Taliansko sa má čím chváliť, toto je jeho 12 najkrajších pláží

Lido di Jesolo, Lignano, Rimini? Zoznam krásnych pláží Apeninského polostrova sa tu rozhodne nekončí. Magazín Condé Nast Traveler sa prešiel naprieč krajinou od Sicílie až po Ligúriu a vybral 12 skutočných plážových skvostov, ktoré sa len tak nevidia.

13.08.2015 07:00
debata (4)

Costa Smeralda

"Práve ste navštívili najkrajšie miesto na svete,“ vítajú turistov Sardínčania. Ostrov patrí medzi najkrajšie, ale aj najdrahšie miesta v Taliansku. Pýši sa bielymi plážami na preslávenom smaragdovom pobreží Costa Smeralda.

Costa Smeralda Foto: SHUTTERSTOCK
Costa Smeralda, Taliansko, pláže, more, dovolenka, slnko, leto, cestovanie Costa Smeralda

Cala Granara

Túto pláž si veľmi ľahko pomýlite s tropickým pobrežím Tahiti, píše CNtraveler.com. Cala Granary leží na Isola di Spargi v súostroví Maddalena a na rozdiel od mnohých talianskych pláží, nie je lemovaná mohutnými útesmi. Priezračné more s rastúcou hĺbkou jemne tmavne na striebristom morskom piesku a dobrá viditeľnosť na dno priam láka nasadiť si potápačské okuliare a šnorchel.

Cala Granara Foto: SHUTTERSTOCK
Cala Granara, Taliansko, pláže, more, loď, čln, plavba, dovolenka, slnko, leto, cestovanie Cala Granara

Spiaggia di Sansone

Toskánska Elba je miestom mnohých nádherných pláží, ale Sansone by podľa magazínu Condé Nast Traveler mala byť na vrchole tohto rebríčka. Nedotknuté pobrežie, ktoré tvorí biely piesok zmiešaný s hladkými kamienkami, sa mierne zvažuje do mora, a tak ho často vyhľadávajú rodiny s deťmi a milovníci šnorchlovania.

Spiaggia di Sansone Foto: SHUTTERSTOCK
Spiaggia di Sansone, Taliansko, pláže, more, dovolenka, slnko, leto, cestovanie Spiaggia di Sansone

Scala dei Turchi

K sicílskej pláži sa zostupuje po „Tureckých schodoch“, členitej skale trefne nazvanej podľa jej stupienkov. Celé pobrežie Realmonte je výrazné, biele útesy kontrastujú s bronzovým pieskom, ktorý obmýva azúrové more.

Scala dei Turchi Foto: SHUTTERSTOCK
Scala dei Turchi, Taliansko, pláže, more, dovolenka, slnko, leto, cestovanie Scala dei Turchi

Cala Marinella

Ďalším príkladom, prečo je Sicília taká turisticky obľúbená, je tajomne skrytá biela zátoka schovaná v zálive Castellammare.

Cala Pulcino

Ostrov Lampedusa je v poslednom čase neslávne známy ako cieľ zúfalej cesty tisícov utečencov, zároveň však skrýva aj nádhernú pláž, ktorá stojí za pozornosť. Ku Cala Pulcino (pulcino znamená kuriatko) vedie ťažko schodná cesta cez skaly a bujnú vegetáciu, ale skrytá pláž odmení námahu nádherným bielym pieskom a nekonečným výhľadom na Stredozemné more.

Cala Pulcino Foto: SHUTTERSTOCK
Cala Pulcino, Taliansko, pláže, more, dovolenka, slnko, leto, cestovanie Cala Pulcino

Riva di Ugento

Pláž na Riva di Ugento trocha pripomína rozľahlé austrálske pláže. Vďaka pieskovým dunám a nespútaným vlnám, ktoré ich neustále formujú a pretvárajú vyniká toto miesto divokou krásou. Leží v opätku Talianska, v Apúlii, a keďže sem nechodia hordy turistov, ponúka nečakane pokojný oddych.

Chiaia di Luna

Pri pohľade z diaľky sa zdá, akoby sa vysoký útes dvíhal priamo z mora. V skutočnosti je tam úzka oblúková pláž v tvare polmesiaca – podľa čoho dostala aj svoj názov. Nájdete ju na Ponze, najväčšom zo súostrovia Pontine, ktoré je známe mnohými nádhernými plážami.

Chiaia di Luna Foto: SHUTTERSTOCK
Chiaia di Luna, Taliansko, pláže, more, dovolenka, slnko, leto, cestovanie Chiaia di Luna

Marasusa

Pláž Marasusa sa nachádza v peknom meste Tropea, široko-ďaleko známom ako klenot Kalábrie. Oblasť sa nazýva tiež „La Costa degli Dei“, teda Pobrežie Bohov. Pri pohľade na malebné útesy, biely piesok a tyrkysovú vodu Marasusy naozaj nie je ťažké uhádnuť, prečo pláž dostala takéto pomenovanie.

Cala Goloritzè

Miniatúrne vápencové útesy, mäkký slonovinovobiely piesok a šumiace modro-zelené vody oceánu sú synonymom sardínskej idylky. V roku 1995 ocenilo jedinečnosť tejto pláže aj samotné UNESCO.

Cala Goloritzè Foto: SHUTTERSTOCK
Cala Goloritze, Taliansko, pláže, more, dovolenka, slnko, leto, cestovanie Cala Goloritzè

Spiaggia delle due sorelle

V sprievodcovi po tichých talianskych plážach má svoje miesto tiež „Pláž dvoch sestier“ na Riviera del Conero. Dá sa k nej dostať iba kyvadlovou dopravou alebo loďou od Porto Numana. Pobrežie tvoria jemné biele kamienky, ktoré sa postupne strácajú v smaragdovozelenom Jadrane. Z vody je tiež najkrajší výhľad na útesy Monte Conero týčiace sa nad plážou.

Monterosso al mare

„Červená hora na mori“ je súčasťou bájnych Cinque Terre a v letných mesiacoch je preplnená turistami. Pláž pri Ligúrskom mori obľubujú rodiny pre jej teplú vodu a romantické duše si prídu na svoje počas prechádzky na prímorskej promenáde.

Monterosso al mare Foto: SHUTTERSTOCK
Monterosso al mare, Taliansko, pláže, more, dovolenka, slnko, leto, cestovanie Monterosso al mare

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #leto #more #letná dovolenka #pláže