Top 10 najkrajších ostrovov sveta na tohtoročnú dovolenku

Tešíte sa už na leto, plánujete dovolenku pri mori a snívate o slnkom zaliatych plážach? Prejdite sa po 10 najobľúbenejších ostrovoch sveta, ktoré vybrali sami turisti. V rebríčku portálu Trip Advisor nájdete exotické Bali či Bora Bora, ale cestovateľov oslovila aj portugalská Madeira a grécky Santorini.

01.05.2015 07:00
debata (5)

1. Providenciales, Turks a Caicos

Top ostrovom je podľa dovolenkárov v rámci hodnotení Travellers' Choice Providenciales, najľudnatejší spomedzi ostrovov Turks a Caicos. Potápači milujú toto miesto vďaka kilometrom koralových útesov a svetlotyrkysovej vode. Pláže v zálive Grace ponúkajú dokonalý relax v nádhernom prostredí a závan dobrodružstva prinesie výlet na kajaku k útesom a jaskyniam v lagúne Chalk Sound.

Providenciales Foto: SHUTTERSTOCK
Providenciales, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka Providenciales

2. Maui, Havaj

Na druhú priečku umiestnili hlasujúci Maui, ktorý stelesňuje exotiku so všetkým, čo k nej patrí – zlatý piesok obmýva belasé more, na vlnách sa premávajú neskrotní surferi a príjemné schladenie ponúka bambusový prales a vodopády v Národnom parku Haleakalā. Návšteva havajskej dediny Ke'anae, kde doslova zastal čas, bude určite patriť k zážitkom na celý život.

Maui Foto: SHUTTERSTOCK
Maui, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka Maui

3. Roatan, Bay Islands

Milovníci vodných športov a ekoturistiky nedajú dopustiť na Roatan – okrem potápania pri koraloch nadchne najrôznejšími atrakciami od lanových dráh, cez rybolov na otvorenom mori až po prieskum súostrovia Cayos Cochinos, ktoré je pod ochranou armády. „Suchozemských“ turistov potešia botanické záhrady Carambola, prehliadka výrobne kameí Stone Castle alebo romantické výlety na koňoch po plážach.

Roatan Foto: SHUTTERSTOCK
Roatan, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka Roatan

4. Santorini, Kyklady

Modré strechy a kupoly na žiarivo bielych domoch, ktoré sa týčia nad zafírovým morom, v kontraste s čiernym pieskom – to je jeho poznávací znak. Z celého ostrova sála pokoj a harmónia. Prechádzky v prírode alebo po provinčných dedinkách otvoria návštevníkom úchvatné výhľady, mestečko Oia je dokonca známe po celom svete vďaka neopakovateľným západom slnka, ktoré zvečnené na fotografiách kraľujú v nejednej obývačke.

Santorini Foto: SHUTTERSTOCK
Santorini, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka, grécko Santorini

5. Koh Tao, Provincia Surat Thani

Tento ostrov v Thajskom zálive dostal meno podľa množstva morských korytnačiek, ktoré si bezplatne vychutnávajú celoživotnú dovolenku na bielom piesku pláží lemovaných palmami. Strmé kopce, ktoré sa dvíhajú k nebu, už len dotvárajú nádhernú scenériu a 300 slnečných dní v roku zaručuje skvelú dovolenku.

Koh Tao Foto: SHUTTERSTOCK
Koh Tao, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka Koh Tao

6. Madeira, Madeirské súostrovie

Šieste miesto v rebríčku obľúbenosti obsadila veterná Madeira. Hlavné mesto Funchal, ktoré si pamätá ešte Vasca da Gamu, dnes očarí pestrým mixom pamiatok, farebných záhrad a turistických atrakcií ako múzeum Madeira Story Centre so slamenou strechou. A po túre na vrchol pohoria Pico Ruivo dobre padne pohár slávneho madeirského vína.

Madeira Foto: SHUTTERSTOCK
Madeira, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka Madeira

7. Bali, Indonézia

Klenot Indonézie, ostrov Bali, akoby ani nebol z tohto sveta. Tropická príroda nad vodou i pod ňou má svoje čaro aj moc, o čom svedčia pestrofarebné koraly, ktoré odovzdávajú ľuďom svoje mierové posolstvo vehementným obrastaním vraku lode z 2. svetovej vojny. Pevnina v divokej džungli ukrýva starobylé kamenné chrámy, ktoré príbehy svojich najlepších čias rozprávajú roztopašným opiciam. Mesto Ubud srší kultúrou a ponúka tanečné predstavenia, ale hodiny jogy a či možnosti priučiť sa výrobe tradičných indonézskych šatiek „batik“.

Bali Foto: SHUTTERSTOCK
Bali, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka Bali

8. Maurícius, Afrika

Tento rok sa na 8. miesto rebríčka obľúbenosti dostal tropický Maurícius, ktorý často navštevujú milovníci potápania. Letoviská ako Mont Choisy, pokojné Trou-aux-Biches aj rušnejšie Flic en Flac sú dokonalým miestom pre ponorenie sa do vĺn. Pravé africké trhovisko s rušnou atmosférou a širokou ponukou miestnych špecialít skrýva dnes moderné hlavné mesto Port Louis.

Maurícius, Foto: SHUTTERSTOCK
Mauricius, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka Maurícius,

9. Bora Bora, Spoločenské ostrovy

Bora Bora v miestnom jazyku znamená „prvorodený“ a vďaka jednej z najkrajších tyrkysových lagún na svete je „perlou Polynézie“. Ostrov má vulkanickú minulosť, ktorú vôbec netají – stred tvoria zvyšky dvoch vyhasnutých sopiek. Je obklopený koralovými útesmi a potápači sa často vydávajú na prieskum tejto „živej podmorskej galérie“. V lagunáriu z bezpečnej vzdialenosti sledujú kŕmenie žralokov alebo pokojný život korytnačiek.

Bora Bora Foto: SHUTTERSTOCK
Bora Bora, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka Bora Bora

10. Fernando de Noronha, Brazília

Ostrovy Fernando de Noronha nie sú masovou turistickou destináciou, je skôr šťastie dostať sa sem. Pre zraniteľný ekosystém ich UNESCO zaradilo do programu svetového kultúrneho dedičstva, a tak je počet prichádzajúcich návštevníkov obmedzený. Tí, ktorým sa podarí dostať sa na Fernando de Noronha, si môžu užiť plávanie s delfínmi a korytnačkami v príjemne teplej vode, a na pevnine sa vydať po ekologických trasách Jardim Elizabeth, Esmerelda Coast či Sancho Bay, ktoré sa končí príkrymi schodmi vytesanými priamo do praskliny brala.

Fernando de Noronha Foto: SHUTTERSTOCK
Fernando de Noronha, ostrov, more, slnko, leto, kúpanie, dovolenka Fernando de Noronha

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #potápači #letná dovolenka #TripAdvisor #ostrovy #pláže