Lockdown? 10 tipov na zaujímavé výlety do prírody v Bratislave

Na Slovensku platí od soboty "lockdown" a jedno z mála miest, kam môžeme slobodne ísť, je príroda, v ktorej je našťastie dostatok miesta na bezpečné rozostupy. Prinášame vám niekoľko tipov na zaujímavé výlety v okolí hlavného mesta.

27.10.2020 07:00
debata (1)

Vlastivedný sprievodca a aktivista Ivor Švihran uverejnil nápady na niekoľko krásnych miest, kam sa Bratislavčania môžu vybrať na kratší či celodenný výlet. Neskorooktóbrové počasie potulkám v prírode praje, stačí si vybrať.

Jarovská bažantnica a pohraničie

Chránený areál tereziánskej bažantnice sa nachádza v okrese Bratislava 5, je významný ako prvok ekologickej stability v poľnohospodárskej a urbanizovanej krajine a ako jediný kompaktne zachovaný barokový krajinný útvar.

Od nej sa dá prechádzať až po starú colnicu na Bergu. Dá sa ísť po pohraničiarskej signálke, ale aj inými cestami.

Biskupické luhy

Chránené územie európskeho významu, ktoré sa nachádza v katastrálnom území Ružinova, Podunajských Biskupíc, Kalinkova a Nových Košarísk. Správca územia je CHKO Dunajské luhy. Majú rozlohu 869,03 hektárov, takže ak potrebujete veľa priestoru a milujete nížinu lužných lesov, je to územie ako stvorené pre vás.

Od Vlčieho hrdla cez Micherovu zátoku, Kopáč, Bajdel, Jegeneš až po Lieskovec s arcibiskupským letohrádkom. Stretnete tu diviaky, kríže, posiedky, staré aleje, srnky a všeličo iné.

Devínska Kobyla

Devínska Kobyla je so svojimi 514 metrami najvyšším bodom Bratislavy. Nedávno na nej otvorili zaujímavú rozhľadňu, ktorá sa stala lákadlom. Ponúka výhľady na rakúske Moravské pole či zrúcaninu hradu Devín.

Zaujímavé sú aj staré kamenné domy v údoliach a Sandbergom. Dostanete sa sem od Karlovej Vsi, Dúbravky, Devínskej i Devína.

Domové role

Prekvapivo aj územie medzi Ústrednou nákladnou stanicou a Malým Dunajom je extravilánom mesta. Nájdete tu bývalé prievozské družstvo aj mestský areál na Čiernom lese s minisalašom.

Lesopark

Známy lesopark sa nachádza na kopcoch nad mestom, je skvelým miestom pre deti i dospelých, pri vstupe do parku je na vrchu Kamzík.

Pokojne by sa sem zmestili všetci Bratislavčania. Ideálne urobiť si okruh alebo prejsť cez hrebeň. Podobne ako na jar sa zrejme bude tolerovať prechod cez Marianku a Biely kríž.

Rusovský zámocký park

Park svojou jedinečnou polohou v blízkosti hlavného mesta ponúka súčasnému frustrovanému človeku malú oázu harmónie a relaxu. Predstavuje najväčšiu plochu komponovanej zelene v Bratislave od severu Rusoviec až po Čunovo a je tiež extravilánovou zeleňou.

Starohájsky ostrov a Pečňa

Petržalčania majú síce na svojom území krásne lesoparky Starý a Zrkadlový háj, no oba sú vedené ako intravilán mesta.

Pre pobyt v prírode by preto mali vyhľadať až dva vzdialenejšie ostrovy. Nájdete tu aj bunker B-S-15 Ostrov, ktorý bol súčasťou prvorepublikového opevnenia Bratislavy.

Bunker Ostrov sa nachádza na najjužnejšom cípe Starohájskeho ostrova, vedie k nemu cesta hustým lužným lesom.

Urnový háj a záhorská krajina

Jediný bratislavský cintorín, ktorý leží v extraviláne, je Urnový háj, preto ho v rámci pobytu v prírode môžete počas Dušičiek navštíviť. Nachádza sa na západe Bratislavy, na svahoch Malých Karpát v riedkom lese.

Zároveň môžete tráviť čas aj kdekoľvek vo voľnej krajine od Lamača cez Bystricu až k Devínskemu Jazeru.

Vinohrady

Vinohrady sú skvelým priestorom na voľný „rozbeh“. Prevedie vás nimi trasa od Ahoja cez Koziarku a Slanec, ponad Starú Raču až k hranici s Jurom. Aké jednoduché.

Žabí majer

Aj rozsiahla záhradkárska oblasť v Rači je súčasťou extravilánu. Nachádza sa medzi Račianskou ulicou, areálom podniku Istrochem a ulicou Bojnická. Územie je špecifickým biotopom z hľadiska flóry a fauny.

Preteká ním odvodňovací kanál prepojený so Šúrskym kanálom, čo umožňuje hniezdenie viacerých druhov vodného vtáctva a výskyt rôznych druhov žiab. Nevynechajte ani blízke vajnorské staré letisko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava