O pevnosti obkľúčenej koronavírusom, ktorá sa odstrihla od sveta a nemá chorých

Opevnené mesto v južnom Španielsku má za sebou turbulentnú históriu. V stredoveku oň bojovali Mauri s kresťanmi, v 19. storočí ho vyplienili Francúzi. Teraz sa jeho impozantná poloha vysoko nad andalúzskym vidiekom stala opäť neoceniteľnou výhodou.

06.04.2020 01:00
debata (1)

Keď nebezpečný koronavírus začal rozširovať svoje chápadlá po celom Španielsku, Zahara sa doslova odrezala od vonkajšieho sveta. Starosta Santiago Galván sa 14. marca, keď v krajine vstúpil do platnosti stav ohrozenia, rozhodol uzavrieť štyri z piatich vchodov do mesta. Píše o tom Cnn.com.

Podľa údajov Univerzity Johna Hopkinsa odvtedy krajina zaznamenala viac ako 100 000 prípadov nakazenia a 10 000 úmrtí.

V Zahare medzi jej 1400 obyvateľmi sa však neobjavil ani jediný prípad nákazy Covid-19, povedal starosta po vyše dvoch týždňoch uzávery mesta. Mestá a dediny v okolí pritom oznámili infekcie aj niekoľko úmrtí.

Drastické kroky Galvána majú aj preto plnú podporu obyvateľov, najmä starších ľudí. Takmer štvrtina Zaharčanov je staršia ako 65 rokov a v tamojšom domove dôchodcov žije viac ako 30 obyvateľov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marion (@mbly1079),

Biele domy a úzke uličky Zahary sú nalepené na strmom svahu, zhora ich stráži stredoveká pevnosť, zdola obkolesuje bujný olivový háj a v pozadí sa čerí hladina vodnej nádrže. Mesto sa nachádza asi hodinu cesty od Sevilly a turisti sem vždy radi zavítali užiť si španielsky vidiek.

Podľa starostu aj prvé dni po uzávere museli vysvetľovať nemeckým a francúzskym turistom, že do mesta nemôžu vstúpiť.

Kontrola, prevencia, vzájomnosť

Kontrolný bod na jedinej prístupovej ceste stráži policajt a dvaja muži oblečení v ochrannom odeve, aký sa používa pri postreku olivových hájov, ktorí umývajú vchádzajúce autá zmesou bielidla a vody.

Vozidlá musia dokonca prejsť akýmsi bazénikom, aby si zdezinfikovali pneumatiky.

Starosta nevie presne odhadnúť účinnosť týchto krokov, ale hovorí, že obyvatelia sa takto cítia istejšie a vedia, že sa medzi nich nedostane bez povšimnutia nikto neznámy.

Podobné preventívne opatrenia zaviedli aj priamo v Zahare. Každý pondelok a štvrtok o 17:30 dezinfikuje skupina 10 ľudí všetky ulice, námestia a priečelia domov.

Mesto platí dve ženy, ktoré nakupujú a donášajú ľuďom potraviny a lieky, aby sa znížil počet ľudí v uliciach, najmä starších, a teda najzraniteľnejších. Pracujú asi 11 hodín denne a objednávky im neustále pribúdajú.

Okrem tejto pomoci pridal ruku k dielu aj miestny ženský spolok Zaharilla, ktorý varí a pred dvere nosí jedlo starším ľuďom a zabezpečuje pre nich základné opravy.

Zahara de la Sierra spustila aj iniciatívu na pozdvihnutie nálady: dve autá vybavené svetlami a reproduktormi prinášajú do ulíc hudbu a deti sa tak môžu potešiť aspoň z balkónov – kým obliehanie pevnosti, podobne ako v minulosti, nepominie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Un anno fa Andalusia

Príspevok, ktorý zdieľa Lorenzo Grilli (@lorenzogrilli90),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa antonio maraver (@saltim.banqui),

Foxnews.com; Publico.es; Dailymail.co.uk; Euroweeklynew­s.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #koronavírus