Malta prišla o turistický unikát: Azúrové okno sa zrútilo do mora

Silná búrka, ktorá sa v stredu nadránom prehnala pobrežím, má na svedomí nenávratnú skazu slávneho prírodného výtvoru Tieqa tad-Dwejra alebo Azúrové okno. Na svojom twitterovom účte o tom informoval sám maltský premiér Joseph Muscat. „Srdcervúce,“ napísal.

08.03.2017 14:16
ostrov Gozo, Malta, more, leto, skala, Foto:
Azúrové okno - vápencová skalná brána v blízkosti zátoky Dwejra Bay. Dnes už minulosť.
debata (7)

Pieskovcový oblúk v zálive Dwejra Bay na ostrove Gozo, ktorý je súčasťou maltského súostrovia, je jedným z najznámejších miest v Európe, píše Telegraph.co.uk. Objavil sa dokonca aj v slávnom seriáli Hra o tróny.

Snímky zo stredajšieho rána ukazujú, že do hlbín mora sa nezrútil len samotný oblúk, ale aj ďalšie časti. Podľa premiéra výskumy prírodnej pamiatky už dlhšie naznačovali, že pre pokročilú eróziu hrozí oblúku zrútenie. „Teraz ten smutný deň nadišiel,“ konštatuje Muscat.

Na miesto, kde stávalo Azúrové okno, sa teraz chodia pozerať stovky domácich a spomínajú na niekdajšiu krásu. Účty na sociálnych sieťach zaplavili fotografie niekdajšej ikony prírodných krás krajiny.

Azúrové okno bolo obľúbenou turistickou destináciou. Návštevníci sa vozili na loďkách popod oblúk a obdivovali jeho majestátnosť. Aj keď v roku 2013 geológovia varovali, že kameň sa pomaličky drví, no bezprostredné nebezpečenstvo pre turistov nepredstavuje. Vláda vlani zakázala peším chodiť po oblúku pod hrozbou pokuty 1500 eur.

Zdroj: Maltatoday.com­.mt; Timesofmalta.com

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Malta #Azúrové okno