Zadar vydal zákaz plaviek: Do historického centra v bikinách či bez trička nechoďte

História a bikiny nejdú dokopy! Plavky a im podobný odev sú v historickom meste nevhodné, odkazuje Turistické združenie mesta Zadar turistom, ktorí sa vyberú za pamiatkami či na obed do reštaurácie len v minimalistickom oblečení rovno z pláže.

07.08.2022 06:00
chorvátsko, zadar, leto, dovolenka Foto:
Zadar. Ilustračné foto.
debata (1)

Zadar rozbehol novú kampaň, ktorou chce návštevníkov informovať, v akom oblečení by sa do ulíc nemali vyberať. Mesto tak podľa 24 Sata nasleduje Dubrovník, ktorý sa s nevhodne oblečenými turistami v centre tiež rozhodol skoncovať.

„Hoci to v Zadare nie je oficiálne zakázané, žiadame, aby ste rešpektovali miestne zvyky a kultúrnu tradíciu tým, že v čase, keď nie ste na pláži, z akéhokoľvek dôvodu, aj keď len na krátky čas, nebudete mať na sebe len plavky. Ďakujeme a prajeme peknú dovolenku!“ znie text napísaný v angličtine a štyroch ďalších jazykoch. Plagáty nájdete v turistických kanceláriách a na viacerých billboardoch v meste.

kohútik, voda, Kapské Mesto, JAR, sucho Čítajte viac Dovolenkári v Chorvátsku musia šetriť vodou: Toto je od pondelka zakázané, v hre sú aj pokuty

"Chceme edukovať našich turistov, že sa nachádzajú v osobitnej oblasti, bohatej na históriu a dedičstvo, kde je chodenie v plavkách nevhodné. Verím, že ocenia pravidlá správania sa tu a aj v budúcnosti budú chodiť po meste vo vhodnom oblečení,“ povedal pre HRT riaditeľ Zadarského turistického združenia Mario Paleka.

Keď sa návh zákazu nosenia nevhodného oblečenia dostane medzi oficiálne miestne pravidlá, budú za porušovania padať aj pokuty. Združenie však dúfa, že letáková kampaň zvýši povedomie natoľko, že represie nebudú potrebné.

Ďalším problémom, ktorý sa budú v Zadare snažiť riešiť, je pohyb bicyklov a kolobežiek po pešej zóne. Síce to sčasti upravuje zákon, no pravidlá sa často nedodržiavajú, a preto majú chodci problémy.

Grécko, more, pobrežie, piesok, vtáky, holuby, dvojica, prechádzka Čítajte viac Objavte najdlhšiu piesočnatú pláž v EÚ: Monolithi má neuveriteľných 25 kilometrov! Turecko, leto, more, dovolenka, pláž Čítajte viac Arogantní, vulgárni a hluční, Ukrajincov nazývajú fašistami, píšu o Rusoch v Turecku znechutení dovolenkári NEPOUZ, Chorvátsko Čítajte viac Do Chorvátska autom? Minulosť! Letecké pobyty sa začínajú na cenovke 400 eur

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plavky #Zadar