Spoznávate ich? Týchto 8 skutočných miest inšpirovalo najslávnejšie rozprávky

Klasické rozprávky aj zábavné parky - kto by nepoznal magický svet disneyoviek? Všetky nápady však neskrsli v hlavách šikovných animátorov, mnohé miesta v príbehoch sa inšpirovali skutočnými miestami na Zemi.Sú vám povedomé?

27.05.2020 07:00
debata

Záhrady Tivoli, Dánsko

Ak sa vám zdajú slávne kodanské záhrady povedomé, nie je to náhoda. Otvorili ich v roku 1843 a sú druhým najstarším zábavným parkom na svete.

Medzi najväčšie atrakcie patrí pirátska loď, pantomimické divadlo, horské dráhy, akvárium či jazda venovaná rozprávkam Hansa Christiana Andersena.

Walt Disney navštívil záhrady Tivoli v roku 1951 a o všetkom, od atrakcií po jedlo, si robil podrobné poznámky. O 4 roky otvoril svoj slávny Disneyland.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ana (@anaeelj),

Mont Saint-Michel, Francúzsko

Jedným z najčarovnejších miest celej krajiny je gotický stredoveký benediktínsky kláštor, ktorý sa dramaticky týči na vlastnom ostrove uprostred zálivu, kde sa stretávajú Normandia a Bretónsko.

Kláštor z 11. storočia sa stal predlohou kráľovského zámku v rozprávke Na vlásku.

Mont Saint-Michel Foto: SITA/AP
Ostrov Mont-Saint-Michel, Francúzsko, Mont Saint-Michel

Colmar, Francúzsko

Malebná alsaská dedina Colmar je údajne jednou z inšpirácií pre „malé mesto“ Krásky Belle v disneyovskom spracovaní príbehu Kráska a zviera.

Mesto v severozápadnom Francúzsku, neďaleko nemeckých hraníc, sa môže pochváliť malebnou fontánou Schwendi, ktorá je takmer totožná s miestom, kde Belle číta prechádzajúcim ovciam.

A v snímke sa „objavil“ aj francúzsky zámok na Loire Château de Chambord.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Viajes carrefour Gava (@viajescarrefourgava),

Národný park Hell's Gate, Keňa

Keď animátori v roku 1991 hľadali inšpiráciu pre miesta, kam umiestnia príbeh Levieho kráľa, vybrali sa do národného parku Pekelná brána, ktorý je známy svojimi mohutnými skalami a útesmi.

A frázu, ktorá zaznieva v rozprávke, Hakuna Matata, vložili filmári do scenára až dodatočne, po návšteve safari, kde ju začuli a zapáčila sa im.

Zámok Neuschwanstein, Nemecko

Tento bavorský hrad z 19. storočia dostavali v roku 1892 ako útočisko pre zosadeného kráľa Ludwiga II. Keď Walt Disney navštívil zámok so svojou manželkou, stavba ho ohromila a „umiestnil“ ju do príbehu o Snehulienke. A Neuschwanstein sa stal aj predlohou kultového hradu v Disneylande.

Zámok Neuschwanstein. Foto: SHUTTERSTOCK
Zámok Neuschwanstein, Nemecko, hrad, Zámok Neuschwanstein.

Bergen, Nórsko

Bergen – „srdce fjordov“ a „mesto medzi siedmimi horami“, je perfektnou scénou pre príbeh Ľadové kráľovstvo a stalo sa inšpiráciou pre rozprávkové kráľovstvo Arendelle. Druhé najväčšie mesto Nórska spája dychberúce výhľady a nórsku architektúru – vrátane typického rybieho trhu a farebných drevených domov.

Ďalšie inšpirácie nabrali animátori rozprávky v magickom rakúskom meste Hallstatt.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa NORWAY (@norge),

Château de Chillon, Švajčiarsko

Dnes najnavštevovanejšia historická budova Švajčiarska sa nachádza na skale uprostred Ženevského jazera. Zámok postavili v 12. storočí a štyri stovky rokov bol domovom grófov.

Zámok inšpiroval tvorcov rozprávky Malá morská víla, ktorí z unikátnej stavby „spravili“ sídlo princa Erika.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Castles and Palaces (@castles_and_palaces),

Tádž Mahal, India

Slávny symbol lásky, jeden z divov sveta, mauzóleum pri Ágre, sa nápadne ponáša na palác Agrabah, kde žila Jasmína a sultán v rozprávke Aladdin.

Tadž Mahal Foto: SHUTTERSTOCK
Tadž Mahal, Agra, India, mauzóleum Tadž Mahal
Bestlifeonline­.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Disney #rozprávky