Slovinsko nie je Slovensko (ale majú mnoho podobného)

Dovolenka na Jadrane? Jej synonymom je často Chorvátsko, Taliansko či Čierna Hora. Slovinsko medzi krajinami okolo Adriatického mora akosi prehliadame. Avšak o polovicu menšia krajina ako Slovensko určite stojí za návštevu. Naše štáty sú si podobné nie len názvom a slovanským pôvodom obyvateľov, ale aj rozmanitosťou prírody na malom území.

05.08.2015 07:00
debata (3)

Krajina bývalej Juhoslávie, ktorej názov si dodnes zahraničie občas popletie so Slovenskom, dostalo do „výbavy“ 46 kilometrov morského pobrežia, ale aj vysoké hory, kde si návštevníci v zime užívajú „rakúsku“ lyžovačku. Slovinské Julské Alpy by sa však skôr dali porovnať s našimi Tatrami ako s nemeckými či talianskymi veľhorami. Slovinský najvyšší vrch Triglav meria iba o dvesto metrov viac, ako náš Gerlach.

Spod piet slovinských vrchov vyvierajú dve významné rieky Soča a Sáva, v horských údoliach sa leskne množstvo jazier, najväčšie sú Bohinjské a Bledské.

Na krajinu v dobrom spomína aj britská kráľovná Alžbeta, ktorá od Slovincov počas návštevy pred niekoľkými rokmi dostala do daru slávneho lipicianského koňa. Tie sú známe ako najlepšie vozové kone na svete. Vyšľachtili ich v tamojšom žrebčíne, ktorý už od 16. storočia dodával kone pre španielsku jazdeckú školu vo Viedni. Z prímorských mestečiek sú najznámejšie Piran a Portorož.

Portorož

Útulné letovisko s najväčšími slovinskými klimatickými kúpeľmi, ktoré vznikli v roku 1981, leží v Terstskom zálive. Do 19. storočia bola Portorož dedinou, v ktorej bývali rybári a ťažiari soli. Názov, v preklade prístav ruží, dostala pred rokmi od námorných obchodníkov a menu sa nespreneverila dodnes. Vyniká krásnymi parkmi s veľkými záhonmi kvetov, predovšetkým typických ruží.

Portorož Foto: SHUTTERSTOCK
Portorož, Slovinsko Portorož

Slovinské pobrežie nie je prepchaté hotelmi a dovolenkármi, v sezóne to však v Portoroži žije. V meste prevažujú malé kaviarne, obchodíky a taverny. Sú tu tiež herne, kasína, športové zariadenia a prístav. Portorož nemá historické pamiatky, ale zato ponúka výborný relax na pieskovej pláži, ktorá pripomína Taliansko.

Letovisko každoročne hostí Festival slovinského filmu (Festival slovenskega filma). Od roku 1961 sa tu koná bienále súčasného umenia, počas ktorého umelci vytvárajú svoje diela priamo pred publikom. V neďalekom meste Seča sa nachádza stála výstava Forma viva pod holým nebom.

Piran

Drahokamom slovinského pobrežia je historický Piran. Vládne tu pokojná atmosféra a turisti môžu obdivovať stredovekú architektúru s nádychom benátskeho štýlu. Ten sa na Pirane podpísal počas niekoľkých storočí, keď bolo mesto súčasťou Benátskej republiky. Od čias talianskej nadvlády je tu početná talianska menšina a názvy ulíc sú dvojjazyčné.

Tartiniho námestie v Pirane. Foto: SHUTTERSTOCK
Piran, Slovinsko, Tartiniho námestie v Pirane.

Mestečko je typické úzkymi uličkami a netradičným veľkým elipsovitým námestím, ktorému dominuje socha miestneho rodáka, slávneho talianskeho barokového huslistu Giuseppeho Tartiniho.

Na Tartiniho námestí púta pozornosť najmä Benátsky dom – červená gotická budova, ktorá je najstaršou stavbou v centre. Postavil ho benátsky kupec pre svoju milú, ale miestni ich láske nepriali a jednostaj ich ohovárali. Zamilovaný muž bol zo situácie nešťastný a svoj postoj k nežičlivcom vyjadril nápisom „Lassa pur dir“ (Nech si hovoria), ktorý umiestnil medzi horné okná.

Neprehľadné uličky Piranu sa rozom rozuzlia pri pohľade zhora. Na vyvýšenine nad mestečkom čnie katedrála s krásnou vysokou zvonicou. Je zasvätená Jurajovi, ktorý je zároveň patrónom mesta. Nádherný panoramatický výhľad je aj z okolitých hradieb, prechádzka po nich otvára netušené ďaleké obzory. Tvoria ich tri múry a stavali ich od siedmeho do 16. storočia.

Piran Foto: SHUTTERSTOCK
Piran, Slovinsko Piran

V Pirane nie sú pláže, len niekoľko mól, z ktorých sa dá zísť do mora a zaplávať si. Mesto má iba niekoľko hotelov, ale zato viacero galérií, akvárium, divadlo a Námorné múzeum Sergeja Mašera s exponátmi, ktoré vyprávajú príbeh námornej histórie a kultúry mesta.

Miestni obyvatelia žijú typickým prímorským životom, radi debatujú v kaviarničkách s výhľadom na more a návštevníkov zdravia kývnutím. Každý rok, na sviatok svätého Juraja, v Pirane organizujú festival soli na „počesť“ slávneho soliska Sečovlje.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #more #Alpy #Slovinsko #Jadran