Taliansko vám núka 15 000 eur, ak sa presťahujete na druhý najväčší ostrov Stredomoria

Taliansko má s podobnými iniciatívami už skúsenosti - viaceré nádherné, no opustené historické mestečká sa usilujú prilákať do prázdnych domov a tichých ulíc nový život. Úrady na Sardínii teraz vyčlenili 45 000 000 eur, aby pomohli omladiť vidiecke mestá.

25.09.2022 06:00
debata (1)
Taliansky ostrov Sardínia v Stredozemnom mori.
Krásne uličky starého mesta Castelsardo -...
+2Letecký pohľad na krásnu dedinu Bosa s...

Cieľom najnovšej sardínskej snahy je zvrátiť odliv obyvateľstva a podporiť ekonomiku. Tí, ktorých ponuka osloví a rozhodnú sa usadiť sa v niektorej z inzerovaných nehnuteľností, tak môžu dostať až 15 000 eur na kúpu a renováciu, píše Daily Mail.

Taliani to celé majú navyše dobre premyslené, aby zabránili špekulantom zhrabnúť grant a tešiť sa z pekného a lacného dovolenkového domu.

Atraktívne granty celoštátnej schémy

Sardínia je druhým najväčším ostrovom v Stredozemnom mori a mnohých turistov láka ako prírodný klenot s bohatou kultúrnou históriou s viac ako 1 600 kilometrami piesočnatých pláží, malebnými prístavnými mestečkami a ruinami z doby bronzovej postavenými už 1 500 rokov pred Kristom.

Podobne ako ďalšie vidiecke oblasti Talianska, aj tento región trpí klesajúcou populáciou a stagnujúcou ekonomikou, keďže mladšie generácie sa hrnú za prácou do veľkých miest a menšie vidiecke ostávajú vyľudnené s prevažne dôchodkovým obyvateľstvom.

NEPOUZ,  Sicília Čítajte viac Sicília či Sardínia. Pobyty na talianskych ostrovoch sa začínajú na cenovke od 300 eur, ktorý si vybrať?

Podľa sardínskeho prezidenta Christiana Solinasa si vláda na ostrove od novej podpory sľubuje prílev mladých rodín, ktoré sa tu natrvalo usadia.

Atraktívne granty prichádzajú ako súčasť celoštátnej schémy, ktorej cieľom je povzbudiť ľudí, aby kupovali starnúce domy, renovovali ich a zakladali nové podniky na omladenie malých komunít na talianskom vidieku.

Menej ako 3 000 susedov

Presťahovanie sa na jeden z najkrajších európskych ostrovov má však podľa Schengen Visa News niekoľko podmienok.

V prvom rade – peniaze z grantu možno použiť len na financovanie kúpy alebo rekonštrukcie domu na Sardínii.

Predmetná nehnuteľnosť sa musí nachádzať v obci s menej ako 3 000 obyvateľmi, keďže ide o mestá, ktoré najviac potrebujú ekonomickú podporu.

Hoci vláda v niektorých prípadoch skutočne poskytne aj maximálnu sumu 15 000 eur, dotácia nemôže presiahnuť polovicu celkových nákladov na nehnuteľnosť alebo plánované rekonštrukcie, takže kupujúci si budú musieť z vlastného vrecka zaplatiť podstatne viac.

rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Čítajte viac Víťaz rebríčka je jasný! Najkrajšie európske plážové mesto nájdete v Chorvátsku

A napokon – kupujúci, ktorý má záujem prijať ponuku sardínskej vlády, musí na ostrove naozaj ostať natrvalo žiť.

Príjemcovia grantu sa musia prihlásiť na trvalý pobyt na Sardínii do 18 mesiacov od svojho príchodu.

Je to opatrenie, aby sa predišlo tomu, že bohatí jednotlivci tento program zneužijú na zakúpenie lacných dovolenkových do­mov.

Skúsenosti z iných regiónov

Talianske dediny a mestá už ponúkali prázdne domy aj v minulosti. Vlani napríklad región Kalábria lákal na podporu až 28 000 eur, no tu šlo skôr o podporu nového podnikania.

Do schémy mohli vstúpiť len ľudia vo veku do 40 rokov, ktorí buď mali v úmysle začať tu podnikať, alebo ktorí mali skúsenosti v „požadovaných profesiách“.

Ukrajina, Rusko, invázia, Kyjev, metro Čítajte viac Kyjev má najhlbšiu stanicu metra: Bývala pýchou mesta, dnes je úkrytom pred bombami Rožňava Čítajte viac Najväčšie štvorcové námestie Slovenska nájdete na Gemeri. Kde sú ďalšie?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sardínia