Žralok v Chorvátsku? Nepravdepodobné, ale nie vylúčené

Najobávanejší vodný predátor sa na Jadran zatúla zriedka, preto odborníci túto oblasť označujú za obzvlášť bezpečnú. Zlovestne vystrčená chrbtová plutva sa však predsa len môže objaviť aj pri brehoch Chorvátska či Talianska.

07.07.2015 07:00
žralok, žraloky, more, potápač, oceán, ryby,... Foto:
Nechoďte do vody večer počas západu slnka alebo v noci...
debata (1)

V Stredozemnom mori turisti najčastejšie spozorujú žraloka obrovského alebo veľkého, píše portál Idnes.cz. Aj keď rozmerné zviera, ktoré dorastá až do dĺžky desať metrov, naháňa strach, ide o neškodného žraloka. Živí sa totiž planktónom. Horšie je, keď k brehom zablúdi ľudožravý žralok biely. Bežne pojedá väčšie ryby a morské cicavce, ale stane sa, že si trúfne aj na človeka, čím si vyslúžil svoj názov.

Obávané žraloky útočia najmä v teplých vodách. Väčšinou však dávajú prednosť svojej prirodzenej zvieracej potrave. Každoročne dochádza na svete k viacerým útokom tohto predátora, no len asi jeden z desiatich sa končí tragicky. Avšak niektoré štáty vraj údaje o napadnutiach žralokom taja v obave z negatívneho dopadu na cestovný ruch.

Žraloky sa z času na čas môžu vyskytnúť v okolí veľkých prístavov, plávajú totiž za loďami a živočíšnym odpadom, ktorý po nich ostáva v mori. Predátori sa k pobrežiu dostávajú tiež sledovaním húfov tuniakov, ich obľúbenej potravy. Tieto menšie ryby často pred párením prekonávajú v mori veľké vzdialenosti. V miestach, kde tuniaky musia preplávať zúženým miestom medzi ostrovom a pevninou, je aj najväčšia šanca na stretnutie človeka so žralokom.

Dravec v „slovenskom mori“

Na Jadrane zaznamenali výskyt približne 30 až 40 druhov žralokov zo všetkých 50, ktoré žijú v Stredozemnom mori. Častejšie sa tu objavujú menšie, napríklad žralok škvrnitý, ktoré nepredstavujú veľké nebezpečenstvo. Najbežnejším v tejto oblasti je asi dvojmetrový žralok obyčajný. Skôr však zbadáte v blízkosti ostrova Lošinj naháňať sa veselé delfíny, upokojujú turistov domáci.

Chorváti spomínajú, že k tragickému stretu so žralokom došlo v roku 1971, keď predátor zabil v zálive pri Rijeke dvoch ľudí. Naposledy v oblasti napadol a usmrtil žralok turistu pri Rogoznici neďaleko Omišu v roku 1974, píše portál Webchorvatsko.cz. Predtým však nevideli na plážach Chorvátska, na rozdiel od brehov Talianska, tento druh asi tridsať rokov. V celom 20. storočí vraj v Chorvátsku zaznamenali iba desať útokov žraloka a rakúsky denník Österreich informoval, že za posledných približne 70 rokov na Jadrane zabil dravec päť ľudí.

V roku 2003 ulovili chorvátski rybári neďaleko ostrova Jabuka asi šesťmetrového žraloka bieleho (po chorvátsky pas ljudozder). O dva roky neskôr vraj tento druh spozoroval aj potápač pri Istrii a o niekoľko dní na to hlásili asi 4-metrového žraloka bieleho aj posádky dvoch lodí približne 40 kilometrov od prvého miesta.

Portál Topky.sk spomína troch Slovákov, ktorým sa v roku 2007 neďaleko Vodíc podarilo uloviť namiesto tuniakov dva trojmetrové žraloky modré. Morský biológ Ján Husár pre tento portál spomenul aj útok žraloka na Jadrane z roku 2008, ktorý sa našťastie neskončil smrťou. Napadnutie vtedy klasifikovali ako vyprovokované, keďže harpunár mal pripevnené okolo pása ryby, ktoré dravca prilákali.

Ako predísť útoku žraloka?

V prvom rade sa vyhnite miestam, kde žralok v poslednej dobe napadol človeka alebo kde predátora videli pohybovať sa, radia odborníci. Nepúšťajte sa ďaleko od brehu, pred útokom vás nezachráni ani nafukovačka či člnok. Ak sa predsa rozhodnete zájsť hlbšie do mora, neplávajte sami. Nechoďte do vody večer počas západu slnka alebo v noci – k stretnutiu so žralokom môže dojsť počas novu a splnu, ktorý ovplyvňuje pohyb a reprodukciu menších rýb, dravcovej potravy. Nenoste pri kúpaní retiazky, výrazné náušnice či náramky a ozdobné kamene, ktoré sa trblietajú.

Nevyberajte si čierno-biele alebo žlto-čierne plavky, pretože žraloky dobre vidia kontrasty. Vyhýbajte sa plávaniu či potápaniu v miestach, kde sú sústredené veľké húfy rýb alebo iných živočíchov. Ak sa vydáte na rybačku, nenoste dlho so sebou zranené úlovky, ktoré v mori zanechávajú stopy. Do vody nevykonávajte potrebu a moru sa vyhýbajte tiež v čase menštruácie alebo keď máte krvácajúce zranenie.

Ak sa žralok náhodou priblíži, v žiadnom prípade sa s ním nepokúšajte zahrávať alebo fotografovať. Keď zaútočí, snažte sa ho udrieť do oka, nosa alebo žiaber. Odborníci tiež odporúčajú nadviazať očný kontakt, ak je to možné. Predátor tak stratí výhodu prekvapenia a azda sa zmení len na zvedavú rybu, ktorú po chvíli začnete nudiť, a tak odpláva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Stredozemné more #žralok #letná dovolenka #Jadran