Robotníci v Ríme objavili pri opravách kanalizácie antickú sochu Herkula

Antickú sochu bájneho siláka Herkula objavili talianski robotníci a archeológovia počas oprav kanalizáce pod jedným z rímskych parkov. Socha pochádza zrejme z éry Rímskej ríše, ktorá existovala v rokoch 27 pred naším letopočtom až do roku 476 nášho letopočtu.

29.01.2023 09:30
debata

Sochu robotníci našli zhruba na treťom kilometri historickej cesty Via Appia Antica ležiacej na juhovýchodnej strane Ríma.

„Táto oblasť si pre nás schovávala veľké prekvapenie: mramorovú sochu v životnej veľkosti, ktorú vďaka kyjaku a levej kožušine pokrývajúcej hlavu môžeme s istotou identifikovať ako postavu zobrazujúcu Herkula,“ napísalo na Facebooku vedenie parku Appia Antica.

Pod parkom sa nedávno prepadlo niekoľko rúr kanalizácie, čo si vyžiadalo opravu. Výkopy počas nej sa dostali až do hĺbky 20 metrov, a ako je v Ríme zvykom, boli pri nich prítomní archeológovia, aby zdokumentovali prípadné nálezy.

V novembri minulého roka našli talianski archeológovia v Toskánsku jedinečný súbor 24 bronzových sôch z čias etruskej civilizácie a starého Ríma. Sochy staré 2300 rokov sú označované za najvýznamnejší nález svojho druhu za posledných 50 rokov.

Verona, amfiteáter, Taliansko Čítajte viac Na taliansku antickú arénu spadla 78-tonová kométa, škoda je nezvratná Grado, mesto, kanál, Taliansko, Čítajte viac Milujete Taliansko? Toto sú 4 najväčšie chyby, ktorých sa môžete v krajine dopustiť Trieste, Terst, Taliansko, cestovanie, turistka, dovolenka Čítajte viac Ponuka, aká sa neodmieta! Severotaliansky región vám za návštevu zaplatí. Podmienky? Takmer žiadne
debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím