sídli tu Národné múzeum automobilov (so zbierkou vyše 200 vozidiel). Okrem priemyselnej stránky je hlavné mesto regiónu Piemont zaujímavé aj architektonicky a historicky.

Z veľkej časti leží na západnom brehu rieky Pád, pod dramaticky sa týčiacimi Alpami. Nájdete tu uložené svetoznáme Turínske plátno, futbalový štadión domáceho klubu Juventus aj niekdajšiu najvyššiu tehlovú budovu v Európe, 167-metrovú Mole Antonelliana, ktorá je od roku 2000 sídlom filmového múzea.

V uličkách objavíte nádherné veľkolepé paláce, Turín je domovom aj najstaršieho egyptského múzea na svete a neďaleko mesta je zasa prvý národný park v Taliansku – Gran Paradiso.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Torino City (@torino__city),

Lecce

Mesto v regióne Apúlia nevolajú Taliani „Florencia juhu“ len tak. Lecce zdieľa so svojimi preplnenými toskánskymi bratrancami niektoré slávne architektonické prvky, najmä zdobné barokové budovy postavené zo vzácneho miestneho vápenca.

Mesto má bohatú históriu. Prezrite si pozostatky rímskeho amfiteátru na námestí Piazza Sant'Oronzo a fascinujúce Museo Faggiano, ktoré vzniklo, keď miestny muž, ktorý sa snažil opraviť svoj záchod, narazil na viac ako 2 000 rokov starý archeologický poklad.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa mariateresacampana (@mariateresacampana),

Palermo

Juh krajiny ponúka aj ďalší skvost – sicílske mesto, kde história dýcha spoza každého rohu rovnako ako jeho neslávna mafiánska minulosť.

Vďaka polohe na križovatke západnej, islamskej a byzantskej kultúry sa mesto môže pochváliť pozoruhodnou zbierkou pamiatok (zapísaných aj na zozname svetového dedičstva UNESCO), ktoré vznikli v 12. storočí, vrátane Kráľovského paláca so zlatou palatínskou kaplnkou a Palermskej katedrály, pôvodne postavenej ako mešita.

Doprajte si nezabudnuteľný zážitok v podobe predstavenia v Teatro Massimo – najväčšej opernej budove v Taliansku.

Teatro Massimo v Palerme strážia bronzové sochy... Foto: Jana Kollárová, Pravda
Palermo, Sicília, Taliansko, Teatro Massimo v Palerme strážia bronzové sochy levov.

Wikipedia.org; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Palermo #Bologna #Turín #Bolzano