Rebríček Condé Nast Traveller: Najmalebnejšie ostrovy podľa tisícov

Do najnovšieho hlasovania o top destinácie sveta, ktoré každoročne vyhlasuje cestovateľský magazín Condé Nast Traveller, sa zapojil rekordný počet čitateľov.

18.02.2020 07:00
debata

V 32. ročníku ankety o ostrov s najčarovnejšou scenériou svoju obľúbenú lokalitu vyberalo až 600 000 cesto­vateľov: Cntraveler.com

Ostrovy majú svoje čaro a bolo ťažké rozhodnúť sa, či najlepšiu scenériu tvoria romantické pláže, majestátne útesy, ohromujúce turistické chodníky vedúce stredom divokej džungle, neobvyklé prehistorické náleziská alebo tyrkysové more, v ktorom sa dajú z kajakov pozorovať veľryby.

20. Cape Breton, Nové Škótsko, Kanada

V zime na snežniciach a bežkách, v lete na plachetniciach, ostrov v Novom Škótsku má pripravené čosi na všetky ročné obdobia. Oproti bežným exotickým ostrovom, ktoré majú leto po celý rok, Cape Breton ponúka širokú paletu aktivít od kempovania, cez cestu starodávnymi lesmi okolo čiernych medveďov a losov, až po výstup k majáku v Louisbourgu s neprekonateľným výhľadom na skalnaté útesy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa live love canada (@livelovecanada),

19. Guadeloupe

Skupinka karibských ostrovov hustých lesov, v ktorých sa ukrývajú čarovné vodopády, s turistami obľúbeným národným parkom. Vzrušenie ponúka túra na vrchol sopky La Soufrière, odkiaľ sa naskytne 360-stupňový výhľad na ostrovy a okolité vody.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ophélie ✨ (@opheliectn),

18. Britské panenské ostrovy

Súostrovie tvorí viac ako 60 ostrovov, takže o zábavu je tu rozhodne postarané. Okrem krásnych pláží sa tu núkajú aj prechádzky vinicami s obrovskými listami viniča, prírodou s tropickou faunou a flórou. Na milovníkov potápania čaká vrak lode RMS Rhone a pri ponore sa sem-tam mihnú aj chobotnice, úhory, korytnačky…

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Eastern Caribbean Breeze (@easterncaribbeanbreeze),

17. Capri, Taliansko

Raj celebrít, boháčov, umelcov. Svoje vily si tu stavali aj rímski cisári. Srdcom maličkého hornatého ostrova je pestrofarebné námestie Piazza Umberto. Najväčšou atrakciou je Grotta Azzurra, Modrá jaskyňa.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

The

Príspevok, ktorý zdieľa Steven Rowley (@mrstevenrowley),

16. Azory, Portugalsko

Z ostrovov v Atlantiku „vyčnieva“ Terceira s mestom Angra do Heroísmo, ktoré bolo kedysi križovatkou obchodných ciest medzi Európou, Afrikou a Novým svetom. Dodnes je preto plné očarujúcich katedrál a je tiež domovom dvoch veľkých pevností.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Right, well where to begin with this? Terceira I didn't have a huge amount of expectation for but bloody hell was I surprised. In particular this location left me stunned it was simply straight out of a fairytale. To have a rainforest growing inside a volcano. The only extinct volcano chamber in the world the public can enter trust me it was quite the feeling... Huge thank you to @jamesrelfdyer for the invite out on this trip such great company to be and a huge thank you to @tapairportugal and @visitazores for the hospitality on the trip. What a way to kick off 2020 In frame: @jamesrelfdyer #visitazores #tapairportugal #terceira #azores #portugal #nature #awesome_earthpix #earthoutdoors #earthcapture #lovetheworld #bbcearth #bbctravel #depthsofearth #visitportugal #iloveazores #artofvisuals #beautifuldestinations #voyaged #stayandwander #uniladadventure #landscapephotography #azoresgetaways #kobeoptics

Príspevok, ktorý zdieľa London Photographer (@jpr.photos),

15. Ostrovy San Juan, Washington

Viac ako 400 ostrovov tvorí toto súostrovie v severozápadnom Pacifiku, ale iba 172 je pomenovaných. Tri najväčšie – Orcas, San Juan a Lopez – sú najľudnatejšie a ľahko dostupné trajektom. Bez ohľadu na to, ktorý ostrov si vyberiete, nájdete idylickú krásu: levanduľové a alpakové farmy na San Juane, smaragdové lesné chodníky na Orcase, pracovné farmy na Lopezi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

@davidlerman - "Last fall, I had the opportunity to visit the San Juan Islands off the coast of WA state. We spent three breathless hours on the water tracking Orca whale pods. We were incredibly lucky, and saw close to 40 breaches, sometimes witnessing 2-3 whales simultaneously launch out of the water and come crashing down. . At the moment of this picture, 2 other orcas were also mid-breach, just out of frame. Both the crew and passengers were yelling with excitement, high fiving, and quickly trying to get a photo or two for proof. I was fortunate to get several memorable shots, and this was easily one of my favorites. . cc: @noahlotmore @aaronbaggenstos @sjiwhalewatch " . #sanjuanislands #sanjuanisland #wildlifephotography #nature #travel #traveling #traveltheworld #travelphotography #travelphoto #washington #pnw #pacific #pacificnorthwest #orca #orcas #explore #vacation

Príspevok, ktorý zdieľa San Juan Islands, Washington (@sanjuanislands),

14. Kauai, Havaj

Havajský „záhradný“ ostrov, štvrtý najväčší zo súostrovia, si svoje meno zaslúži. Niektoré jeho kúty sú prístupné len zo vzduchu či od mora, no stoja za preskúmanie. Pred dobrodruhmi sa odkryjú nedotknuté pralesy, majestátne vodopády a hlboké bujné údolia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Wilderness Tones (@wildernesstones),

13. Nantucket, Massachusetts

Zasnený, zahmlený ostrov s dramatickými útesmi a pieskovými dunami, plný romantických zrubov, okolo ktorého plávajú biele plachetnice. Nantucket, z ktorého sála pokoj na každom kroku, sa dá najlepšie preskúmať zo sedadla bicykla.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Finding peace by the ocean

Príspevok, ktorý zdieľa Grey Lady Girl ⚓︎ Nantucket (@greyladygirl),

12. St. John, Americké panenské ostrovy

Najmenší z troch ostrovov je najťažšie dostupný, pretože na ňom nie je letisko. Svojou prírodnou krásou však návštevníkom vynahradí potiaže s transportom. Z pláže si to na koni namierte do kopca, z ktorého je nádherný výhľad na záliv Coral Bay. Turistické chodníky ako Reef Bay Trail zavedú k starodávnym petroglyfom pri dramatickom vodopáde.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa St. John, USVI (@st.john.usvi),

11. Ostrov Kiawah, Južná Karolína

Ostrov je najmä veľkým golfovým rajom, no vyvíja aj úsilie o ochranu svojej voľne žijúcej fauny – korytnačiek, volaviek, orla bielohlavého.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Charleston Island Rentals (@charlestonislandrentals),

10. Sardínia, Taliansko

Slnkom zaliate pláže, no aj história v podobe Barumini, starobylých obranných kamenných štruktúr. Atrakciou je aj Neptúnova jaskyňa s pôsobivou prírodnou formáciou stalaktitov a stalagmitov či Capo d'Orso (Medvedia skala) s dokonalým panoramatickým výhľadom navôkol.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Italia (@italian_places),

9. Madeira, Portugalsko

Známe letné stredisko, no stále pomerne neznámy ostrov… Navštívte záhrady Monte Palace, ktoré vytvoril zberateľ umenia a rodák z Madeiry Jose Berado. Sú plné exotických rastlín, pagod, okrasných sôch a vodopádov. Na severozápade ostrova sa nachádzajú lávové bazény Porto Moniz, súbor prírodných jazierok zabudovaných do členitého pobrežia.

8. Palawan, Filipíny

Miestna bohatá biodiverzita a pôsobivé výhľady očaria každého. Kilometre ohromujúcej pláže aj živé dažďové pralesy, ktoré sú perfektným miestom pre dobrodružných kemperov. Kto sa odváži hlbšie do lesov, objaví jaskyne Tabon, fascinujúci komplex s múzeom, kde vedci našli zvyšky najstarších ľudských obyvateľov súostrovia.

7. Tasmánia, Austrália

Tasmánska divočina, ktorá sa rozkladá na 1,4 milióna hektároch a je tvorená šiestimi národnými parkmi, je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO vďaka svojej rozmanitosti a kráse. Za zmienku stojí národný park Cradle Mountain-Lake St. Clair s siedmimi z 10 najvyšších hôr Austrálie a dvoma nedotknutými jazerami obklopenými zeleňou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Reminiscing on the peaceful drive through mountains in Tas! The countdown to the next road trip is on and it’s only 2 weeks away

Príspevok, ktorý zdieľa Harry Pope☾ (@harrypope),

6. Aranské ostrovy, Írsko

Aranské ostrovy sú skupinou troch členitých ostrovov, čo by kameňom dohodil od západného pobrežia Galway. Ostrovy sú ideálne na jednodňové alebo aj dlhšie výlety. Sú dostupné trajektom alebo letecky a predstavujú baštu tradičnej írskej kultúry. Nájdete tu starobylé pevnosti ako Dún Dúchathair, ktoré sa nachádzajú na vrchole týčiacich sa útesov, a náboženské miesta, napríklad Sedem kostolov, kde sú hroby siedmich svätých.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BEST OF IRELAND (OFFICIAL) (@best_of_ireland),

5. Lanai, Havaj

Klasikou na ostrove sú pláže Polihua a Shipwreck, no za návštevu stojí určite aj chránená oblasť Kanepuu, kde sa nachádzajú vzácne rastlinné exempláre endemické na Havaji.

4. Siargao, Filipíny

Siargao sa často označuje za hlavné „mesto“ surfovania na Filipínach, a tak nie je žiadnym prekvapením, že Siargao má nádherné pláže. Každý z ostrovov tohto súostrovia ponúka navyše vlastné atrakcie – sviežu vegetáciu, úplnú izoláciu či malebné prílivové bazény.

3. Martha's Vi­neyard, Massachusetts

Hoci Martha's Vineyard je obľúbeným letoviskom, okrem pláží sú tu aj malebné prístavy a za návštevu stoja aj Aquinnahské útesy, ktoré stúpajú z oceánu a kedysi dávno ich vytvorili starodávne ľadovce. V kempingu Oak Bluff sa môžu návštevníci ubytovať v niektorej z 300 chatiek s príbehmi, ktoré sú súčasťou príbehu histórie ostrova.

2. Korzika, Francúzsko

Korzika má dostatok veľkolepých pláží, ale na odpočinok od slnka a piesku sa treba vydať do jej vnútrozemia. Historickí nadšenci by nemali obísť Filitosu, prehistorické miesto megalitických štruktúr známych ako menhiry alebo stojace kamene. Fanúšikovia architektúry by sa zasa mali zastaviť v Clavi a jeho pevnosti z 13. storočia

1. Whitsunday Islands, Austrália

Ostrovy sú známe jednou z top pláží sveta s nedotknutým pieskom, ale dobrodružstvo čaká na všetkých 74. Top atrakciou je Hill Inlet, miesto neustále sa meniacich prílivových pieskov, ktoré je obľúbené medzi fotografmi. Blízko je tiež slávny Veľký bariérový útes a v národnom parku Conway nájdu turisti svieži dažďový prales s kľukatými chodníkmi, panoramatickým výhľadom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa LaMochiFamily.com (@lamochifamily),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #ostrovy