Kréta, ostrov na križovatke medzi Európou a Afrikou

Kréta je ostrov, ktorý sa mení. V každom období hrá inými farbami. Najfarebnejší je, samozrejme, na jar a v skorom lete. Celý ostrov ako keby bol porastený kvitnúcimi oleandrami, takže nedominuje tu len zelená, ale aj biela a ružová farba. Celé leto neprší, takže zelená sa postupne mení na hnedastú a sivú. Koncom augusta či v septembri má však krajina trochu smutnejší ráz.

01.07.2008 13:54 , aktualizované: 02.07.2008 00:00
Kréta, ostrov, dovolenka, Grécko Foto:
Grécky ostrov Kréta neponúka len relax pri mori, ale aj aktívny oddych pri prehliadkach historických pamiatok.
debata

Prvá návšteva Kréty začiatkom deväťdesiatych rokov bola pre mňa miernym sklamaním. Bájny ostrov, ktorý sa považuje za kolísku európskej civilizácie, som si vo svojich predstavách vysnívala inak. Osada Gouves, kde sme vtedy bývali, im s pár hotelmi, obchodíkmi, ktoré vyzerali ako naše unimobunky, a malou plážou určite nezodpovedala.

Trvalo vyše desať rokov, kým som sa na Krétu odhodlala ísť znova – a na všetko sklamanie z minulosti som zabudla. Je to ostrov, ktorý má nespočetne veľa tvárí. Na to, aby ste ho dôkladne spoznali, určite nestačí jedna dvojtýždňová dovolenka. Len ak by ste možno boli stále na cestách a k moru sa ani nedostali. Čo by bola tiež škoda.

Posiata letoviskami
Kréta je v podstate celá posiata letoviskami – naozaj záleží len na návštevníkovi, čo si vyberie. Tie najrušnejšie sa nachádzajú v okolí hlavného mesta Heraklión. Chersonnísos, Malia či Stalis sú tými, kde je v lete najvyššia koncentrácia turistov.

Kto, naopak, čaká od dovolenky ticho a pokojné polihovanie pri mori, mal by asi uprednostniť pokojnejší juh ostrova – mestečká Mátala, Ierapétra alebo dedinky okolo. Ak chcete pobyt pri mori spojiť s prechádzkami po stredovekých uličkách, ideálne je západné pobrežie, v okolí starobylých miest Chania a Rethymnon. Pláž v okolí Rethymnonu má napríklad 13 kilometrov, takže koho omrzí slnenie a vodné športy, môže sa tu doslova uprechádzať. Z okolitých stredísk je do Rethymnonu dobré autobusové spojenie, ste tam za pár minút. Prechádzka úzkymi uličkami ešte zo stredoveku či posedenie v niektorej z kaviarní či taverien vždy poteší. Hoci na cenách vidno, že ste v letovisku, kde sa premelie veľa návštevníkov – na rozdiel od malých stredísk, kde podniky žijú len z ľudí, ktorí sú ubytovaní v miestnych hoteloch. Tam bojujú rôznymi zľavami a akciami o každého hosťa. V Rethymnone sú ceny napríklad nápojov aj o 50 percent vyššie ako päť kilometrov od neho.

S cestovkou alebo na vlastnú päsť
Kdekoľvek na Kréte ste, či na východe, v centrálnej časti, na juhu, či západe, škoda je stráviť dovolenku len pri mori. Možností výletov sú desiatky – k historickým a architektonickým pamiatkam, ale aj výtvorom prírody. Najpohodlnejšie je kúpiť si ich cez slovenskú alebo českú cestovnú kanceláriu alebo miestnu cestovnú agentúru (ak zvládate aj iný ako rodný jazyk). Za služby sa však všade na svete draho platí. Organizované výlety ani na Kréte nie sú lacný špás – tie celodenné stoja od 40 eur na osobu vyššie.

Keď chcete spoznať okolie, ale nevyprázdniť si pritom úplne peňaženku, je výhodnejšie, najmä pre rodiny či skupinky ľudí, si prenajať auto. Autopožičovne sú v strediskách v podstate v každom druhom dvore a konkurencia je ostrá. Na radosť turistov. Ponuky typu jeden deň zaplať a druhý jazdi zadarmo sú najmä mimo sezóny úplne bežné. K autu treba dobrého knižného turistického sprievodcu a mapu a môžete vyraziť. Alebo ak sa vám nechce investovať do sprievodcu, ale chcete vedieť, čo stojí v okolí za videnie, stačí ísť do niektorej cestovnej agentúry. Všetky majú letáčiky s ponukou výletov do okolia. Tie sú dobrým vodidlom aj pre ľudí, ktorí si chcú zorganizovať program sami.

Ľahká korisť
Poloha Kréty na pomedzí medzi Európou a Afrikou ju odsúdila v minulých storočiach byť vábnou korisťou dobyvateľov. Preto mala počas svojej pestrej histórie mnohých pánov. Každú chvíľu sa ostrov podarilo dobyť niekomu druhému. Čomu sa tešia súčasní návštevníci. Tí môžu dnes obdivovať pozostatky ešte stále tajomstvom opradenej minojskej kultúry, byzantské kostolíky či úzke uličky, ktoré tu postavili počas svojej vlády Benátčania.

Pamiatkou číslo jedna, ktorú asi obíde máloktorý turista, ktorý prišiel na Krétu prvýkrát, je Kráľovský palác v Knósse. Obrovská a rozľahlá stavba je najvýznamnejšou pamiatkou minojskej kultúry, ktorá pred štyritisíc rokmi poznala také veci ako kanalizáciu a dokonca aj splachovacie WC. Podľa legiend mal byť Knossos sídlom slávneho kráľa Minoa. Tu sa mal skrývať nešťastný Minotaurus – človek s býčou hlavou – a tu pomohla Ariadnina niť bojovníkovi Theseovi nestratiť sa naveky v labyrinte chodieb paláca. Dostal sa aj do literatúry, pôsobivo ho opisuje napríklad Mika Waltari v Egypťanovi Sinuhe.

Nakoniec sa stal obeťou požiarov a zemetrasení, ale aj v minulom storočí sa postaral znova o rozruch. Britský archeológ Arthur Evans, ktorý palác takmer celý odkryl a pracoval tu 40 rokov, si dovolil niečo, čo bolo v istých odborných kruhoch považované div že nie za bohorúhačstvo. Časti paláca nielen že odkryl, ale dal ich zrekonštruovať do podoby, ako asi vyzerali pred 4 000 rokmi. Takže časti vykopávok si môžete pozrieť v stave na aký sme zvyknutí pri starých stavbách a časti žiaria jasnými farbami.

Návšteva areálu je najmä v letných mesiacoch dosť únavná záležitosť. Slnko vám praží rovno na hlavu, takže dobrý ľahký klobúk alebo šiltovka, slnečné okuliare a veľká fľaša s vodou by mali byť neodmysliteľnou súčasťou výletnej batožiny.
Úplne iný obraz o Kréte ako si vytvoríte napríklad v Heraklióne, dostanete v historických mestách na západe ostrova. Napríklad stará časť Chánie, druhého najväčšieho mesta na ostrove, patrí k tomu najkrajšiemu, čo mestská architektúra na Kréte ponúka. Mnohí ju považujú za najkrajšie mesto na ostrove. Pre starobylý benátsky prístav, hradby, pitoresknú časť Topanás s uzučkými uličkami. Taký istý ráz má aj o niečo menší Rethymnon.

Ako pri južných moriach
Kréta má veľa pekných pláží a keďže veľa hotelov je postavených priamo na nich, k moru má dovolenkár len pár krokov. Tri pláže sú však výnimočné a na to, aby ste sa na ne dostali, treba vynaložiť trochu námahy. Buď si zaplatiť výlet, alebo prenajať auto a nájsť si ich. Prvá z nich Vai je na najvýchodnejšom cípe ostrova a keďže je lemovaná palmami, často ju nazývajú aj Karibikom Stredomoria.
Lepšie prístupná ako pláž Vai je Préveli na juhozápade ostrova. Tá je absolútnym unikátom, pretože tu sa môžete kúpať v slanej morskej aj sladkej riečnej vode. Do mora tu totiž ústi riečka, ktorá sem tečie z hôr. Čo nás v Préveli šokovalo, bola teplota vody – morskej aj riečnej. Hoci ste na juhu ostrova a more, ktoré ho obmýva, sa nazýva Líbyjské (čo samo osebe evokuje pocit, že ide o teplé more), opak je pravda. Voda tu bola v júni chladnejšia ako na severe ostrova a voda v riečke dokonca taká studená, že v nej tŕpli nohy. Napriek tomu, že bolo vyše tridsať stupňov.

V Préveli je však škoda zostať len na pláži – ak prídete loďou, oplatí sa vyšplhať sa po 600 schodoch nad záliv, je odtiaľ krásny výhľad na spojenie riečky a mora. Keď o výhľady nestojíte alebo prídete autom (parkuje sa hore, na pláž sa ide dole po spomínaných šesťsto schodoch), tak je pekná prechádzka proti prúdu riečky, ktorá tečie roklinou z kopcov. Je lemovaná palmami a oleandrami až nakoniec prídete k miestu uprostred skál, kde je len priepasť a ďalej sa nedá pokračovať. Ale vychádzka poskytne zase trochu iný pohľad na ostrov.

Čaro južných morí má tretia z pláží Efalonissi na západnom cípe Kréty. Piesok je tu bielučký, dokonca má ružový nádych, ktorý mu dodávajú rozpadnuté koraly. Cez plytké more sa môžete dostať po vlastných aj na blízky rovnomenný ostrovček. V sezóne treba počítať, že nie ste sami, kto sa rozhodol navštíviť toto romantické miesto. Býva tu dosť rušno. Takže ak chcete zažiť v hlavnej sezóne poloprázdnu pláž, treba si buď privstať, alebo sem prísť pred západom slnka. Ak sem chcete prísť cez deň, určite nie na začiatku pobytu na ostrove (ak nie ste opálení). Tieňa je tu minimum a pokožka spálená od slnka nie je nič príjemné.

Výlety po ostrove majú aj ďalšie plus – prechádzate dedinkami, v ktorých máte pocit, že sa trochu zastavil čas. Staršie ženy tu chodia ešte stále oblečené v čiernom, na ulici sa ľudia pozdravujú, v tavernách a kaviarničkách posedávajú na drevených stoličkách muži a sŕkajú neodmysliteľné frapé. Vyzerá to tak idylicky, až si človek povie – ak sa ešte raz narodím, chcem byť krétskym mužom.

Grécko
Oficiálny názov: Helénska republika
Poloha: Juhovýchodná Európa
Rozloha: 131 990 km2
Počet obyvateľov: 11 216 708 (2008)
Forma vlády: parlamentná republika
Hlavné mesto: Atény
Oficiálny jazyk: gréčtina
Vierovyznanie: grécka ortodoxná cirkev 97 % , rímskokatolícke 2 %, islam 1 %
Mena: Euro

debata chyba