Prezident sa mýli. Obnova zhorenej katedrály môže trvať 15 až 20 rokov

Bola to tragická udalosť a cesta späť k pôvodnej kráse a majestátnosti bude ešte dlhá. Niekoľko hodín trvalo ničivému ohňu, aby zničil značnú časť slávnej parížskej dominanty, jej obnova potrvá dlhé roky.

15.04.2021 07:00
Notre Dame, Paríž, požiar, hasiči Foto:
Hasiči na snímke z polovice apríla 2019, keď likvidovali oheň, ktorý zachvátil svetoznámu parížsku katedrálu. Ilustračné foto.
debata

Podľa agentúry Associated Press spomenul rektor Notre Dame Patrick Chauvet po účasti na veľkopiatkových ceremóniách, ktoré sa konali v kostole Saint-Germain l’Auxerrois, že ikonická parížska katedrála môže zostať „staveniskom“ ešte pätnásť až dvadsať rokov.

Stredoveký parížsky skvost dokázal prilákať každoročne ohromujúcich 20 miliónov turistov, píše Travel Pulse. Po požiari 15. apríla 2019 prišiel o strednú vežu, strechu i stredoveké vitrážové okná. Oheň spôsobil elektrický skrat.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol ako termín dokončenia obnovy rok 2024, keď má Paríž hostiť letné olympijské hry, mnohí sa však domnievajú, že je to príliš veľká práca na to, aby sa stihla v náležitej kvalite vyhotoviť do troch rokov.

Živel tiež rozšíril toxické olovo zo strechy katedrály do blízkych budov a oblastí, čo komplikuje čistenie pred obnovením.

Obnova však napreduje. Začiatkom marca odborníci vybrali 1 000 stromov po celom Francúzsku, ktoré budú vhodné na výrobu priečnej ikonickej veže katedrály.

Podľa Associated Press osem zo špeciálne vybraných stromov pochádza z historického lesa Berce, ktorý kedysi patril francúzskym kráľom; štyri z týchto dubov majú viac ako 200 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Notre Dame #požiar v Notre-Dame #požiar Notre-Dame