Na taliansku antickú arénu spadla 78-tonová kométa, škoda je nezvratná

K nehode došlo v pondelok 24. januára ráno, no celoštátne médiá o nej informovali až neskoro večer.

25.01.2023 06:00
debata (19)

Veronský dozorca pre archeológiu a výtvarné umenie, Vincenzo Tinè, povedal agentúre Ansa, že oceľová kométa spadla na zem, keď ju pomocou techniky dvíhali z amfiteátra, aby ju po vianočných sviatkoch demontovali.

Podľa prvých informácií nebolo jasné, ako sa nehoda udiala.

Inštalácia dlhá 82 metrov a vážiaca okolo 78 ton údajne znehodnotila časť tribún arény, Tinè v utorok opísal poškodenie miesta nehody ako „nezvratné“.

nehode sa doteraz vyjadrilo množstvo známych osobností talianskeho umeleckého sveta. Bol medzi nimi aj kontroverzný umelecký kritik Vittorio Sgarbi, ktorý povedal, že oceľová kométa, ktorá sa používa ako súčasť sviatočnej výzdoby na mieste od roku 1984, by „už nikdy nemala byť do arény inštalovaná“.

Miestne orgány činné v trestnom konaní ihneď po nehode uzavreli arénu a miesto činu neskôr preskúmal prokurátor Alberto Sergi, ktorý mal údajne začať oficiálne vyšetrovanie kolapsu.

Zatiaľ nie je jasné, ako dlho zostane aréna pre verejnosť uzavretá, opravy si údajne vyžiadajú týždne.

Vzácna pamiatka

Arena di Verona, rímsky amfiteáter z roku 30 nášho letopočtu, sa nachádza na južnom okraji starovekého centra Verony, na mierne vyvýšenej ploche, v blízkosti námestia Piazza Bra.

Považuje sa za jednu z najlepšie zachovaných antických stavieb svojho druhu. Od 16. storočia sa pravidelne opravuje a je pamiatkovo chránená.

Dnes má amfiteáter tri fasády. V staroveku mal o jeden prstenec naviac. Zo štvrtej fasády zostala len malá časť na severozápadnej časti arény pri ulici Via Dietro Anfiteatro. Každá fasáda sa skladá z oblúkov. Oblúky sú nad sebou v dvoch (v prípade štvrtej fasády v troch) poschodiach.

Aréna má tvar elipsy meria 75,68 m x 44,43 m, čiže 250 × 150 rímskych stôp. Ide o ôsmy najväčší rímsky amfiteáter a štvrtý najväčší v Taliansku.

V Taliansku je väčšie len rímske Koloseum a amfiteáter v Capui a amfiteáter v Miláne (ktorý však nie je takmer vôbec zachovaný).

Dodnes sa stavba využíva ako miesto konania mnohých významných operných predstavení na svete.

Amfiteáter vo Verone je tretí najväčší na svete...
Amfiteáter vo Verone je tretí najväčší na svete...
+16Taliansko, Verona
lanovka, Vysoké Tatry, Solisko Čítajte viac Jediné miesto, kde nejazdia žiadne autá: Obyvatelia si postavili vlastnú lanovku Sicília, Etna, sopka, Taormina, ostrov, večer, dovolenka, leto, noc, Čítajte viac Ďalší taliansky raj predáva domy za 1 euro. Bonus? 110 % na renováciu Ponte Vecchio, Florencia, Taliansko Čítajte viac Starý most: Vynašli na ňom bankrot, no kto ho postavil, je dodnes záhadou blondínka, blond, vlasy, úsmev, relax, žena Čítajte viac Prečo sú Nórski blondiaci obkľúčení a ako to, že na Sibíri sú tmavovlasí ako Taliani?

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #verona