Prečo sa kúpa letnej dovolenky v zime vyplatí?

Z first moment robia lákavú ponuku najmä zľavy za skorý nákup, ktoré sa môžu v niektorých cestovných kanceláriách vyšplhať až do výšky nad 30 % a majú na rozdiel od last minute ponúk garantovanú výšku zľavy pre stanovené obdobie predaja.

18.02.2014 06:00
IT-Sicilia-Serenusa02 Foto:
Serenusa na Sicílii.
debata

„Najvyššie first moment zľavy pre letnú dovolenku mávajú cestovné kancelárie spravidla do konca roka. Ale aj v období do konca januára nájdeme množstvo pobytov, kde môže byť cena za dovolenku oproti last minute ponuke o niekoľko desiatok i stovák eur nižšia, napríklad pre vychytené termíny na konci júna, kedy začínajú školské prázdniny“, hovorí Pavol Mladý, riaditeľ on-line dovolenkového portálu verne.sk.

Dokedy sú zľavy

Niektoré cestovné kancelárie majú garantované first moment zľavy pre letnú sezónu až do konca marca, samozrejme, vždy záleží tiež na tom, či sa niektoré termíny alebo hotely už nestihli skôr vypredať – bežne sa tak stáva v obľúbených rodinných rezortoch alebo pre limitovaný počet rodinných izieb.

„Netreba sa však nechať zlákať iba samotnou výškou first moment zľavy, skôr si treba všímať, aká je skutočná konečná cena pobytu. Len tak naozaj môžeme rozpoznať naozaj výhodnú cenu dovolenky a ušetriť“, dodáva Mladý. Každá cestovka totiž môže mať inak stanovenú výšku zľavy – pri väčšine je zľava iba zo základnej ceny pobytu, ktorá môže byť aj pre rovnaký hotel v rôznych cestovných kanceláriách iná a rovnaká výška zľavy tak nemusí znamenať tiež rovnakú konečnú cenu dovolenky.

Rôzne povinné servisné a letiskové príplatky nie sú do zliav zahrnuté a s výškou zľavy sa cestovka môže trochu pohrať. Paradoxne tak niekedy môže byť dovolenka s nižšou percentuálnou zľavou (napr. 20 – 25 %) cenovo výhodnejšia ako pobyt so zľavou napríklad nad 30 %, keď ide viac o marketingovo zaujímavé číslo, ale nie skutočnú výhodu pre človeka. Aj preto si treba vždy viac všímať, aká je skutočná a konečná cena dovolenky vrátane všetkých poplatkov a nedať sa zlákať iba samotnou výškou first moment zľavy.

Výhody a nevýhody

„Práve internet a on-line dovolenky sú v tomto smere najväčším pomocníkom, najmä stránky, na ktorých je možné jednoducho porovnať konečné ceny dovoleniek viacerých CK, bez ohľadu na to či sú slovenské s odletmi zo Slovenska, alebo napríklad rakúske s odletmi z Viedne,“ odporúča Pavol Mladý.

Výhodou first moment ponúk je okrem neporovnateľne väčšieho výberu, garantovanej výšky zľavy a často aj cien, ktoré je už ťažké vo vrcholnej sezóne nájsť, tiež možnosť uhradiť pri rezervácii dovolenky len zálohu asi 10 %. Zvyšok ceny stačí doplatiť zvyčajne mesiac pred odchodom na dovolenku.

Aktuálne je možné nájsť All Inclusive pobyty v minimálne 4* hoteloch v Stredomorí (resp. pri Červenom mori a Čiernom mori alebo v Atlantiku) vo first minute ponukách aj do sumy 500 eur na osobu vrátane všetkých poplatkov, počet týchto možností je však dosť obmedzený a lepšiu dostupnosť cenovo výhodnejších možností môžete očakávať skôr pre odlety na začiatku a konci vrcholnej letnej sezóny v júni alebo septembri. Pobyty typu All Inclusive s cenou do 500 eur na osobu vrátane všetkých poplatkov patria počas letnej sezóny k najžiadanejším, ale zároveň ich je v rámci last minute ponúk už veľmi obmedzené množstvo, kým pri včasnej first minute ponuke je z nich ešte čo vyberať. Treba však zvážiť očakávaný pomer ceny a kvality – tie najlacnejšie možnosti nemusia vždy predstavovať kvalitné hotely, ale napriek niekoľkým hviezdičkám skôr jednoduchšiu úroveň vybavenia, rozsahu stravy a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #first minute