Američanka sa pokúsi ako prvá žena na svete preveslovať Pacifik

Tridsaťročná Američanka Sonya Baumsteinová sa cez víkend vydala z Japonska na malom veslárskom člne na sólovú plavbu cez Pacifik. Ak vytrvá, stane sa prvou ženou na svete, ktorá prekoná 9 600 kilometrov dlhú veslársku púť cez Tichý oceán, píše denník The Guardian.

08.06.2015 15:35
Sonya Baumsteinová, veslárka, čln, Pacifik,... Foto: ,
Sonya Baumsteinová sa vydala z Japonska na sólovú plavbu cez Pacifik.
debata (1)

Baumsteinová vyplávala z japonského prístavu, ktorý leží kúsok na východ od Tokia, a jej cieľom je americké San Francisko, kam by sa chcela dostať koncom septembra. Na svetlozelenom, špeciálne upravenom člne plánuje veslovať 12 až 16 hodín denne, ak počasie dovolí.

Jej čln vyrobili z ultraľahkého karbónového materiálu váži menej ako 300 kilogramov. Je dlhý sedem metrov a nemá motor ani plachtu. Je však vybavený solárnymi panelmi a tými najmodernejšími komunikačnými prostriedkami.

Baumsteinová si neberie so sebou žiadne sprievodné plavidlo; zvýšilo by to finančné nároky na cestu a tiež by to kvôli minutému palivu bolo v protiklade k jej aktivitám, ktoré sa snaží robiť v súlade s ochranou životného prostredia.

Na člne má Američanka k dispozícii iba malú...
Baumsteinová vyplávala z japonského prístavu.
+3Baumsteinová si neberie so sebou žiadne...

Veslárka sa tak môže spoliehať výhradne na podporný tím, ktorý bude vďaka satelitnému prenosu dostávať každých desať sekúnd údaje o jej polohe.

Američanka má so sebou aj zariadenie na meranie slanosti, teploty a hĺbky vody či rýchlosti vetra. Tieto údaje majú prispieť k štúdiu zmien klímy.

Najhoršie vraj na takejto plavbe bývajú bezmesačné noci. „Je to skutočne frustrujúce, pretože vlny do vás narážajú zo všetkých strán a vy nedokážete predvídať, odkiaľ prídu. Veslá búchajú okolo vás a tlčú vás do tela. Nakoniec je človek úplne premočený a ubolený,“ povedala Baumsteinová, ktorá sa na plavbu pripravovala tri roky a má tiež skúsenosti z cesty cez polovicu Atlantiku.

Na člne má Američanka k dispozícii iba malú kajutu, v ktorej si môže s pokrčenými nohami ľahnúť alebo sa posadiť.

Baumsteinová na strednej škole a na univerzite súťažne veslovala, jej kariéru však ukončila vážna autonehoda. Keď sa zotavila, stali sa jej vášňou dobrodružné plavby. V roku 2012 spoločne s troma kolegami-veslármi zvládla cestu z Kanárskych ostrovov na Barbados.

Sólovú plavbu cez Tichý oceán dokázali zvládnuť v celej histórii len dvaja muži – Francúzi Gerard d'Aboville v roku 1991 a Emmanuel Coindre v roku 2005.

Jedinou známou ženou, ktorá sa o sólovú plavbu cez Pacifik pokúsila, je Britka Sarah Outenová. Vyplávala v roku 2013, avšak po 149 dňoch musela svoju cestu na Aleutských ostrovoch vzdať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tichý oceán #čln #veslovanie