Koronavírus decimuje Idlib, ľudia často nemajú na rúška. Na srmť si zvykli

Epidemické situácia v severozápadnej sýrskej provincii Idlib sa rýchlo zhoršuje. Od začiatku augusta sa tam celkový počet nakazených koronavírusom zdvojnásobil na 61 000. Denne teraz pribúda aj 1 500 infikovaných, počas poslednej nedele zomrelo 34 ľudí. Podľa agentúry AP sú zdravotnícke zariadenia vyťažené.

25.09.2021 07:00
debata

V Idlibe žijú asi štyri milióny ľudí, z ktorých mnohí sú Sýrčania, ktorí utiekli pred bojmi z iných častí krajiny. Idlib je v rukách opozičných a radikálnych skupín a do boja s epidémiou sa zapojili záchranári z organizácie zvanej Biele prilby, ktorá v minulosti pomáhala vyvážať zranených a mŕtvych z bojísk.

Mnoho nemocníc v Idlibe je zbombardovaných a za desať rokov občianskej vojny odtiaľ odišlo množstvo lekárov a ošetrovateľov.

Oficiálne údaje o viac ako 1 500 nových prípadoch denne sa považujú za podhodnotené, pretože mnoho nakazených nie je podchytených.

„To, čo sa tu deje, je katastrofa,“ oznámil tento týždeň zväz idlibských lekárov, keď požiadal o pomoc zahraničné organizácie.

Jednotky intenzívnej starostlivosti v provincii sú vyťažené, kyslík pre pacientov chýba a očkuje sa pomaly. Polovica nemocníc a kliník je zničená bombardovaním a už pred pandémiou hrozil tamojšiemu zdravotníctvu kolaps.

Situáciu umocňuje chudoba, tisíce ľudí žijú v preplnených táboroch, v ktorých nie je možné zaistiť ani pravidelné umývanie rúk.

Idlib a časť susedného Halabu (Aleppa) majú v rukách radikáli hlásiaci sa k al-Káide, ktorí od augusta musia riešiť nástup epidémie spôsobený rýchlo sa šíriacim variantom delta. K nákaze prispeli aj zhromaždenia počas moslimského sviatku íd al-Adha, ktorý tento rok pripadol na záver júla.

Situácia sa zhoršuje aj v oblastiach, ktoré kontroluje vláda alebo sýrski Kurdi, ale v Idlibe je podľa všetkého najhoršia. Radikáli preto uzavreli časť trhovísk, prinútili reštaurácie podávať jedlo len vonku a odložili o týždeň otvorenie škôl.

Väčšina obyvateľov sú príležitostní robotníci, ktorí si nemôžu dovoliť neísť do práce, takže nie je možné vyhlásiť lock down. „Keď nepracujú, nejedia,“ povedal o situácii väčšiny ľudí v Idlibe tamojší občan Ahmad Saíd, podľa ktorého si niektorí nemôžu ani dovoliť kúpiť rúška.

Panuje únava z dlhého konfliktu a podľa opozičného aktivistu Salvu Abdara Rahmána si ľudia „zvykli na smrť“. „Tých, ktorých nezabila vláda a ruské nálety, teraz zabíja koronavírus,“ povedal.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je v Idlibe aspoň jednou dávkou zaočkovaných 2,5 percenta občanov, v auguste do provincie dorazilo 350.000 dávok čínskej vakcíny.

Situáciu komplikujú nové boje, ktorými sa prerušil relatívny pokoj 18-mesačného prímeria. Pri náletoch a delostreleckej paľbe v minulých týždňoch zomrelo alebo bolo zranených množstvo ľudí.

Doktor Muhammad Abdalláh z nemocnice Ziráa si myslí, že vrchol epidémie ešte len príde. Pre mnoho ľudí v Idlibe je nákaza to najmenšie, čo ich trápi. „Zažili sme oveľa horšie veci než koronavírus, nebojíme sa ho,“ hovorí Alí Dalat, ktorý pracuje na trhovisku, ale rúško nemá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Idlib #koronavírus