Európsky exotický raj. Pozostatky bájnej Atlantídy. To sú Azory

Azory sú synonymom dokonalej exotiky – ostrovy obhryzené modrými zátokami s malebnými plážami, jazerami a divokou bujnou prírodou. Za nezabudnuteľnou dovolenkou Európania nemusia cestovať na opačný koniec sveta, súostrovie, ktoré je zámorským autonómnym územím Portugalska a hojdá vo vlnách Atlantického oceána, ponúka dokonalú romantiku.

27.08.2016 07:00
Azory, chodník, cestička, Sete Cidades, jazerá Foto:
Chodníček, ktorý vedie k azorským jazerám Sete Cidades.
debata (1)

Destinácia nadchne dovolenkárov svojou krásou pod i nad vodou, poteší hľadačov pokoja, ale príjemné chvíle má pripravené aj pre milovníkov vodných športov či turistov. Ostrovy sa však neodhalia hneď, svoje čaro dávkujú postupne, pre návštevníkov majú každý deň prichystané iné prekvapenie. A šušká sa dokonca, že kedysi boli súčasťou legendami opradenej Atlantídy…

Azory tvorí 9 ostrovov – Terceira, Pico, Sao Miguel, Santa Maria, Faial, Corvo, Flores a Graciosa. Ležia 1 500 kilometrov od Lisabonu a takmer 4 000 kilometrov od východného pobrežia Severnej Ameriky. Majú sopečný pôvod, a práve preto sú ich pobrežia strmé, časť leží pod vodou a nájdete tu mnoho minerálnych prameňov. Deväť sopiek je činných doteraz.

Na ostrove Pico sa zároveň nachádza najvyšší vrch Portugalska, Alto de Pico, s úctyhodnými 2 351 metrami. Vďaka tomu, že hora priam vyrastá z mora, pôsobí ešte majestátnejšie.

Európske banány aj čaj

Do 14. storočia sa o tomto raji ani nevedelo a na osídlenie si ostrovy museli počkať až do 15. storočia. Od vtedy mnohí cestovatelia objavili ich jedinečnú krásu, no v státisícoch sa sem turisti nehrnú ani dnes – od náporu, aký zažívajú napríklad Kanárske ostrovy, majú Azory (našťastie) stále ďaleko. Nudu tu však nečakajte.

O zábavu sa na Azorských ostrovoch stará v prvom rade počasie – do roka je tam rovnaký počet slnečných dní ako tých zamračených a upršaných. A dážď v kombinácii s úrodnou čiernou pôdou robí z ostrovov divoko zelené kúsky zeme.

Azalky, ibišteky alebo červenožlté vianočné ruže tu dorastajú do veľkosti stromčekov. Rastú tu viniče, banánovníky aj ananásy. Ostrov Sao Miguel sa dokonca pýši unikátom – jedinými čajovníkovými plantážami v Európe.

Vrtošivé vulkány

Vďaka silnému vetru, ktorý duje od mora, sa počasie rýchlo mení. Ale to ostrovom vlastne tiež len pridáva na autentickosti – vždy ráno sa môžete tešiť na prekvapenia oblohy. Teplý Golfský prúd však ostrovom zabezpečuje po celý rok subtropické podnebie a výkyvy teplôt sú malé, od 14 C v zime, po maximálne 28 C v lete.

Keď však práve nie je čas vhodný na kúpanie, deň môžete vyplniť pešou turistikou. Napríklad pokorte vrch Alto de Pico. Na horu vedie štvorhodinový výstup a ak sa velikán na chvíľu zbaví svojho obľúbeného mračného plášťa, dole pod vami sa otvorí nádherný výhľad na päť centrálnych ostrovov.

Azorské jazerá Sete Cidades. Foto: SHUTTERSTOCK
Azory, ostrovy, kráter, jazero, jazerá, Azorské jazerá Sete Cidades.

Táto túra však nebude celkom bez napätia. Vulkán Alto de Pico je stále aktívny, a tak sa vás môže rozhodnúť privítať prúdmi lávy či letiacimi kameňmi. Posledný výbuch sa síce odohral ešte v 60. rokoch, ale človek si pri sopke nemôže byť nikdy úplne istý.

Sopečné horniny determinovali aj tamojšiu architektúru – domáci si svoje príbytky stavajú z čiernych kameňov, no biele rámy okien, oranžové škridly a modré hortenzie v záhradkách, ktoré sú symbolom ostrovov, im dodávajú hravosť. V dedinkách navyše žiaria pestrofarebné kostolíky či kaplnky.

Naozajstné veľryby a delfíny

Vďaka vulkanickým aktivitám sú Azory posiate množstvom kráterov, v niektorých vznikli nádherné jazerá. Počas ďalšieho zamračeného dňa sa tak môžete vybrať napríklad k jazeru Lagoa das Furnas na ostrove Sao Miguel, ktoré je známe termálnymi prameňmi a horúcimi žriedlami, v ktorých si môžete dokonca uvariť jedlo. Na tomto ostrove spočíva tiež Lagoa do Fogo (Ohnivé jazero).

Kráter umiestnený vysoko v horách je známy svojimi plážami s bielym pieskom a nádhernými výhľadmi po okolí.

Za návštevu určite stojí aj múzeum veľrybárstva, ktoré sídli v prístave Lajes na ostrove Pico. Chytanie týchto majestátnych tvorov je už vyše dve desiatky rokov zakázané, no uvidíte tu fotografie zachytávajúce život rybárov, spracovanie úlovkov a výrobu oleja.

Vystavené sú aj originálne loďky, na ktorých sa rybári kedysi vypravovali na more – sú prekvapivo malé vzhľadom na mohutnosť koristí, a práve preto sa aj mnohé „neprofesionálne“ lovy končili tragicky. Ostrov Pico je okrem prehliadok expozícií ideálny na pozorovanie vorvaňov a veselých delfínov.

Napriek tomu, že Azory patria Portugalsku, so Španielmi ostrovanov spája záľuba v behaní pred býkmi v uliciach, podobne ako v Pamplone. Rozdiel je len v tom, že tu divoké zvieratá držia na lane, aby sa nemohli rozbehnúť, kam im napadne.

Za návštevu na Azorách určite stojí aj vyhliadka na jazero pri meste Sete Cidades, kde môžete obdivovať dve lagúny s vodami rozdielnej farby – zelenej a modrej. Očarí vás aj prírodný park na ostrove Sao Miguel a v tamojšom meste Ponta Delgada môžete navštíviť aj historické centrum s kostolom Sao Jose, radnicou, múzeom Carlosa Machada, palácom Santa Catarina, pevnosťou Sao Bras.

Zdroj: Telegraph.co.uk; Invia.sk; Fotokompas.cz; Cestovani.idnes­.cz; Wikipedia.org; Visitazores.com; Theguardian.com; Wikitravel.org

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Atlantický oceán #exotika #ostrovy #Azory #Azorské ostrovy