Najlacnejšia európska destinácia má pivo za 2 eurá a bezplatné múzeá

Kto má rád spojenie kvalitnej kultúry a dobrého jedla, ale nechce utratiť za dovolenku príliš veľa, mal by zamieriť do mesta, ktoré bolo vyhlásené za najlacnejšiu európsku destináciu podľa viacerých kritérií.

03.12.2022 06:00
Granada, Španielsko, Andalúzia Foto:
Granada
debata (1)

Pre väčšinu dovolenkárov sú okrem samotnej ponuky konkrétnej destinácie významným faktorom aj náklady. Cestovná webová stránka Omio sa preto bližšie pozrela na európske mestá a zoradila ich do rebríčka, ktorý sa hodí cestovateľom s nízkym rozpočtom, píše Euronews.

Porovnávacia cestovateľská stránka vybrala 100 najpopulár­nejších turistických destinácií v Belgicku, Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Holandsku, Rakúsku, Švajčiarsku či Španielsku.

Potom zoradila mestá podľa počtu bezplatných atrakcií, dostupnosti miestnej dopravy a cien jedál a nápojov. Pozrela sa aj na náklady na prehliadky mesta, ake do úvahy brala aj také detaily ako počet verejných pitných fontánok.

Pre turistov, ktorí chcú veľa muziky za málo peňazí, je podľa analýz najvýhodnejšia juhošpanielska Granada. Andalúzske mesto má desiatky bezplatných aktivít – presne 112, vrátane 10 bezplatných mú­zeí.

Omio zistilo, že poznávacie zájazdy Granady sú jedny z najlacnejších v Európe a stoja okolo 6 eur.

Večer je v tomto meste tiež výhodný a nezruinuje rozpočet turistov. V meste je 86 barov a nočných klubov, v ktorých pivo stojí niečo cez 2 eurá.

Štúdia tiež zistila, že Granada má 1011 bezplatných Wifi miest a 143 verejných pitných fontán.

Bežný autobusový lístok je jeden z najlacnejších v Európe, stojí za 1,40 eura. S cestovnou kartou sa náklady na jazdu ešte znížia na 0,83 eura.

Čo ponúka Granada?

Vrcholnou atrakciou Granady je palácový komplex Alhambra. Veľkolepá maurská pevnosť bola pôvodne postavená ako opevnená citadela, neskôr sa stala luxusným sídlom Nasridských emirov.

Turisti žasnú nad okázalou islamskou architektúrou a zdobenými podkovovitými oblúkmi palácov Nasrid, ako aj explóziou farieb v kvetinovej záhrade Generalife – letnej rezidencii sultánov.

Ďalšou z dôležitých historických pamiatok Granady je katedrála, impozantná stavba gotickej, renesančnej a barokovej architektúry, ktorej výstavba trvala viac ako 180 rokov.

Stavba zostáva nedokončená, pretože pôvodne boli na fasáde plánované dve veže, z ktorých vyrástla iba jedna, aj tá je postavená len napoly.

Vo večerných hodinách je top zážitkom prechádzka po štvrti Albaicín, ktorá je najstaršou v Granade. Labyrint kľukatých uličiek je lemovaný bielymi domami a kopcovitá oblasť poskytuje nádherný výhľad na Alhambru.

V tejto štvrti je niekoľko vynikajúcich reštaurácií, ktoré ponúkajú lacné tapas.

Ak ste fanúšikom lacného a ekologického cestovania, vyberte sa do Grenady vlakom. Mesto má dobre prepojenie s inými veľkými mestami v Španielsku, ale aj v Európe, novým vysokorýchlostným vlakom. Cestovatelia sa do tohto andalúzskeho mesta dostanú z Madridu za tri hodiny, zo Sevilly za štyri hodiny.

Ďalšie lacné destinácie v Európe

Ktoré ďalšie európske mestá zaradila stránka Omio do rebríčka výhodných destinácií? Druhé miesto patrí Bruggám – ohromujúce stredoveké centrum belgického mesta má 24 bezplatných vyhliadkových atrakcií a lacnú pešiu prehliadku. Má tiež šesť bezplatných múzeí.

Bruggy
Plavbu po kanáloch si nenechá ujsť žiaden turista.
+12Každé belgické pivo má svoj osobitý pohár.

Tretie miesto môže byť prekvapivé – obsadili ho Benátky, ktoré nijako nemajú povesť lacnej destinácie. Hoci je taliansky skvost notoricky predražený, zdá sa, že existuje spôsob, ako navštíviť Benátky aj s nízkym rozpočtom.

Mnohé z jeho najdôležitejších pamiatok sú totiž zadarmo, vrátane Námestia svätého Marka, Mosta vzdychov a mosta Rialto s výhľadom na Canal Grande. Nachádza sa tu 22 múzeí s voľným vstupom a 186 verejných pitných fontán.

Rebríček najvýhodnejších destinácií v Európe:

  1. Granada
  2. Bruggy
  3. Benátky
  4. Valencia
  5. Edinburgh
  6. Innsbruck
  7. Cambridge
  8. Sevilla
  9. Malaga
  10. Florencia
  11. Barcelona
  12. Neapol
  13. Pisa
  14. Salzburg
  15. St. Pölten
  16. Bregenz
  17. Zaragoza
  18. Wels
  19. Amsterdam
  20. Brighton
  21. Oxford
  22. Pamplona
  23. Turín
  24. Manchester
  25. Glasgow
  26. Liverpool
  27. Graz
  28. Paríž
  29. Klagenfurt
  30. Miláno
  31. Alicante
  32. Lille

Najdrahšie destinácie v Európe

Na druhom konci spektra sú destinácie, ktoré z peňaženky vysajú značné obnosy. Štúdia spoločnosti Omio označila za najdrahšiu destináciu Lausanne na brehu Ženevského jazera.

Švajčiarske mesto má len 24 bezplatných aktivít a jedno bezplatné múzeum.

Jedlo a nápoje sú tu podľa štúdie jedny z najdrahších, pivo stojí nad 8 eur.

Aj nasledujúce dve najdrahašie mestá sú zo Švajčiarska – Bern a Winterthur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Granada #lacné