Takto sa to robí: Opustené aténske letisko prestavajú na najväčší grécky rezort

Hellenikon bol svojho času jediným letiskom v gréckej metropole a v časoch svojho najväčšieho rozkvetu obsluhovalo 13,5 milióna cestujúcich ročne.

29.07.2016 07:00
debata

Pred olympiádou v roku 2004 však jeho úlohu prevzalo modernejšie letisko, a tak Hellenikon začal chátrať. Dnes z neho ostalo len torzo – ošarpané budovy a hrdzavejúce lietadlá.

Opustený letiskový komplex, ktorý dnes slúži ako provizórne ubytovanie pre migrantov, by však grécka developerská spoločnosť chcela premeniť na najväčšie grécke prímorské letovisko.

Grécky turistický ruch preukázal pozoruhodnú odolnosť voči súčasnej migračnej kríze aj ekonomicko-politickej nestabilite v krajine, píše Telegraph. Vlani navštívilo Helénsku republiku 23,5 miliónov rekreantov. Úspech Hellenikonu, v ktorý developer dúfa, by mohol byť neoddeliteľnou súčasťou pokračujúceho rozvoja gréckeho cestovného ruchu.

Lamda Development odhadla investíciu do letoviska, tri razy väčšieho ako celé Monako, na 7 miliárd eur. Výstavba ciest a ďalšej infraštruktúry by podľa odhadov mala stáť okolo 1,5 miliardy eur. Päťapolmilióna chce minúť na 8 000 domov, hotelov, obchodov a 200-hektárový park.

Grécka vláda plánuje 3000 migrantov a utečencov z Blízkeho východu a Ázie, ktorí na Hellenikone dočasne bývajú, presunúť na iné miesta v krajine. Developer verí, že výstavba rezortu sa začne už v prvej polovici budúceho roka, pričom podstatná časť stavieb by mala byť hotová v roku 2020. Spoločnosť neplánuje nové domy predávať len elite, ale časť z nich prispôsobí aj možnostiam strednej triedy.

Transformácia opustených letísk nie je vo svete novou myšlienkou, mnohé začali žiť svoj druhý život prestavané na obytné zóny, hotelové komplexy, kancelárske priestory či športoviská.

Zdroj: Lamdadev.com; Telegraph.co.uk; Thehellinikon­.com; Wsj.com; Thetoc.gr

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #letisko #Atény #letná dovolenka