V Trenčíne je les uprostred mesta

Lesopark Brezina by si Trenčania nedali vziať za nič na svete. Keď sa pred tromi rokmi začali mestom šíriť správy, že o časť tohto územia majú záujem podnikatelia, obyvatelia sa vzbúrili a petíciou si vynútili prísľub, že Brezina zostane nedotknutá. Po celé generácie je to miesto na relax, oddych a lacnú rekreáciu, ktoré udivuje aj návštevníkov.

14.08.2011 17:31
Trenčín Foto:
Štefánikova vyhliadka nad Trenčínom posktuje nádhernú panorámu.
debata (2)

Lesopark zaberá plochu vyše 212 hektárov a nachádza sa vlastne uprostred mesta. Nazýva sa Brezina, ale pritom tu takmer nijaké brezy nerastú. Svoj názov si zachoval z čias Rakúsko-Uhorska.

,,Časť dnešného lesoparku bola ešte v 19. storočí holým kopcom. Pásli sa na ňom kozy, preto sa najvyšší bod masívu dodnes nazýva Kozí vrch. Trenčiansky archivár, objaviteľ rímskeho nápisu na hradnej skale a katolícky farár Ľudovít Stárek začal koncom 19. storočia toto územie systematicky zalesňovať. Prvými stromami, ktoré sa tu uchytili, boli brezy," vraví o pôvode názvu hovorca Trenčína Richard Nemec.

Na Brezinu je prístup z viacerých strán, z centra mesta okolo majestátneho hradu, ale aj z Juhu, čo je najväčšie trenčianske sídlisko, kde žije asi tretina obyvateľov. Lesopark je popretkávaný sieťou chodníčkov, chodníkov a ciest. Vždy boli dobre udržiavané, aj keď to nebývalo pre turistické prechádzky. Trenčín je tradične významným vojenským centrom, aj za bývalého režimu tu sídlili dôležité veliteľstvá armády. Vojaci museli mať k dispozícii záložné komunikácie, ak by prišiel útok.

Strmé stúpanie je len na prístupových chodníkoch a cestách, potom už prevažuje pohodlný terén. Ale aj tých pár minút úvodnej fyzickej námahy mnohých ľudí odradí, a tak lesopark nebýva preľudnený, zvyčajne je na Brezine pokoj a pohoda. Pri troche šťastia tu môže človek stretnúť srnky alebo inú lesnú zver.

Park je vynikajúce miesto na prechádzky. Z centra mesta alebo smerom od hradu vojde návštevník do Čerešňového sadu. Kedysi tu rástli len čerešne a višne, teraz sú tu aj iné stromy. A hlavne je tu niekoľko altánkov a ohnísk na pikniky. Keď bolo mesto v lepšej finančnej kondícii, trávu v Čerešňovom sade kosilo a k ohniskám dokonca pripravovalo zásoby dreva.

Z Čerešňového sadu vedú schody k Pamätníku umučených. Po skončení druhej svetovej vojny boli totiž na Brezine objavené najväčšie masové hroby na západnom Slovensku, uložené tu boli telá 69 zavraždených ľudí. Boli to obete výsluchov nemeckého Gestapa. Všetky niesli stopy po mučení. V lese je aj Kiosk – kedysi obľúbená kolkáreň s občerstvením, dnes bufet a hotel s veľkým ihriskom pre deti. Aby zapadlo do lesného prostredia, všetky hračky sú vyrobené z dreva. Z tohto materiálu je pestrofarebný vláčik, žľaby na šmýkačkách, preliezačky aj altánky.

Odtiaľto je to už len kúsok miernym stúpaním na Štefánikovu vyhliadku. Tá poskytuje úžasnú panorámu, v ktorej je Trenčiansky hrad, rieka Váh, mestská zástavba a v pozadí masív Skalky so starobylým kláštorom.

Športovo založení návštevníci môžu využiť lesopark aj na jazdu na horských bicykloch. Trasy pre zdatnejších turistov alebo cykloturistov smerujú z Breziny do obce Soblahov, prípadne do Kubrej a Kubrice a ďalších smerov v Strážovských vrchoch.

,,Často využívaná je kyslíková dráha. Je to 5-kilometrový okruh vytvorený spojením rôznych úsekov lesných ciest s prevýšením 100 metrov. Slúži pre rekreačných aj výkonnostných športovcov na beh a rôzne pohybové cvičenia. Cieľom rôznych cvičísk pozdĺž trate bolo dať cvičencovi možnosť na istý čas prerušiť beh a nahradiť ho iným druhom pohybovej aktivity, napríklad šplhaním, dvíhaním na bradlách, skákaním z pňa na peň a podobne," povedal trenčiansky hovorca o športovom doplnku Breziny.

Užitočné rady

  • Park nemá promenádny charakter, pre pohyb v ňom je vhodné športovejšie oblečenie a obuv.
  • Brezina ponúka dva náučné chodníky. Náučný chodník Sever s prevýšením 43 metrov meria 1 410 metrov, má 7 stanovísk, ktoré umožňujú krátku exkurziu do histórie Breziny, oboznámenie sa s druhmi pôdy a názvami rastlín, ktoré v lesoparku rastú.
  • Náučný chodník Vznik a vývoj lesa má prevýšenie 50 metrov a dĺžku 1 500 metrov. Dvanásť informačných tabúľ poskytuje návštevníkom informácie o všetkom, čo sa týka lesoparku. Prístup k tomuto chodníku je možný zo sídliska Juh alebo od hotela Brezina.
  • Neodporúča sa chodiť mimo vyznačených trás. Väčšina lesa je ponechávaná svojmu prirodzeného rastu, húštiny sú vďačným úkrytom pre zver a tlmia ruchy prichádzajúce z mesta.

Ďalšie atrakcie v okolí

  • Trenčiansky hrad, sídlo Matúša Čáka. Na hrade sú expozície Studne lásky, erbov majiteľov, držiteľov a kapitánov hradu, rodová galéria Ilešháziovcov a obrazy z ilešháziovských sídel, historických zbraní od 13. do 19. storočia.
  • Rímsky nápis na hradnej skale, ktorý tu v roku 179 n. l. zanechali vojská cisára Marca Aurelia, nie je v súčasnosti prístupný pre rekonštrukciu hotela Tatra, čo je jediné miesto, odkiaľ ho možno vidieť.
  • Skalka v blízkosti Trenčína je najstaršie pútnické miesto na Slovensku. Pred tisíc rokmi tu žili pustovníci Svorad – Andrej a jeho žiak Benedikt. Oboch neskôr vyhlásili za svätých a stali sa patrónmi Nitrianskej diecézy. Na tomto mieste teraz stojí kostolík a kláštor.
  • Kúpeľné mesto Trenčianske Teplice s prírodnými liečivými prameňmi. Voda s teplotou 36 až 40 stupňov vyviera priamo v kúpeľných bazénoch. Najcharakteris­tickejšou budovou je kúpeľ Hammam postavený v orientálnom štýle. Známe je filmovým festivalom Art Film a medzinárodným festivalom vážnej hudby Hudobné leto.
  • Rekreačná oblasť Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom. Viacero jazier poskytuje možnosť vodných športov, kúpania a rybolovu.
2 debata chyba