Talianske domy za 1 €: Podmienky nesplní hocikto. Bonusom sú strašidelné lesy

Dedina, ktorá vyrástla na mieste zničeného stredovekého hradu, vzdialeného 220 kilometrov juhovýchodne od Ríma - je najnovšou komunitou, ktorá ponúka svoje opustené budovy nováčikom.

26.01.2021 07:00
debata (2)

Musia si sadnúť

Castropignano nasleduje príklad Salemi na Sicílii či Santo Stefano di Sessanio v Abruzze. Obidve tieto mestečká spustili nedávno iniciatívy na prilákanie nových obyvateľov.

Avšak na rozdiel od väčšiny predošlých miest, ktoré ponúkali domy od jedného eura, Castropignano, kde sa nachádza zhruba stovka opustených budov, to robí podľa CNN inak.

Starosta mesta Nicola Scapillati sa rozhodol, že konkrétne domy dostanú tí najvhodnejší záujemcovia, a tak vytvoria fungujúci „vzťah“. Dom a človek si jednoducho musia „sadnúť“.

Scapillati nechce, aby sa mesto naplnilo špekulantmi s nehnuteľnosťami. Záujemcovia majú priamo jemu poslať email, v ktorom podrobne popíšu svoje plány s domom – či ho zamýšľajú prestavať a spraviť z neho svoj domov, penzión, obchod alebo remeselnícku dielňu.

Mali by tiež uviesť zoznam svojich požiadaviek, napríklad prístup pre ľudí na invalidných vozíkoch. Dedina je totiž malá a úzke uličky či dokonca schody sú neprekonateľnou bariérou vozíkom či automobilom.

Čím konkrétnejšia teda žiadosť bude, tým ľahšie sa bude mestu hľadať vhodné obydlie pre záujemcu.

Máte 40 000?

Rovnako ako iné mestá, aj Castropignano má na kupujúcich niekoľko požiadaviek – musia nehnuteľnosť zrekonštruovať do troch rokov od kúpy, až potom sa im vráti záruka 2000 eur, ktorú musia pri kúpe zložiť.

Projekt sa spustil v októbri, keď úrady oznámili majiteľom opustených nehnuteľností, že ak by ich sami nezrenovovali, mesto sa ich z bezpečnostných dôvodov ujme. Zatiaľ veľa majiteľov súhlasilo s odovzdaním svojich nehnuteľností, Scapillati je presvedčený, že sa ich nazbiera najmenej 50.

Scapillati hovorí, že väčšina budov na predaj je v slušnom stave, hoci majú vylomené dvere, odlupujúce sa farby a sú čiastočne pokryté rastlinami. Predpokladá, že dôkladná renovácia vyjde na 30 000 – 40 000 eur.

Čo skrývajú lesy?

Opustené domy Castropignana sa nachádzajú v historickom centre nad stredovekým hradom bez strechy, ktorý bol bombardovaný počas vojny. Práve kamene z neho sa použili na stavbu domov, ktoré sú teraz v ponuke. Z mnohých je panoramatický výhľad na rieku Biferno, ktorá tečie údolím.

Ďalšia skupina domov na predaj je v osade Roccaspromonte na vrchole útesu, ktorý je vzdialený 3 kilometre. V jeho blízkosti sa nachádza zničený lesný kostol, Santuario della Madonna del Peschio.

Niektorí miestni si rozprávajú strašidelné príbehy o čarovných lesoch plných trpaslíkov a víl, ktoré o polnoci spievajú svoje smutné chorály.

Atraktívne okolie

Doposiaľ už desiatky záujemcov z Európy kontaktovali starostu so žiadosťou o kúpu domov v mestečku. Scapillati dúfa, že s ich pomocou Castropignano nielen získa späť svoj život, ale sa aj stane bezpečnejším.

Castropignano má v súčasnosti iba jednu reštauráciu, bar, lekáreň a niekoľko penziónov. Je to tiché miesto, ponúka pokoj, nedotknutú prírodu, skvelé výhľady a fantastické jedlo – mix ideálny na detoxikáciu od každodenného stresu.

Na skalnatom kopci žije sotva 900 obyvateľov, čo je výrazne menej oproti 2 500 ľuďom v 30. rokoch. Po druhej svetovej vojne rodiny emigrovali za lepšou budúcnosťou a následne potom sa od 60. rokov 20. storočia mladí ľudia začali sťahovať do väčších miest, aby tam študovali a našli si prácu. Castropignano má 60 % obyvateľov starších ako 70 rokov.

Z mestečka sa dajú podnikať jednodňové výlety do Ríma a Neapolu, pretože Castropignano sa nachádza medzi nimi. V dosahu sú tiež slávne pláže Jadranského mora, ale aj zasnežené hory lyžiarskeho strediska Campitello Maltese.

Trajektom, ktorý odchádza z Termoli, vzdialeného od Castropignano asi hodinu jazdy, sa dá dostať na nedotknuté ostrovy Tremiti, obľúbené letovisko Talianov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #predaj #domy