Veľký bariérový útes bledne – odumierajú koraly. Odborníci bijú na poplach

Časti Veľkého bariérového útesu trpia najväčším vyblednutím koralov za 15 rokov. Strata farby koralov signalizuje podľa odborníkov všeobecne ich postupný úhyn.

22.03.2016 13:00
koraly 1 Foto:
Koraly, ilustračné foto.
debata

V severných oblastiach útesu je postihnutých až 50 percent koralov, uviedli podľa agentúry DPA austrálske úrady, ktoré z tohto dôvodu vyhlásili v severných lokalitách najvyšší stupeň ohrozenia vzácnej prírodnej pamiatky.

Nové video zhotovené v sobotu ukázalo, že Veľký bariérový útes alarmujúcim spôsobom stráca farbu. Tú útesu dodávajú riasy, ktoré ku koralom tiež dopravujú výživné látky z morskej vody a vďaka ktorým koralové kolónie rastú. Keď začnú riasy odumierať, prejaví sa to blednutím útesu.

„Nové video vyvoláva veľké obavy. Ukazuje, že veľké úseky koralov úplne stratili farbu a bojujú o prežitie,“ povedal Svetový fond na ochranu prírody (WWF) v vyhlásení.

Austrálske úrady vinia z blednutia Veľkého bariérového útesu predovšetkým klimatický jav El Niňo, ktorý je teraz jedným z najsilnejších za posledných 20 rokov. More sa v dôsledku javu El Niňo otepľuje, čo prekáža koralom, ktoré potrebujú pre život stálu teplotu vody.

„Zvyšujeme stupeň ohrozenia na číslo tri, čo znamená, že zintenzívňujeme pozorovanie útesu v reakcii na odumieranie koralov. Chceme lepšie pochopiť dôsledky rôznych javov, ktoré na útes vyvíjajú tlak, a podľa toho koordinovať svoje akcie,“ uviedol Russell Reichelt, šéf úradu, ktorý má túto morskú rezerváciu na starosti.

Podľa ekológov je ale rovnako na vine globálne otepľovanie planéty spôsobené ľudskou činnosťou. Ekologické organizácie obvinili austrálskeho ministra životného prostredia Grega Hunta, že túto skutočnosť úplne zamlčal.

Veľký bariérový útes lemuje severovýchodné pobrežie Austrálie v dĺžke necelých 12 000 kilometrov. Je to najväčší komplex koralových útvarov na svete a jeden z najväčších magnetov, ktorý láka turistov do Austrálie. Tvorí ho 2 600 oddelených koralových útesov a 300 koralových ostrovčekov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #koraly