Rusi vytesávajú zo snehu svoju kultúru: V ľadovej Sibíri vyrástli unikátne sochy

Synonymom chladu a zimy je ruská Sibír. Extrémne studené počasie je však zároveň aj jej devízou, keďže sa tu kopy snehu len tak povaľujú, rozhodli sa miestni využiť ho a usporiadať festivalu snehových sôch.

25.01.2022 07:00
debata

Veľké sibírske mesto Novosibirsk je dejiskom každoročného podujatia, ktoré sa po prvý raz konalo v roku 2000.

Tohtoročnou témou bola „Sibír“ – festival má byť tentokrát oslavou rozmanitej histórie a kultúr regiónu. Motív nadväzuje na tému roku 2022, ktorý bol vyhlásený za ruský rok ľudového umenia a nehmotného kultúrneho dedičstva národov tejto krajiny, píše Euronews.

Na podujatí sa zúčastnilo 15 dospelých a 12 tímov školákov, ktorí na podujatie pricestovali z rôznych ruských miest vrátane Moskvy, Soči, Chabarovska a Gelendžiku.

Každý tím alebo jednotlivý účastník dostal rovnako veľký kus snehu a mal len štyri dni na vytvorenie svojej sochy. Kreácie nemali určené žiadne veľkostné obmedzenia či pravidlá o forme.

Podľa tradície sa vyhlásili aj prvé tri ceny a tiež veľká cena, známa aj ako Pohár primátora mesta.

V predchádzajúcich rokoch prichádzali sochári a umelci až z Bulharska, Nemecka, Talianska, Číny, Rumunska, Fínska, Francúzska a Japonska. V dôsledku pandémie sa však tento rok zúčastnilo menej medzinárodných účastníkov.

Snehové sochy budú v Novosibirsku vystavené do konca januára.

voda, more, kúpanie, tekutina, vlny, kúpalisko Čítajte viac Sibírsky Karibik? Mladí Rusi sa fotia v tyrkysovom toxickom jazere Michigan, zima Čítajte viac Jakutsko má ropu aj diamanty. Aj tak tam žijú tradične, zdrojom pitnej vody je ľad NEPOUZIVAT!!! červená rieka, Daldykan, Noriľsk, Čítajte viac Biblická rana? Sibírska rieka sa zmenila na krvavý prúd

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novosibirsk #Sibír #ľadové sochy