Dal meno Amerike, no jeho plavby sú pochybné. Čo videl z lode Amerigo Vespucci?

Pred 565 rokmi, 9. marca 1451, sa narodil taliansky moreplavec Amerigo Vespucci, podľa ktorého bol neskôr pomenovaný americký kontinent.

09.03.2016 07:00
západ slnka, more, loď Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Florenťan, ktorý sa narodil do rodiny zámožného notára, sa zaoberal štúdiom matematiky a astronómie. Sprvu sa živil ako kupec, ale priťahovali ho zámorské výpravy.

Súčasník a údajne aj priateľ objaviteľa Ameriky Krištofa Kolumba v rokoch 1499 až 1504 podnikol v španielskych a portugalských službách niekoľko plavieb k juhoamerickému pobrežiu.

Vespucci, ktorý bol tiež vynikajúcim kartografom, ako prvý vyjadril presvedčenie, že objavené územia sú Novým svetom, a nie Indiou, ako sa domnieval nielen Kolumbus, ale aj ďalší vtedajší moreplavci.

Urobil tak po návrate z cesty zo západnej Indie v roku 1504 v dvoch obsiahlych listoch, ktoré sa čoskoro rozšírili po celej Európe.

Jeho opis zámorských krajov bol vo svojej dobe takmer jedinou správou o novoobjavených územiach a vzbudil domnenie, že on sám je objaviteľom veľkej pevniny na západe.

Nemecký geograf Martin Waldseemüller po ňom už v roku 1507 pomenoval Južnú Ameriku a flámsky kozmograf Gerhard Mercator v roku 1538 nakoniec aj celý americký kontinent.

Toho sa však už Vespucci nedožil, zomrel krátko pred svojimi 61. narodeninami vo februári 1512 v španielskej Seville.

Štyri (alebo len dve?) plavby

Amerigo Vespucci podľa záznamov podnikol štyri výpravné plavby, niektorí historici však prvú a štvrtú spochybňujú, zatiaľ čo druhá a tretia sú isté. Predpokladajme však, že o svojich cestách nefabuloval a skutočne navštívil destinácie tak, ako ich opísal. Ktoré miesta teda navštívil?

Na prvej plavbe (1497–1498) doplával Vespucci údajne do Mexického zálivu, potom až po záliv Svätého Lawrenca a priblížil sa k floridskému mysu Canaveral. Iné zdroje tvrdia, že došiel až k Trinidadu.

The #redsanddunes in #PriceEdwardIsland National Park on the #GulfOfSaintLawrence

Fotka uverejnená používateľom Aurelia Carlen (@georgia_zurich),

This is my #happyplace. #hiking #ocean #florida #seashore #sunshine #capecanaveral

Fotka uverejnená používateľom Marlen (@nurse_marlen),

Jeho druhá cesta (1499–1500) viedla k dnešnej Guyane, potom zamieril na juh k ústiu rieky Amazonky. Potom sa otočil, na ceste späť preskúmal východnú časť pobrežia Brazílie, uvidel tiež Trinidad a rieku Orinoko, prešiel popri Kube a Bahamách.

#tinidad #clouds #California #island #ca #beautifulday #pch #natgeo #laweekly #latimes

Fotka uverejnená používateľom Ole Brereton (@ole_brereton),

Delta del #Orinoco en el estado #DeltaAmacuro #Venezuela

Fotka uverejnená používateľom Venezuela Eres Tú (@club_venezuela),

The valley of Viñales.

Fotka uverejnená používateľom Alexandra Dawkins (@alexandradawkins),

Early morning Bimini views. #Bahamas

Fotka uverejnená používateľom @ak_miamivice,

Tretia plavba (1501–1502) viedla ku kapverdskému ostrovu Vera Cruz (premenovaný na Santa Cruz). Po dosiahnutí pobrežia Brazílie sa plavil na juh pozdĺž pobrežia Južnej Ameriky až po záliv Ria de Janeira. Pokračoval údajne k Patagónii, no to nie je isté, keďže vo svojich záznamoch nespomína ústie La Plata (spoločné ústie riek Paraná a Uruguay do Atlantického oceánu).

Štvrtá cesta (1503–1504) vraj smerovala k zálivu Guanabara, mysu Soo Roque, rieke Rio de la Plata a Vespucci uvidel aj Falklandské ostrovy.

Dia começando assim... Obrigado Senhor! #praiana #pescaria #guanabara #caiaque #hunter #hunterfishing

Fotka uverejnená používateľom Ronei Delpupo (@roneidelpupo),

Zdroj: Hedvabnastezka­.cz; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amerika #plavba