Under je podmorská reštaurácia - prvá v Európe, najväčšia na svete. Menu za 230 €

"Toto malé okienko máme neďaleko kuchyne. Zakaždým, keď pred ním pláva nejaká trochu zvláštne ryba, zastavím sa a pýtam sa sám seba, akú by asi mala chuť," hovorí šéfkuchár. Pre neho i pre hostí v prvej podmorskej reštaurácii v Európe sa každé jedlo vymyká všednosti, píše agentúra AFP.

20.06.2019 07:00
debata

Táto architektonická kuriozita nazvaná Under sa nachádza v Lindesnes na samom juhu Nórska a ponúka už niekoľko týždňov večeru v reštaurácii pod morom. Tu si môžete vychutnať Poseidonove obľúbené pokrmy aj jedinečnú vyhliadku v hĺbke piatich metrov pod morom.

Keď prejdete chodbou z betónu na brehu Severného mora, dovedie vás dlhé dubové schodisko do reštaurácie s obrovským oknom.

Za touto obrou obrazovkou s veľkosťou viac ako 36 metrov štvorcových, ktorá sa podľa jej tvorcov podobá na ponorený periskop, sa neustále odohrávajú predstavenia z morského života.

„Under v nórčine znamená ‚pod‘ v zmysle ponorený, podmorský. Takisto to znamená niečo ako úžasný',“ vysvetľuje Stig Ubostad, ktorý podmorskú reštauráciu vlastní spolu s bratom. „Je to nepochybne najväčšia takáto reštaurácia na svete a jediná v Európe,“ zdôrazňuje.

Nie sú tu žiadni klauni ani žraloky, ako je to vo viacmenej podobných podnikoch na Maldivách či v Dubaji.

Ale je tu úžasný les chalúh, ktorým sa podľa ročného obdobia plavia tresky, Napoleonove ryby a ich príležitostní predátori, tulene alebo kajky morské.

„Je to región na samom juhu, kde sa poloslané vody z východu stretávajú so slanými vodami Atlantiku, preto je tu veľká rozmanitosť živočíchov,“ vysvetľuje biológ Trond Rafoss, ktorý sa špecializuje na morské druhy a ktorý sa na projekte podieľal.

Okrem osobitnej architektúry a vynikajúcej gastronómie má Under ďalší zásadný cieľ: upozorňovať na otázky životného prostredia.

Zamestnanci reštaurácie z rôznych krajín sú vyškolení, aby mohli hostí medzi jedlom informovať o morskom balete, ktorý možno inšpiroval Julesa Verna.

„Hostia sem prichádzajú za dobrodružstvom, ale to, čo vidia, nie je žiadne akvárium. Možno je práve tá ryba, ktorá sa na nás pozerá ako v akváriu,“ podotýka Rafoss. „Nikdy nebudete sklamaní: príroda vás nikdy nesklame,“ dodáva.

Reštaurácia, ktorú navrhla firma Snøhetta, ktorá je autorom slávnych budov, ako je opera v Osle či vstup do Pamätníku 11. septembra v New Yorku, podáva päťkrát týždenne 40 druhov jedál.

Šéfkuchár Nicolai Ellitsgaard z Dánska a jeho podriadení zostavujú sezónne menu predovšetkým na báze morských produktov, ako je dezert z piatich druhov morských rias. „Snažíme sa používať miestne produkty, ktoré nikto iný naozaj nepoužíva,“ hovorí šéfkuchár.

Reštaurácia nie je pre všetkých: menu so 16 až 18 chodmi tu stojí 2250 nórskych korún (asi 230 eur). Avšak miesta v nej sú rezervované na šesť mesiacov dopredu.

„Je úžasné vstúpiť sem a vidieť to prekrásne svetlo. Modrá a zelená voda, interiér ladiaci s morom, to všetko vyvoláva dojem, že sa potápate,“ hovorí päťdesiatdeväťročný profesor Dag Jacobsen, ktorý sem prišiel s manželkou a priateľmi.

Pokiaľ ide o milovníkov katastrofických filmov, môžu byť pokojní: plexisklo hrubé 25 centimetrov bolo vyvinuté tak, aby odolalo búrkam. „Mali sme na to tím poradcov,“ hovorí spolumajiteľ reštaurácie Stig Ubostad. „Nie je nič bezpečnejšieho,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #Nórsko #reštaurácia