Lístkom na slobodu je pes. Kto nemá, prenajme si. Plyšáky polícia odhalí

Karanténa je v Španielsku veľmi prísna, avšak pes môže byť priepustkou, ktorá človeka dostane na vzduch. Ako prvé v Európe svojich občanov kvôli koronavírusu uväznilo doma Taliansko, avšak Španielsko je nekompromisné - netoleruje sa žiadne vytiahnutie nohy von, a to ani v patričných rozostupoch.

29.03.2020 07:00
debata

Avšak proti venčeniu psov sa nič nenamieta. Niet sa preto čo čudovať, ak sa psy „prenajímajú“ a že sa s nimi niektorí pokúšajú kupčiť, píše agentúra AFP.

„Vychádzam častejšie, ale na kratšiu dobu,“ hovorí Luis Fe, s očami uprenými na svoju border kóliu. Štyridsaťdeväťročný madridský profesor sa usmieva, keď vidí, ako jeho miláčik Dara podbehuje popod všetky policajné pásky zamedzujúce ľuďom vojsť do parku pri bazilike sv. Františka.

Metropola je vyľudnená, ľudia sú doma od soboty. Španielsko je v Európe po Taliansku najviac zasiahnutou krajinou epidémiou koronavírusu.

Luis hovorí, že všetci jeho známi využívajú svojich psov na to, aby sa dostali von, „pretože doma sa nudia“. Ticho pustého Madridu narúša štekanie psov preháňajúcich sa po prázdnych chodníkoch.

Najlepší priateľ človeka, u ktorého sa zatiaľ nepreukázalo, že by mohol byť prenášačom vírusu, sa stal cestou k slobode. A to do tej miery, že profesionálni „venčitelia“ začali prichádzať o prácu.

„Telefonoval som svojim klientom, starším ľuďom, ktorí žijú sami, a pýtal som sa, či potrebujú vyvenčiť psa. A povedali mi, že nie, že to ide,“ hovorí štyridsaťsedemročný David Sánchez, ktorý za normálnych časov venčí psov na požiadanie v madridskej štvrti Tetuán.

Nové podnikanie. Plyšák neplatí

A objavujú sa snahy o nové podnikanie – prenájom psov. „Ak sa chce niekto prejsť, prenajmem mu svojho psa, aby mal priepustku,“ stojí v jednom inzeráte. Luis Fe obracia oči stĺpkom, keď hovorí, že mu jeden človek vykladal, že dostal ponuku, aby prenajal psa.

Alicia Barrientosová vyšla von so svojím austrálskym ovčiakom, stojí obďaleč a tiež nesúhlasí. Nie je to vraj bezpečné, keď venčí niekto, koho pes nepozná.

Spoločnosť Wallapop zaoberajúca sa výmenou použitého tovaru, vyzvala svojich klientov, aby jej hlásili také ponuky, pretože je zásadne proti.

Keď niekto živého psa nemá, a napriek tomu chce ísť von, pokúša sa o to napríklad s pomocou plyšového. Na severe, v meste Palencia, policajti jedného takého prichytili v pondelok.

Prechádzal sa a na šnúre ťahal psa z plyšu. Keď sa pri ňom zastavilo policajné auto a policajt ho vyzval, aby sa odobral domov, muž plyšáka zdvihol do náručia. Video zachytávajúce scénu obletelo sociálne siete.

O podobnú lesť sa pokúsili tiež Taliani na Sardínii. Starosta mestečka Mamoiada však rýchlo nastolil poriadok a povedal, že venčiť možno iba živé psy.

V Ríme prichytili niekoľko občanov na prechádzke s prasiatkami. Sociálne siete sa plnia zábavnými historkami na túto tému. V jednom príspevku možno nájsť fotografiu psa s popisom: „Už si ma vyvenčil štyridsaťosemkrát“.

A tiež sa dá pozrieť na video zachytávajúce otca, ktorý sa pokúsil vyjsť von s dcérkou v kostýme dalmatínca.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #psy #venčenie #koronavírus #karanténa #domáca karanténa