Podozrivé Medjugorje láka milióny turistov

Dedinku Medjugorje v juhozápadnej Bosne a Hercegovine poznal pred 30 rokmi len málokto. Potom, čo sa tu ale šestici mladých ľudí začala 24. júna 1981 údajne zjavovať Panna Mária, sa z nej stalo vyhľadávané pútnické miesto.

25.06.2011 06:00

Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo... Foto:
Socha Panny Márie na hore Podbrdo.
debata (2)

Na rozdiel od iných zázrakov, napríklad v portugalskej Fatime či francúzskych Lurdoch, toto zjavenie spochybňujú. Katolícka cirkev je vo veci autenticity udalostí v Medjugorje stále zdržanlivá.


Bohorodička sa mala údajne prvýkrát zjaviť na mieste zvanom Podbrdo, na kopci nad dedinou. Ivan, Marija, Ivanka, Mirjana, Jakov a Vicky potom začali vídať ženskú postavu v striebornom šate. „Mier, mier, mier – a len mier! Mier musí zavládnuť medzi človekom a Bohom a tiež medzi ľuďmi,“ boli vraj prvé slová, ktoré vizionárom povedala. Zjavenie sa potom ešte mnohokrát opakovalo. Panna Mária ľuďom oznamuje posolstvá, ktoré sú dokonca zverejňované na webových stránkach.


Niektorí z vizionárov tvrdia, že sa s ňou zhovárajú dodnes. Stretávať sa s Pannou Máriou majú na rôznych miestach, napríklad aj doma. Práve veľká frekvencia zjavení ale budí rozpaky. Aj medzi veriacimi sa diskutuje o tom, či v Medjugorje nejde len o dobrý biznis.


Nemecký fotograf Walter Furhoff v roku 1985 vyfotografoval cez okno miestneho vizionára, ako spisuje „posolstvo“ veriacim, a dodnes tvrdí, že ide o podvod. Pútnici však prichádzajú ďalej v hojnom počte.


Vatikán je k udalostiam v Medjugorje po roky skeptický. Niekoľko vyšetrovacích komisií sa vyjadrilo, že zjavenie s najväčšou pravdepodobnosťou nebolo nadprirodzeného pôvodu. Už začiatkom 90. rokov cirkev neodporučila organizovanie pútí a varovala pred spismi a knihami, ktoré s vizionármi údajná Panna Mária spísala. Vlani Svätá stolica oznámila, že pri Kongregácii pre náuku viery bola zriadená osobitná medzinárodná vyšetrovacia komisia o Medjugorje.


Centrom duchovného života obce, ktorej názov v preklade znamená „medzi dvoma kopcami“ – Medzihorie, je farský kostol svätého apoštola Jakuba, patróna pútnikov. Za veľkorysou stavbou vysvätenou v roku 1969 bol potom pre potreby návštevníkov, ktorých každoročne prichádza okolo jedného milióna, pristavaný ešte vonkajší oltár s 5000 miestami na sedenie. Na miesto údajného zjavenia vedie strmý kamenistý chodník, samotné priestranstvo potom zdobí socha Panny Márie.


Väčšina vizionárov pochádza z dedinky Bijakovići ležiacej na úpätí Podbrdo. Miesto zjavenia, kostol a vrch Križevac s betónovým krížom vztýčeným v roku 1933 potom vytvárajú akýsi trojuholník, v ktorom sa odohrávajú náboženské púte. Komunistická moc vo vtedajšej ateistickej Juhoslávii ale nevidela rada veľké, nekontrolované a predovšetkým ideologicky závadné zhromaždenia, ktoré vyjadrovali aj odpor k systému. Vizionárov, kňazov i pútnikov prenasledovala.


Oblasť okolo Medjugorje, miesta v horách vzdialeného asi 25 kilometrov juhozápadne od Mostaru, blízko chorvátskej hranice, bola pred 30 rokmi značne hospodársky i kultúrne zaostalá. Obyvateľstvo sa venovalo prevažne poľnohospodárstvu na vlastných pozemkoch, pestovaniu tabaku a vínnej révy. Mesto s dnešnými približne 4000 obyvateľmi, ale od roku 1981 veľmi turisticky prosperuje. Za modlitbou a rozjímaním do neho doteraz zavítalo viac ako 30 miliónov veriacich.

2 debata chyba