Fajčíte? Tieto dovolenkové destinácie vám za cigarety naparia pokuty aj väzenie

Fajčenie ohrozuje a obťažuje okrem samotného fajčiara aj celé okolie, v mnohých krajinách sa preto snažia tento zlozvyk potlačiť rôznymi zákazmi a za ich porušenie sa udeľujú pokuty.

01.02.2023 06:00
Fajčenie v práci oberá firmy o milióny -... Foto:
Fajčenie, ilustračné foto.
debata (3)

Ku krajinám, ktoré úplne zakázali fajčenie cigariet na všetkých verejných miestach, a to vrátane hotelov a pláží, sa teraz pridal aj obľúbený dovolenkový exotický raj, Mexiko.

Doposiaľ sa zákaz fajčenia týkal len verejnej dopravy, barov, pracovísk a reštaurácií.

Od 15. januára 2023 však vláda rozšírila legislatívu tak, aby zahŕňala aj všetky vnútorné a vonkajšie verejné priestory, ako sú hotely, letoviská, pláže, parky a všetky miesta, kam chodia deti.

Jediným legálnym miestom na fajčenie tabaku v Mexiku sú súkromné domy alebo súkromné vonkajšie priestory.

Brazília, Rio de Janeiro, socha Krista Vykupiteľa, Ježiš Čítajte viac Rastie tretia najväčšia socha Ježiša na svete. Poľského Krista Kráľa netromfne

Mexiko má teraz jeden z najprísnejších protitabakových zákonov na svete. Turistom, ktorí zákaz porušia, hrozí za zapálenie cigarety na verejnosti pokuta v prepočte od 46 až 277 eur, uviedla agentúra Reuters.

Tí, ktorí pokutu odmietnu zaplatiť, môžu dostať až 36 hodín väzenia.

Sprísnili sa aj mexické predpisy týkajúce sa elektronických cigariet. Tieto zariadenia nie je možné dovážať, predávať ani používať na verejných priestranstvách.

Ďalšie protifajčiarske krajiny a mestá

Mexiko nie je jedinou krajinou s prísnymi zákonmi obmedzujúcimi fajčenie. Podobné obmedzenia už zaviedli Írsko, Grécko, Maďarsko aj Malta.

Minulý rok Kostarika zakázala fajčenie na všetkých verejných miestach vrátane barov, reštaurácií a autobusových zastávok.

Platí pravidlo, že ak cudzieho človeka vystavujete pasívnemu fajčeniu, pravdepodobne tam nemôžete fajčiť.

Ale aj keď je fajčenie na verejnosti legálne, v mnohých krajinách existujú špecifické oblasti, kde by vám za zapálenie mohla hroziť pokuta.

pláž, Barcelona, more, piesok, oceán, voda, leto, kúpanie Čítajte viac Obľúbené európske letovisko zakáže fajčenie na plážach. Ďalšie ho budú nasledovať

Niektoré mestá, ako napríklad Barcelona, tiež zakázali fajčenie na plážach, protizákonné je je tiež vyhadzovanie ohorkov cigariet.

Viac ako 100 z 3514 pláží v krajine zaviedlo 1. júla 2022 zákaz fajčenia, platí to aj pre pláž Costa del Sol a Baleárske ostrovy.

Obľúbené francúzske lyžiarske stredisko Les Gets tiež zakázalo fajčenie v celej svojej spoločnej časti, aby nedopalky cigariet neznečisťovali životné prostredie.

Prísne zákony aj pre elektronické cigarety

Obísť proticigaretové zákony sa niekde nepodarí ani s vapmi elektronickými cigaretami. Vaping na verejných priestranstvách je nezákonný v Kolumbii a Iráne.

V Turecku je nezákonné čo i len kupovať elektronickú cigaretu.

San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Španielsko, Grécko, Turecko, Taliansko budú pre mnohých európskych turistov o 5 rokov no-go zónou

Za držbu elektronickej cigarety v Singapure hrozí pokuta 1 395 eur.

Austrália vyžaduje na elektronické cigarety, ktoré obsahujú nikotín, predpis. V opačnom prípade hrozia obrovské pokuty.

Niektoré štáty dokonca udeľujú tresty odňatia slobody za dovoz e-liquidu s nikotínom.

A niektoré krajiny, vrátane Argentíny, Brazílie a Nepálu, úplne zakázali e-cigarety.

V Katare je vaping zakázaný od roku 2014 a za porušenie zákona hrozí pokuta až 2 467 eur alebo tri mesiace väzenia.

Turistom používajúcim elektronické cigarety v Thajsku hrozí aj 10 rokov väzenia alebo pokuta 30 000 bahtov (836 eur).

Zámok Balmoral, Škótsko, sídlo, Británia, hrad Čítajte viac Tajomstvá hradu Balmoral, kde zomrela kráľovná: Komu bol primalý a ako súvisí so smrťou Diany? Portugalsko, Azenhas do Mar, more, leto, dovolenka, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac Rebríček 10 najlacnejších miest na život: 5 z nich nájdete v Európe

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Španielsko #fajčenie