Pri Jadrane si nájdite čas aj na turistiku, šport a dobré jedlo

Prečo je Chorvátsko top destinácia pre Slovákov? Je to predsa slovenské more. A za prijateľné ceny. Dovolenkuje tam tretina Slovákov a destinácia si stále drží svoje prvenstvo.

06.07.2015 07:00
Chorvátsko, more, rodina, melón, dyňa,... Foto:
Na trhovisku nájdete čerstvé ovocie a zeleninu, morské plody, domáci olivový olej či koreniny.
debata

„Spolovice sú Slováci Chorvátmi a Chorváti zasa Slovákmi, tvrdí to väčšina našich chorvátskych partnerov,“ hovorí Aleš Mlátilík z portálu Zlavomat. „Predstavte si, že sa vám pokazí auto a vy neovládate cudziu reč. V Chorvátsku by ste nemali mať problém dorozumieť sa aj po našom.“

Dovolenka pri Jadranskom mori nie je iba o relaxe. Vďaka prímorskej klíme je Jadran vhodný, pre svoje ozdravujúce účinky, na prevenciu i liečbu lupienky, atopického ekzému, astmy, alergických ochorení horných dýchacích ciest či chronickej obštrukčnej choroby pľúc.

Pre veľký úspech z minulého roka si ľudia môžu aj túto sezónu na portáli kúpiť obľúbený pobyt pre celú rodinu v Chorvátsku – all inclusive pre dve osoby a dve deti zadarmo už od 655 eur v severnej Dalmácii. Pobyt je na štyri až osem dní v komfortnom Hoteli Zagreb*** s polpenziou alebo stravovaním all inclusive. Tí zdatnejší môžu tento rok tiež vyskúšať aj potápanie v mori alebo rafting v neďalekej Bosne a Hercegovine.

Chorvátsko je aj o inej dovolenke, ako o leňošení pri mori. Ak túžite vidieť viac ako len priezračné more, slnečné pláže a rušné promenády, do cestovnej tašky si okrem plaviek zabaľte aj športové oblečenie, turistické topánky, trekingové palice a dobrodružnú náladu.

Históriou pulzujúci Zadar

Toto okúzľujúce mestečko je skutočným dovolenkovým rajom, ktoré ponúka veľké množstvo bohatých zážitkov. Povinnou zastávkou by mala byť návšteva Kostola sv. Donáta z 9. storočia s pripojenou Katedrálou sv. Anastázie. Ležia uprostred centra a neodmysliteľne sa spájajú s mestom a jeho históriou. V súčasnosti sa v kostole konajú aj koncerty ako súčasť kultúrneho programu.

Ďalším z hlavných mestských symbolov Zadaru je Kalelarga, Široká ulica (ako sa dnes už volá) – je strediskom mestského rušného života. Traduje sa, že práve na Kalelarge sa začína a končí láska mnohých Zadarčanov. Ak chcete vidieť ruch a každodenný život „večne živého“ mesta trocha z inej perspektívy, zájdite sa poprechádzať po mestských hradbách.

Ak, naopak, patríte k večným romantikom, príďte do prístavu s dlhou pozdĺžnou promenádou a vychutnajte si západ slnka, ktorý vraj patrí k tým najkrajším na svete. Počas návštevy Zadaru určite nevynechajte jednu z najzaujímavejších atrakcií, ktorou je Morský organ. Ide o skvost novodobej architektúry, ktorého autorom je zadarský architekt Nicola Bašić. Vyzerá ako schody do mora s otvormi v hornej časti, cez ktoré vychádza zvuk spôsobený vlnami. Všetkým tým tónom sa nebudete stíhať čudovať. Treba prísť večer pri prílive, a nechať sa unášať ľubozvučnými prírodnými tónmi.

Za zmienku stojí aj očarujúci Pozdrav slnku – ohromná magická hra svetiel na nábreží mestskej promenády. Tvorí ho 300 slnečných kolektorov zabudovaných do kamenného pobrežia. Slnečná energia zachytená cez kolektory sa v noci mení na rôznofarebné svetelné efekty. Nezabudnite si so sebou zobrať fotoaparát a túto svetelnú šou zvečniť. Ak milujete dvojkolesového tátoša a vietor vo vlasoch, vypožičajte si bicykel a Zadar prejdite s nohami na pedáloch. Cez deň nasávajte pokojnú prímorskú atmosféru a večer si vychutnajte ten pravý rušný nočný život, pretože ten tu naozaj pulzuje. Podľa londýnskych novín The Times a Guardian je Zadar „centrom zábavy na Jadrane“, alebo aj „novou chorvátskou mekkou cool atmosféry“.

Gurmánska cesta

Nielen dovolenkári milujúci pamiatky, ale aj kulinári si v Zadare prídu na svoje. Doobeda začnite svoju okružnú jazdu na trhovisku. Je zážitkom a pôžitkom pre všetky zmysly. Nájdete tu čerstvé ovocie a zeleninu, morské plody, domáci olivový olej či koreniny. Ostrieľaní predajcovia vám nanútia aj nemožné.

Prečo je Chorvátsko top destinácia pre... Foto: SHUTTERSTOCK
Chorvátsko, leto, dovolenka, Jadran, mesto, prechádzka, rodina, Prečo je Chorvátsko top destinácia pre Slovákov? Je tam predsa slovenské more.

Nevynechajte ani návštevu tradičnej dalmatínskej konoby, čiže jedinečnej chorvátskej reštaurácie. Jedálne lístky sú plné lákavých dobrôt od krevetových šalátov, morských rýb so zemiakovým pyré a špenátom cez grilované ustrice až po kalmáre. Na večeru si urobte dostatočnú časovú rezervu, pretože tu sa od nedojedeného taniera neodchádza.

Počas horúcich letných dní vás schladí neodolateľná zmrzlina. Tú najlepšiu nájdete na rohu Kalelargy a Ul. Šimuna Kožičića. Pokojne si ľadové kopčeky dajte obliať čokoládou. Na dovolenke sa predsa môže zhrešiť. Z domácich jedál zasa ochutnajte peku. Ide o tradičný spôsob prípravy jedál v Dalmácii. Znamená to, že vo veľkom hrnci sa spolu pod parou pripravuje mäso, zemiaky a zelenina. Väčšinou sa peka pripravuje napríklad v nedeľu, keď sa za stolom stretne celé rodina. A ako to už býva, treba ochutnať aj nejaký ten domáci mok. K tým tradičným patrí Rakija, Karlovačko, Maraschino a vyskúšajte aj víno z miestnych viníc. Netreba to však preháňať, majte na pamäti, že ešte vás čaká veľa objavovania.

Aktivitami nabitý Národný park Paklenica

V Národnom parku Paklenica môžete vyskúšať turistiku, bajkovanie aj kajakárstvo. Nachádza sa tu zo 150 km označených trás, chodníkov a cieľov, ktoré môžete absolvovať. Z kaňonu Malá Paklenica je možné vystúpať k jaskyni Manita peć, z Veľkého kaňonu zase dôjsť k horským chatám Ramiča i Dvori či Parici a odtiaľ k najvyšším velebitským vrchom.

Pre tých, ktorí majú menej času, no chcú vidieť čo najviac, je vhodné absolvovať prechádzku kaňonom Veľká Paklenica s označenými turistickými zastávkami, navštíviť múzeum, ovlažiť sa v rieke, dať si dobrý obed, nakúpiť suveníry a pobrať sa spať. Pripravte sa však na davy turistov, pretože práve táto časť národného parku je najnavštevova­nejšia.

Ostrieľaní turisti si môžu zvoliť trasu Libinje – Sveto brdo – Vaganski vrh – Lipa staza – Paklenica – Starigrad. Aj s menšími prestávkami na osvieženie ju zdoláte približne za 11 hodín a stretnete tu len veľmi málo turistov. Vstupné do Veľkej Paklenice stojí 40 kún. Parkovisko je najmä počas hlavnej turistickej sezóny plné, oplatí sa preto ráno si privstať. Inak budete musieť absolvovať dlhšiu prechádzku po príjazdovej ceste do kaňonu. Chodníky v parku sú kamenné, miestami strmšie, preto nič nepodceňujte a vyberte si pevnú turistickú obuv. Vhodné sú aj turistické palice, ktoré vám uľahčia výstup, a samozrejmosťou je pitná voda.

Bicyklovanie v objatí hôr

Milovníci bicyklovania zväčša štartujú z dediny Starigrad, odkiaľ vedie hneď niekoľko kratších i dlhších cyklotrás. Pre menej zdatných a občasných bicyklistov je dobrá voľba ísť po asfaltových cestách pozdĺž mora s krásnymi výhľadmi na Velebit. Pokiaľ sa na bicykli vyberiete vyššie do hôr, pripravte sa na štrkové cesty, miestami z rozbitých kameňov. Trasy sú náročnejšie, s prevýšením, cesty občas nespevnené. Na tento terén je vhodný crossový alebo horský bicykel.

Chorvátsko je stále jednou z najobľúbenejších... Foto: SHUTTERSTOCK
Chorvátsko, Jadran, more Chorvátsko je stále jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií Slovákov.

Ak nemáte svoj bicykel, za poplatok si ho môžete požičať. Výhľad z hôr je nezabudnuteľný a táto nedotknutá príroda vás očarí. Turistov je tu minimálne, sem-tam môžete stretnúť miestnych pastierov. Bicyklovanie je najvhodnejšie v mimosezóne, keď sú teploty ideálne na športovanie a aktivity v horách. Nehrozia búrky z tepla a slnko nie je horúce. Chodníky na bicyklovanie nie sú tak dobre označené ako na pešiu turistiku, preto je dobré mať sprievodcu. Dostanete sa aj na miesta, ktoré by ste sami inak našli len ťažko.

Kajakárstvo v štýle „Winnetou“

Nezabudnuteľným zážitkom je splavovanie najkrajších chorvátskych riek Zrmanja a Kupa. Trasa na rieke Zrmanja je dlhá 40 km, má viacero zastávok na kúpanie a trvá približne šesť hodín. Plavba rozprávkovo krásnym kaňonom a priezračnou vodou, medzi skalnými vežami a majestátnym 12-metrovým vodopádom bude zlatým klincom vášho chorvátskeho dobrodružstva. Vyskúšajte jazdu na kajaku z dedinky Vinjerac do Starigradu, trasu zvládnete splaviť približne za 1,5 hodiny. A malá rada na záver, nezabudnite si so sebou zobrať suché oblečenie na prezlečenie. Predsa len, športovanie na vode je “mokré“.

Pozorovanie vtákov na Vranskom jazere

Jazero ležiace len kilometer od mora je dôležitou zastávkou migrujúcich vtákov, raj ornitológov, rybárov a milovníkov prírody. Môžete ho obísť po vode a zároveň aj po suchu cez dostupné i menej priechodné močariská. Voda v jazere je zmiešaná, spoločne si tu plávajú sladkovodné i morské ryby. Park v prírode Vranské jazero sa rozprestiera medzi mestami Zadar a Šibenik. Z vnútrozemia sa sem dostanete z dediny Vrana, od mora zase z letoviska Pakoštane. Ak chcete Vranské jazero obísť, máte čo robiť! Je široké 30,2 km a má viac ako 5 štvorcových kilometov. Jazero je s morom spojené umelým kanálom Prosika, ktorý je dlhý 800 m a široký 5 m. Park má viacero vstupov, kde si môžete kúpiť lístok. Podľa miestneho sprievodcu však lístky predávajú aj strážcovia parku, ktorých môžete stretnúť. Vstupné do parku je pre dospelú osobu 20 kn/3 eurá, pre deti 10 kn/1,5 eura.

Nespočetné radosti z poznávania

Poprechádzajte sa po náučnom chodníku v ornitologickej rezervácii a kochajte sa miestnou faunou a flórou. Najvyšší bod, vyhliadka Kameniak, je vo výške 271 metrov nad morom a vedie k nej chodník s krížovou cestou so zastaveniami, kde 13. júna na sviatok sv. Anteho miestni organizujú púť ku kaplnke. Otvorená je celý rok, vnútri je hlboká studňa, kam počas 2. svetovej vojny Nemci nahádzali postrieľaných partizánov. Na vrchole sú dve vyhliadky, odkiaľ máte celé Vranské jazero a Kornatské ostrovy ako na dlani.

V Chorvátsku dovolenkuje tretina Slovákov. Foto: SHUTTERSTOCK
Lastovo, ostrov, Chorvátsko, more, leto, dovolenka, plávanie, Jadran, kúpanie, letná dovolenka, slnko, V Chorvátsku dovolenkuje tretina Slovákov.

Počas letnej turistickej sezóny je tu otvorená Konoba, tradičná chorvátska reštaurácia ponúkajúca miestne špeciality a domáce víno. Bez problémov sa sem dostanete autom, športovci môžu na kopec vyjsť bicyklom. Prístav Prosika je ako stvorený na obedný piknik, pozorovanie vtákov a posedávanie na lavičke s výhľadom na jazero. Prejdite sa odtiaľto k starej rybárskej dedine Jugovir, kde sa dodnes zachoval tradičný rybársky kamenný dom a kamenný most. Z tohto prístavu vedie umelo vytvorený kanál medzi morom a Vranským jazerom. Môžete sa prejsť na jeho koniec a po 800 metroch vidieť, ako sa sladká voda z jazera mieša s morskou. Požičajte si tu vodné bicykle a člny a užite si príjemné popoludnie.

V severnej časti parku je kemp Crkvine, ktorý je zameraný aj na rybolov. Nájdete tu kompletný servis vrátane predajne rybárskych lístkov. Rybári z celej Európy tu radi trávia letné dovolenky. Miestne reštaurácie sú známe tým, že vedia excelentne pripravovať a podávať ryby – najmä sumce, úhory, kapry, šťuky. Doprajte si k nim pohár domáceho bieleho vína. V prípade, že plánujete stráviť dovolenku v karavane, ste tu vítaní. Po jazere sa môžete previezť na loďkách či vodných bicykloch. Do ornitologickej rezervácie na severozápade jazera je však vstup zakázaný, hranice sú označené bójkami. Správa parku však organizuje pozorovanie vtákov z člnov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #letná dovolenka #Jadran