Skryté dvere v parlamente viedli do tajnej chodby z minulosti

Drevené obloženie na jednej z chodieb Westminsterského paláca, v ktorom sídli britský parlament, v sebe ukrývalo tajné dvierka vedúce do priechodu používaného okrem iného pri korunováciách v 17. storočí.

28.02.2020 07:00
debata

Vstup do zabudnutého priestoru nedávno objavili historici, ktorí sa podieľajú na rekonštrukcii dolnej komory parlamentu. Podľa spravodajského serveru BBC ich zistenie otvorilo cestu k „studnici historických pokladov“.

Miestnosť skrytá za dreveným panelom bola pôvodne súčasťou chodby vybudovanej v roku 1660 na účely korunovácia kráľa Karola II. Stuarta.

Hostia tadiaľ potom mohli prechádzať do sály Westminster Hall, čo je najstaršia časť areálu parlamentu. „Toto bola cesta, ktorou šiel Karol II. pri príchode na svoju korunováciu. Rovnako aj Jakub II. (Stuart). A tiež to bola hlavná cesta do Dolnej snemovne,“ vysvetlila BBC historička Elizabeth Hallamová-Smithová.

Priestorom od 17. storočia prechádzali generácie britských poslancov, kým sa z neho pri neskoršej úprave nestala len veľká dutina ukrytá v hrubom múre historického komplexu.

Malú miestnosť potom objavili v roku 1950 pri opravách vojnových škôd, po skončení ktorých ju znovu utesnili, tentoraz aj za použitia dreveného obkladu. „Ambit“ na jednej strane donedávna využívali poslanci Labouristickej strany, predtým slúžil aj ako šatňa, od Westminster Hall potom komnatu delilo hrubé murivo.

Po zvyšku historickej chodby nedávno začala pátrať Hallamová-Smithová po tom, čo narazila na fotografiu vnútrajšku skrytého priestoru.

„Zrazu sme si uvedomili, že architekt, ktorý na začiatku 50. rokov pracoval na obnove, uviedol, že premýšľa nad tým, že tam umiestni otvárateľný panel. A tak sme sa tam vydali a veľmi, veľmi starostlivo sme skúmali obloženia, až sme spozorovali malinkú kľúčovú dierku,“ opísala historička. Keď sa na miesto s kolegami vrátila s kľúčom, dvierka sa možno prvýkrát od roku 1952 otvorili.

Odborníci na dejiny Westminsterského paláca tak mohli vstúpiť do malej komnaty s dreveným stropom, ktorého krovy sú vraj na mieste ešte od čias kráľa Karola II. Na stene oproti tajným dvierkam boli stále dva páry pántov, na ktorých v minulosti spočívala drevená brána vysoká 3,5 metra.

Zabudnutá miestnosť obsahovala tiež „graffiti“ vytvorené robotníkmi, ktorí sa tu podieľali na stavebných prácach v 19. storočí. „Túto miestnosť obstavoval Tom Porter, ktorý mal veľmi rád Ould Ale,“ znie jeden z odkazov z roku 1851, v ktorom robotník spomenul svoje obľúbené pivo.

Jedným z prvých „novodobých“ návštevníkov bývalej chodby sa stal aj súčasný predseda Dolnej snemovne Lindsay Hoyle.

„Je neuveriteľné premýšľať o tom, že tento priechod použilo toľko dôležitých ľudí v priebehu storočí,“ uviedol v tlačovej správe. V rozhovore s BBC dodal: „Tu v tejto snemovni je vždy niečo nové.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Westminster #britský parlament