Špička talianskej čižmy núka európsky Karibik

Taliansko patrí už roky medzi obľúbené destinácie slovenských dovolenkárov. Mnohí z nich však dosiaľ nepoznajú oblasť Kalábrie. Je načase zmeniť to.

22.06.2016 07:00
Taliansko, Capo Vaticano, more, leto,... Foto:
Capo Vaticano
debata (1)

Keď sa zadívate na mapu Talianska, ktoré býva prirovnávané aj k čižme, príťažlivú Kalábriu nájdete v jej špičke. Región v najjužnejšej časti polostrova ponúka návštevníkom dokonalý mix histórie, úchvatnej prírody vo vnútrozemí aj pri pobreží, a zážitky, ktoré nie sú limitované len vylihovaním na ležadle pri hotelovom komplexe.

Päťdesiat odtieňov modrej

Primárnym lákadlom malebného regiónu sú pláže. Hoci mnoho návštevníkov talianskych destinácií v severnejších regiónoch prichádza domov so sklamaním či rozčarovaním, v Kalábrii to naozaj nehrozí.

Medzinárodní turistickí sprievodcovia radia tunajšie pláže medzi najkrajšie v Európe a prezývka európsky Karibik sa pri pohľade na dúhu tyrkysových odtieňov vody nebude zdať nikomu prehnaná.

Katedrála v skalách Tropea Foto: SHUTTERSTOCK
Taliansko, skala, bralo Katedrála v skalách Tropea

Kalábriu obmýva voda z oboch strán, pričom Iónske more na východnom a Tyrhenské more na západnom pobreží zanechávajú v prímorskej krajine svoju pečať aj v podobe nádherných skalnatých útesov, romantických pláží s jemným pieskom či miest vhodných na potápanie.

Prím v obľúbenosti nesú mestá ako Tropea či Capo Vaticano. Najmä druhé menované je povestné svojimi ostrými skalnatými zrázmi lemujúcimi pláž. Striedajú ich zátoky s príťažlivými, priam rajsky pôsobiacimi plážami. A aby toho nebolo málo – atmosféru letoviska dopĺňa horizont Liparských ostrovov s najaktívnejšou sopkou Európy – Stromboli.

Zelený raj s históriou

Výhodou krajiny je v porovnaní s prevažne skalnatými a suchšími podmienkami väčšiny stredomorských destinácií aj množstvo flóry a zelene. Pahorkatina tvorí až 90 percent územia, no nie je nevľúdna a ťažko prístupná. Je domovom pásov zelene, ktoré pretkávajú jazerá, potôčiky či vodopády.

Pizzo Calabro Foto: SHUTTERSTOCK
Taliansko, domy, mesto, Pizzo Calabro Pizzo Calabro

Škvariť sa celý deň na slnku teda nie je jedinou alternatívou regiónu, ktorý je čoraz populárnejšou destináciou a začína šliapať na päty neďalekej Sicílii.

Azda najprekvapujúcejším bonusom Kalábrie je však jej historické dedičstvo. Keďže základy oblasti sformovala pred tisícročiami ešte grécka kultúra a následne náboženské vplyvy, ich pozostatky doslova dýchajú v každom meste na ostrove, ba aj v tej najmenšej dedinke.

Zaujímavosti o Kalábrii

Aspoň jeden obed by mal mať pikantnú príchuť.
  • pobrežie meria bezmála 800 kilometrov
  • ideálne obdobie pre turistov je od mája do júla, teplota vzduchu dosahuje okolo 30 stupňov Celzia, more má už v máji 22 stupňov a postupne sa zohrieva.
  • leto tu má špecifickú vôňu, ktorú vytvára miestna vegetácia, ale tiež pomarančovníky a citrónovníky
  • aspoň jeden obed by mal mať pikantnú príchuť – kalábrijské feferónky a čili papričky sú preslávené po celom svete
  • obyvatelia hovoria kalábrijským dialektom

Tri tipy, čo si pozrieť pri návšteve Kalábrie

Ak vás náhodou ponuka cestovnej kancelárie nezaveje do mesta Tropea, ktoré je najnavštevovanejšie v oblasti, zaraďte ho do plánu sami. Nechýba v ňom katedrála, množstvo kaplniek či palácov, na skalnatom útese sa nachádza historický kostol. Zároveň má nádherné pláže s jemným pieskom a dramatickými skalnatými útesmi.

Skalný kostol Piedigrotta Foto: SHUTTERSTOCK
Taliansko, jaskyňa, sochy, kostol, chrám, vytesaný Skalný kostol Piedigrotta

národnom múzeu mesta Reggio di Calabria sa nachádzajú sochy dvoch bojovníkov v životnej veľkosti, odliate z bronzu. Ich pôvod sa datuje zhruba 450 rokov pred naším letopočtom a sú jednou z historických atrakcií regiónu.

Mestečko Pizzo je plné kľukatých uličiek s malými obchodíkmi, nájdete v ňom španielsky hrad aj niekoľko nádherných historických kostolov, ale aj jaskyňu so sochami svätcov vytesanými do skaly. Určite by ste mali ochutnať tamojšiu čokoládovo-orieškovú zmrzlinu Tarfuffo, ktorej recept má vyše sto rokov.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #letná dovolenka #Kalábria