Nudisti nepotrebujú komfort

Chorvátsko je považované za miesto vzniku nového moderného nudizmu. Nudistické pláže, kempingy a centrá sú doslova na každom kroku. Nudistov je možné vidieť aj na bežných plážach.

06.06.2011 11:16

Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo... Foto:
ilustračné foto
debata (2)

„V rámci nášho kempingu chodia k nám nudisti už 35 rokov. Sú niektorí, ktorí doteraz nevynechali ani jednu sezónu. Sú to predovšetkým Slovinci,“ povedal pre Pravdu Slavko Pernar, ktorý šéfuje oddychu v kempe Straško na ostrove Pag. Vraj nudisti nepotrebujú komfort. „Chcú čistú vodu, svieži vánok, dych prírody,“ vraví s úsmevom.

Chorvátsko je prvou krajinou v Európe, ktorá návštevníkom ponúkla nudistické strediská. Jadranské pobrežie Chorvátska má v poskytovaní pohostinnosti pre turistov, hľadajúcich nudizmus, dlhú tradíciu. Prvé nudistické pláže otvorili na ostrove Rab už v roku 1934 a počas ďalších desaťročí sa k nim pridali ďalšie. V roku 1960 otvorili nudistické kempy v Istrii a Dalmácii. Nudizmus tvorí významnú časť domáceho turistického priemyslu. „Treba však priznať, že už to nie je to, čo kedysi. Nudistov je menej,“ tvrdí Slavko Pernar.

Návštevníci preferujúci dovolenku v nahote sú vítaní s ponukou až tridsiatich nudistických stredísk a pláží. Početné sú aj neoficiálne nudistické pláže, ktoré nájdete všade pozdĺž dlhého jadranského pobrežia. Nudistické pláže sú označené značkami FKK (nemecká skratka výrazu Freikorperkultur, slobodná kultúra tela).

Chorvátske nudistické zariadenia sa často zameriavajú aj na rozdielne kategórie návštevníkov, zahŕňajúc rodiny, dospelých, homosexuálov a na tie, kde je vítaný každý. „U nás sme orientovaní viac na rodiny. Nie je to však pravidlo,“ vraví riaditeľ kempingu. Podľa jeho slov do prímorských centier, ako je aj to, ktoré riadi, neprichádzajú len „nudachtiví“ návštevníci. „Nudisti nielen v kempe Straško, ale aj na celom pobreží tvoria len asi 18 percent z celkového počtu ročných turistov. Zvyšná väčšina návštevníkov uprednostňuje oblečenie,“ opiera sa o najnovšiu štatistiku riaditeľ Pernar.

Najznámejšie nudistické centrá

  • Koversada – najstaršie nudistické stredisko pri dedinke Vrsar. Kapacita 820 návštevníkov. Ponúka reštaurácie, supermarkety, športové centrum aj priestor na stanovanie.
  • Ulika – moderné kempingové stredisko neďaleko mesta Poreč v Istrii. Jeho kapacita je až 3 800 návštevníkov a poskytuje priestor aj pre karavany.
  • Valalta – moderné nudistické stredisko v severnej časti Jadranu, pri meste Rovinj. K dispozícii je kemping, chaty, apartmány, karavány a reštaurácie.
  • Monsena – tiež leží blízko mesta Rovinj. Ponúka kemping, chaty, apartmány, dve reštaurácie, supermarket, plaváreň a detskú zónu. Kapacita 2-tisíc návštevníkov.
  • Straško – leží na ostrove Pag. K dispozícii je kemping, chaty, apartmány, karavany a reštaurácie.
2 debata chyba