Starý most: Vynašli na ňom bankrot, no kto ho postavil, je dodnes záhadou

Most ako len prechod cez rieku? Dnes sa bežne na mostoch nezastavujeme, nanajvýš si na pár chvíľ vychutnáme výhľad na rieku a poberieme sa ďalej svojou cestou. Kedysi však mnohé mosty mali viac účelov ako len preklenúť vodu.

27.09.2022 06:00
debata
Ponte Vecchio nad riekou Arno. Počas druhej...
Ponte Vecchio nad riekou Arno. Obchody, ktoré...
+5Ponte Vecchio nad riekou Arno. Obchody, ktoré...

Niektoré niesli kostolíky, obchodíky, iné zas slúžili pri obrane mesta a boli opevnené.

Skvelým príkladom viacúčelovosti je stredoveký Starý most – Ponte Vecchio ponad rieku Arno. Pýši sa ním skvostné centrum Toskánska, očarujúca Florencia.

Nájdete ho južne od námestia Piazza della Repubblica smerom k Palazzo Pitti.

Prvý most cez túto rieku tu postavili v roku 996, no povodne stavbu niekoľkokrát zničili. Vytrvali len jeho dva hlavné piliere. Do roku 1218 bol jediným mostom vo Florencii spájajúcim brehy rieky Arno. Počas druhej svetovej vojny to bol jediný most cez Arno, ktorý utekajúci Nemci nezničili.

lietadlo, letisko, doprava, Frankfurt, Mesiac Čítajte viac Vozil pápežov, o imidž sa mu staral Armani. Národný dopravca končí, krachoval 9 rokov

Terajšiu podoba nadobudol most v 14. storočí, no kto sa o ňu zaslúžil je trocha záhadou. Niektorí historici jeho návrh pripisujú architektovi Teddeovi Gaddimu, iní poukazujú skôr na zapojenie dominikánskych bratov s ich horlivým zmyslom pre proporcie, harmóniu a využívanie čísel.

Most bol postavený ako obranný systém a okná a umelecké prvky, ktoré môžeme dnes obdivovať, pridali na most až predavači, ktorí si tu otvorili svoje prevádzky.

Obchody, ktoré na moste od 13. storočia ponúkali rozličný tovar – od mäsa, cez ryby až po garbiarske výrobky, môžeme na ňom obdivovať aj dnes.

Z tohto tovaru sa však po okolí šíril nepríjemný zápach, a tak tu boli od 16. storočia povolené už len klenotnícke výrobky.

Jeden zlatník, ktorý tu predával v 16. storočí, Benvenuto Cellini, má na moste dokonca vlastnú bustu.

stĺpy, most, večer Čítajte viac Otvorili najdlhší sklenený most na svete: Má 630 metrov a visí vo výške 150 metrov

Klenotníctva sú na Ponte Vecchio doposiaľ – turisti si tu môžu vybrať svoj florentský suvenír z množstva šperkov.

Zaujímavosťou je, že práve tu vznikol neslávne známy ekonomický pojem bankrot. Ak totiž obchodníkom, ktorí tu predávali, nešli tržby a dostali sa do finančných problémov, stôl, na ktorom mali rozložený svoj tovar (banco), vojaci polámali (rotto). „Bancorotto“ (rozbitý stôl) bol znakom, že predajca skončil a nemohol ďalej predávať.

NEPOUZ, most, Gruzínsko, Kass Land - Tsalka Canyon Čítajte viac Ďalší 'klenot' extrémnych mostov: K diamantu zavesenému nad roklinou sa dostenete bicyklom po lane Most Forth Bridge, Škótsko Čítajte viac KVÍZ: Spoznáte slávne mosty na fotografiách?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #mosty #bankrot #florencia #Toskánsko