Na Medený ostrov priniesla pandémia nečakaný problém: Na každom kroku mačky

Dobrovoľníci v útulku pre mačky, ktorý stojí v horách pri meste Pafos na stredomorskom ostrove Cyprus, sa potýkajú s nárastom počtu zvierat, ktoré ich majitelia kvôli pandémii Covidu-19 opustili. "Zaznamenali sme v poslednej dobe nárast počtu opustených domácich mačiek o 30 percent," povedala agentúre AFP 48-ročná Dawn Footeová, ktorá stojí na čele útulku Tala Cats.

06.03.2021 07:00
debata (2)

Tvárou v tvár hospodárskym ťažkostiam, ktoré so sebou priniesla pandémia, sa množstvo cudzincov, ktorí na Cypre dlhodobo žili, a ľudí s dvojitým občianstvom rozhodlo ostrov opustiť.

Domácich miláčikov si pritom podľa Footeovej nemohli vziať so sebou, a zvieratá preto skončili na ulici.

„Ľudia teraz skrátka nemajú peniaze a prevážať mačku do inej krajiny je veľmi nákladné,“ hovorí Footeová a naráža na očkovanie či povinné cestovné dokumenty pre mačky. „Láme nám to srdcia,“ dodáva. Podľa nej totiž opustené mačky často „nevedia, ako prežiť“.

Viac mačiek sa na ulici podľa riaditeľky cyperského útulku ocitá aj preto, že miestni nemajú peniaze na krmivo a veterinárne ošetrenie svojich zvierat.

Najstarší mačkofili

Spojenie Cypru s mačkami má pritom dlhú históriu. Stopy, ktoré svedčia o ich domestikácii na stredomorskom ostrove, sú najstaršie, aké sa kedy našli, a to vrátane tých vo faraónskom Egypte.

V roku 2004 archeológovia objavili pozostatky mačky a človeka pochované na spoločnom mieste pred zhruba 9500 rokmi v neolitickej dedine na juhu ostrova.

Na Cypre vstúpila kvôli vysokému počtu nakazených 10. januára do platnosti druhá plošná uzávera. Prvú zaviedli úrady vlani na jar. Uzavretie reštaurácií, kam pouličné mačky často chodili hľadať jedlo, ešte prispelo k ich utrpeniu.

Ani mačky, ktoré sa dostali do útulkov, to teraz nemajú kvôli pandémii ľahké. Časť z nich totiž nové domovy nachádzala v zahraničí.

Kvôli obmedzeniu leteckej dopravy aj vyšším nákladom však teraz adopcií do iných krajín ubudlo. A uzavretie útulkov pre návštevníkov skomplikovalo aj osvojenie mačiek miestnymi obyvateľmi. V útulku Tala Cats ich teraz žije asi 800. Všetky sú vykastrované či sterilizované.

Sterilizácia mačiek je dôležitá pre kontrolu ich populácie, píše agentúra AFP. Počet týchto domácich šeliem na Cypre presahuje podľa jednej z organizácií bojujúcich za práva zvierat počet obyvateľov ostrova. Tých je asi 1,1 milióna.

Nie je to túlavá mačka, keď ju kŕmite

Podľa veterinárov, s ktorými hovorila agentúra AFP, je štátny program sterilizácie mačiek nedostatočný. Chýbajú predovšetkým peniaze: vlani ministerstvo poľnohospodárstva poskytlo na program 75.000 eur.

Veterinár Evis Andreu povedal, že vládny program „skrátka nefunguje, nie je cielený“. Chýba podľa neho napríklad prehľad o počte mačiek v určitých oblastiach, ktorý by pomohol situáciu riešiť.

Podľa cyperského ministerstva poľnohospodárstva je ale jeho sterilizačný program „účinný“, aj keď sa usiluje o „zlepšenie procesu, aby bol viac cielený a ešte efektívnejší“. Podľa niektorých je ale problém v tom, že situáciu neberie vážne cyperská spoločnosť ako celok. „Ľudia hovoria: Je to túlavá mačka, ktorú kŕmim už desať rokov,“ hovorí veterinárka Marie-Ellen Josefidisová.

„A ja im hovorím: Nie je to túlavá mačka, keď ju kŕmite. Je to vaša mačka, ktorá žije vonku,“ dodáva. A počas desiatich rokov sa podľa veterinárky taká mačka rozmnoží hneď niekoľkokrát.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #mačky #pandémia