11+1 najpodivnejších pláží sveta. Na jednej nakrúcali aj Batmana a Agenta 007

Ružové, čierne, sklenené, zamrznuté, neviditeľné aj extrémne hlučné - vybrať najnezvyčajnejšiu pláž by bola náročná úloha.

22.06.2015 07:00
debata

Pláž Pink Sands, ostrov Harbour, Bahamy

Pozdĺž bahamského pobrežia ostrova Harbour sa tiahnu kilometre piesočnatých pláží s ružovým nádychom, ako stvorené pre všetky Barbies a iné romantické duše. O nezvyčajnú farbu sa postarali červené a ružové ulity morských dierkavcov alebo foraminiferov, teda mikroskopických prvokov, ktoré obývajú koralový útes neďaleko pobrežia.

Ružová pláž Foto: SHUTTERSTOCK
Pláž Pink Sands, ostrov Harbour, Bahamy Ružová pláž

Pláž Papakolea, Kau, Havaj

Ak nie ste nadšenci ružovej, Havaj ponúka pláž v odtieňoch olivovozelenej. Papakolea sa nachádza sa v blízkosti najjužnejšieho bodu Big Islandu a svoju farbu získala vďaka erózii minerálu olivínu, ktorý sa nachádza v blízkych sopečných sutinách. Pláž Papakolea je jednou z iba štyroch zelených pláží na svete, ďalšie nájdete na ostrove Guam (v súostroví Mariány), v Nórsku a na Galapágoch.

Pláž Papakolea Foto: SHUTTERSTOCK
Pláž Papakolea, Kau, Havaj Pláž Papakolea

Pláž Punalu'u, Big Island, Havaj

Havajské ostrovy sú plné prekvapení a skutočne sa snažia vyhovieť širokému spektru vkusov a preferencií. Pokiaľ ste si nevybrali z predchádzajúcich farieb, možno vás osloví táto uhľovočierna pláž, kde miesto hostesiek „pobehujú“ zelené morské korytnačky. Avšak, podobne ako servírky, ani tieto ohrozené tvory neradno hladkať či sa na nich voziť. Upozorňujú na to tabule, porušením zákazu by ste sa dostali do konfliktu so zákonom.

Pláž Punalu'u Foto: SHUTTERSTOCK
Pláž Punalu'u, Big Island, Havaj Pláž Punalu'u

Pláž Hyams, Jervis Bay, Austrália

Za presne opačnou farbou pláže však musíte vycestovať do Austrálie. Bielym pieskom sa chvália mnohé letoviská, ale len pláž Hyams je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov ako najbelšia na svete.

Pláž Hyams Foto: SHUTTERSTOCK
Pláž Hyams, Jervis Bay, Austrália Pláž Hyams

Pláž Red Sand, Isla Rábida, Galapágy

Nádheru tejto rubínovej pláže si vychutnávajú len ružové plameniaky a hnedé tulene. Pobrežie vulkanického ostrova, ktorý leží takmer tisíc kilometrov od Ekvádoru a nemá ľudské osídlenie, je známe svojím bordovým pieskom. Ten vznikol z rozdrobených pobrežných útesov tvorených zoxidovanou lávou.

Pláž Glass, Fort Bragg, Kalifornia

Už sa tešíte na modrý oceán, no len, čo otvoríte oči počas nádychu pri nafukovaní plávajúceho matraca, zbadáte, že stojíte uprostred drahokamov. Alebo nie? Farebné priesvitné kamene, ktorými je posiata pláž, vyzerajú, akoby vypadli z rozprávky o poklade. Skutočnosť je však o čosi smutnejšia. Pobrežie svojho času slúžilo ako skládka, 60 rokov sa na ňom zhromažďoval odpad. V roku 1967 ju začali ochranárski aktivisti čistiť od najväčších smetí a dodnes tam ostali sklenené úlomky vodou obrúsené dohladka, ktoré jej dodávajú jedinečnosť. Turisti sem s obľubou chodia, zber sklenených kameňov majú však zakázaný.

Sklenená pláž Foto: SHUTTERSTOCK
Pláž Glass, Fort Bragg, Kalifornia Sklenená pláž

Zátoka Jökulsárlón, Národný park Vatnajökull, Island

Krásna pláž nemusí byť len na kúpanie, zhodli sa Batman a James Bond. Unikátna lagúna na studenom Islande berie dych svojím kontrastom – na čiernom vulkanickom piesku sa nádherne vynímajú ľadové kúsky, ktoré more vyplaví na pevninu.

Jökulsárlón a jeho ľadová pláž je jedným z prírodných zázrakov Islandu, a tak niet divu, že sa toto miesto objavilo aj vo veľkých hollywoodskych trhákoch ako Batman začína a bondovka Dnes neumieraj.

Zátoka Jökulsárlón Foto: SHUTTERSTOCK
Zátoka Jökulsárlón, Národný park Vatnajökull, Island Zátoka Jökulsárlón

Pláž Whitehaven, Queensland, Austrália

Pri pobreží Queenslandu, priamo v srdci Veľkého bariérového útesu, nájdete 74 malebných tropických ostrovčekov Whitsundays. Pobrežie na jednom z nich je slávne vďaka zaujímavým prírodným úkazom, ktoré v tyrkysovej vode vytvára prúdiaci biely piesok. Meniaci sa príliv na Hill Inlet dvíha na severnom konci pláže podložie, ktoré víri v oceáne a vytvára krásne biele mihajúce sa stuhy.

Pláž Whitehaven Foto: SHUTTERSTOCK
Pláž Whitehaven, Queensland, Austrália Pláž Whitehaven

Jaskyňa Benagil, Algarve, Portugalsko

Ak máte niekedy chuť nechať celý svet za múrmi vašej vlastnej jaskyne a v pokoji si užiť kúpanie v mori, dokonca s bonusom – minimálnou šancu na spáleniny pokožky od slnka, toto miesto je pre vás ideálnou voľbou.

Oblasť Benagil je plná vápencových útvarov, s ktorými sa príroda zahrala skutočne kreatívne. Vytvorila pláž ukrytú pred zrakmi ľudí v jaskyni, ktorá je prístupná len člnom alebo pomocou horolezeckého výstroja. Zátoka je snom všetkých fotografov a samotárov (aj keď, samozrejme, nie je vhodné, aby sem pricestovali naraz).

Jaskyňa Benagil Foto: SHUTTERSTOCK
Jaskyňa Benagil, Algarve, Portugalsko Jaskyňa Benagil

Scala dei Turchi, Realmonte, Sicília

Cestou na túto pláž, skôr, než sa ponoríte do modrej vody, si trocha zašportujete. Na juhu talianskeho ostrova sa k moru totiž schádza po Tureckých schodoch, ktoré vytvorili členité vápencové útesy pozdĺž pobrežia Realmonte. Výhľad z bielych brál na jemne sa zvažujúcu piesočnatú pláž určite ostane na pamäťovej karte nejedného fotografického zariadenia.

Turecké schody Foto: SHUTTERSTOCK
Scala dei Turchi, Realmonte, Sicília Turecké schody

Shell Beach, Shark Bay, Austrália

Pre toho, komu by sa bralá, kamienky či piesok pri mori už zunovali, si Zem pripravila aj iné alternatívy. Napríklad na západe Austrálie. Takmer 100 kilometrov dlhá Mušľová pláž v Zátoke žralokov je na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. A ako už samotný názov napovedá, tvoria ju výhradne lastúry a ulitky.

Škebľová pláž Foto: SHUTTERSTOCK
Shell Beach, Shark Bay, Austrália Škebľová pláž

Bonus: Pláž Maho, Saint Martin, Karibské ostrovy

Táto pláž nie je veľmi zaujímavá svojou farbou či štruktúrou pobrežia, ale tým, čo sa deje počas kúpania nad hlavami dovolenkárov. Maho Beach totiž leží pozdĺž vzletovej a pristávacej dráhy medzinárodného letiska Princess Juliana, a tak stroje prelietavajú vo výške len 9 až 20 metrov nad hlavami opaľujúcich sa turistov.

Niekto by si mohol myslieť, že hučiace lietadlá túto karibskú pláž úplne diskvalifikujú z boja o návštevníkov, ale opak je pravdou a mnoho turistov sem chodí práve kvôli tomuto zážitku. Miestne reštaurácie dokonca zaradili do svojich jedálnych lístkov okrem menu aj časy odletov a príletov strojov, aby sa ich zákazníci stihli nachystať na ohlušujúce vrčanie motorov.

Pláž Maho Foto: SHUTTERSTOCK
Pláž Maho, Saint Martin, Karibské ostrovy Pláž Maho
debata chyba