Bosniansky Mostar čelí bez turistov bolestnému kolapsu. Zrušiť, storno, znie všade

Na majestátny oblúk slávneho mosta v bosnianskom Mostare nevstúpi ani jediný turista. Mesto by pôsobilo ako stelesnenie pokoja, nebyť zúfalstva miestnych obyvateľov, ktorým koronavírusová pandémia ničí turistickú sezónu, píše agentúra AFP.

30.05.2020 07:00
Mostar, Bosna a Hercegovina, most, Neretva rieka Foto:
Pohľadnica z predvojnových čias - Starý most v plnej kráse.
debata

Mostar predstavuje turistický klenot Balkánu a vlani prilákal milión návštevníkov vďaka svojmu pôvabnému starému mestu, ktorého dve polovice spája cez smaragdovú rieku Neretva most z doby osmanskej nadvlády.

Zrušiť, storno, storno

Mesto teraz čelí bolestivému hospodárskemu úpadku v dôsledku uzavretia hraníc kvôli celosvetovej pandémii Covidu-19. Viac ako 90 percent návštevníkov totiž v Mostare predstavujú cudzinci.

Len pred niekoľkými mesiacmi mal hotel Almira stojaci hneď oproti ikonickému mostu rezervačný kalendár plný na celú sezónu dopredu, o čo sa postarali najmä väčšie skupiny 30 až 50 ľudí. Dnes je všetko inak.

„Zrušiť, storno, storno,“ ukazuje 61-ročná majiteľka Almira Grčičová na obrazovku počítača v hotelovej recepcii. Za ňou sú v skrinkách uložené kľúče od 21 izieb.

Bosna s viac ako 3,5 miliónmi obyvateľmi zatiaľ bola v celosvetovej pandémii ušetrená najhoršieho – s Covidem-19 tu doteraz zomrelo približne 100 ľudí.

Turistické centrá typu Mostar, stotisícové metropoly regiónu Hercegovina zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, však už silno pociťujú ekonomické vplyvy nákazy a musia sa zaobísť bez príjmov z cestovného ruchu.

Súčasný nedostatok návštevníkov je v ostrom kontraste k turistickému boomu, ktorý postupne silnel od chvíle, keď v roku 2004 opravili starý most zničený počas bosnianskej občianskej vojny v 90. rokoch.

Teraz je väčšina obchodíkov so suvenírmi uzamknutá, zatiaľ čo reštaurácie sú zatvorené na základe vládneho nariadenia.

Štát ani nevie, čo cestovný ruch je

„Za normálnych okolností by zákazníci čakali v rade a súperili o stôl, v uliciach by sa to hemžilo ľuďmi,“ hovorí Haris Količić, 25 ročný manažér reštaurácie Urban Grill, ktorej terasa ponúka výhľad na most.

„Keď sa na to pozriete poriadne, táto sezóna je stratená,“ dodáva. To najlepšie, v čo môže podľa neho mesto dúfať, je oživenie ku koncu roka.

Hoci sa už časť reštriktívnych opatrení uvoľnila, hospodárska „pohroma“ bude pokračovať, tvrdí Haris Djonko, 29-ročný riaditeľ Mostarského múzea Bosnaseum, ktoré je od marca uzavreté.

„Vážnu ujmu utrpeli aj peňaženky návštevníkov, ktorí tento rok mali prísť,“ hovorí s tým, že títo ľudia „sa musia najprv sami ekonomicky postaviť na nohy, kým zase začnú cestovať“.

Miestni hovoria, že pomoc štátu zatiaľ nedorazila. Jeho neslávne preslávená spletitá byrokracia navyše nevzbudzuje príliš veľké nádeje.

„Štát ani nevie, čo cestovný ruch je,“ hovorí hoteliérka Grčičová. Uvádza, že doteraz „žiadnu pomoc“ od štátu nedostala, stále však dúfa, že dostane minimálnu mzdu pre svojich zamestnancov.

Optimistický je azda iba 62-ročný maliar Djenad Bakamović, ktorý po dvojmesačnej nútenej uzávere nedávno znovu otvoril svoju galériu.

„Začal som od začiatku, aby som maľoval a potešil svoju dušu,“ hovorí a štetcom pritom maľuje most vodovými farbami. „Sme tu a čakáme na návštevníkov. Prajeme si, aby prišli a videli nás, ako sa tešíme dobrému zdraviu.“

debata chyba
Viac na túto tému: #bosna #Mostar