Rómski utečenci viaznu na pražskej stanici: Neprijali nás, váľame sa na zemi ako psy

Situáciu ukrajinských utečencov na hlavnej stanici v Prahe, ktorí sú prevažne rómskeho pôvodu, si všimol britský The Guardian. V reportáži, kde ju označil ako "hnisajúcu krízu", popisuje, ako na stanici nocujú stovky ľudí v nehygienických podmienkach, a zaoberá sa postupom českých úradov.

28.05.2022 07:00
debata (2)

„Pražská hlavná stanica navodzuje v teplých jarných dňoch a s návratom davov turistov, ktorí tu v časoch vrcholiacej pandémie covidu-19 chýbali, zdanie normality… Len o pár metrov ďalej sa však stovky Rómov ukrývajú na jedinom mieste, ktoré pre nich bolo dostupné po tom "čo sa pripojili k miliónom Ukrajincov utekajúcich pred ruskou inváziou. Na rozdiel od ostatných Ukrajincov, ktorí dostali utečenecké víza, tieto rodiny zistili, že nemajú kam ísť a nikto ich nechce,“ napísal denník.

O situácii stoviek utečencov denník hovorí ako o „hnisajúcej kríze“, ktorá sa rozvinula v niekoľkých posledných týždňoch.

Pripomína, že na mieste nocuje viac ľudí, než aká je kapacita provizórneho prístrešia. S odvolaním sa na slová humanitárnych pracovníkov, ktorí na stanici pomáhajú, denník píše, že sú preťažení.

Organizácia pre pomoc utečencom (OPU), ktorá na hlavnej stanici zastrešuje pomoc neziskových organizácií, chce svoje pôsobenie ku koncu mája ukončiť spolu s ďalšími dobrovoľníckymi skupinami.

Podľa denníka dúfajú, že tak vyvinú tlak na českú vládu, aby utečencom zaistila vhodnejšie ubytovanie. Geti Mubeenová z OPU povedala, že organizácia bola založená, aby poskytovala informácie, ale teraz rieši humanitárnu krízu.

„Mnoho (rómskych utečencov) čaká, kým české úrady rozhodnú o ich statuse a o tom, či majú nárok na trvalé ubytovanie; iní sú v ešte bezútešnejšej situácii,“ napísal The Guardian.

„Snažili sme sa v registračnom centre požiadať o ochranu utečencov, ale neprijali nás a nedali nám žiadny dokument, ktorý by vysvetlil prečo,“ povedala denníku Zanna, mladistvá matka troch detí z Kyjeva, ktorá podľa svojich slov prišla do Prahy s rodinou pred štyrmi dňami.

„Prišli sme sem a hľadali miesto, kde by sme mohli zostať, ale namiesto toho sa váľame na zemi ako psy. Sme vyčerpaní a už nemáme žiadnu energiu. Cítim sa naozaj beznádejne,“ dodala.

Protirómske predsudky

Podľa humanitárnych pracovníkov, s ktorými denník hovoril, je to príbeh typický pre mnoho Rómov, ktorí do Česka prídu.

Česko od 24. februára, keď ruský prezident Vladimír Putin nariadil ruským vojskám vtrhnúť na Ukrajinu, vydalo vyše 350-tisíc víz dočasnej ochrany.

Podľa českých úradov je však mnoho rómskych utečencov držiteľmi maďarských pasov, sú teda aj občanmi Európskej únie, a podľa pravidiel preto nemajú nárok na dočasnú ochranu v Česku.

Koh Lipe Čítajte viac Rusi túto sezónu nedovolenkujú: Tieto destinácie (za)plačú najhorkejšie

Mubeeková však britskému denníku povedala, že maďarské občianstvo má len asi pätina utečencov na hlavnej stanici a v ceste im okrem iného stoja protirómske predsudky.

Uprostred chaosu má však jeden muž podľa denníka pomerne šťastný príbeh. Tridsaťsedemročný Heorhij Stan, pôvodom z Odesy, sa po úspešnej žiadosti o dočasnú ochranu v Českej republike so svojimi štyrmi deťmi vydal na cestu do Viedne po svoju ženu.

„Naozaj sa tu chcem integrovať a zaistiť, aby moje deti chodili do školy. A chcem pracovať,“ povedal denníku.

Ukrajina, chrámy, veže, strechy Čítajte viac Aj toto je v hre: Prežije 7 UNESCO pamiatok Ukrajiny, ktoré tu stoja stáročia?
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Rómovia #utečenci #hlavná stanica #vojna na Ukrajine