Najkrajšie pobrežie Talianska je takmer bez turistov... a teší sa z toho!

Početnejšie roje rýb, menšie znečistenie, vtáčí spev... Vďaka karanténe a prudkému poklesu turistiky sa príroda na Amalfitánskom pobreží, turistickom regióne na juhu Talianska, znovu nadýchla. Vzniká tak otázka, ako zlúčiť ekonomiku a trvalý rozvoj, píše agentúra AFP.

08.08.2020 07:30
Amalfi, Taliansko Foto: ,
Amalfi
debata (1)

„Naše more bolo vždy priezračné, ako kryštál, ale teraz, keď je tu menej lodí a športových aktivít, je úžasné. A vidieť viac rýb ako predtým,“ hovorí Andrea Coppola zo spoločnosti Plaghia Charter, ktorá organizuje výlety na lodiach.

Amalfitánske pobrežie, preslávené svojimi mestečkami učupenými na kopcoch zvažujúcich sa k Stredozemnému moru, dnes vyzerá ako Šípková Ruženka.

Taliansko, ktoré bolo ako prvá krajina v Európe postihnuté epidémiou Covidu-19, zrušilo začiatkom mája karanténu a od 3. júna sa znovu otvorilo turistom. Tých však je tu zatiaľ len málo.

„Zvyčajne je tu v tejto ročnej dobe všade plno jácht, odtiaľto až na Capri,“ hovorí turistický sprievodca Giovanni Casci, ktorý sa pozerý na takmer prázdne pobrežie.

Vďaka karanténe vyzerá more ako pred 40 rokmi. „Pokiaľ ide o pokoj, ide o nepopierateľné zlepšenie. Predtým tadeto prechádzalo toľko lodí, že sa to podobalo na diaľnicu,“ zdôrazňuje rybár Gaetano Esposito. „Je tu ale ekonomický problém. Nachytám síce ryby, ale nepredám ich,“ dodáva.

Chodník bohov

„Okrem delfínov pri pobreží tu boli vorvane tuponosé, ktoré vchádzali do prístavu a ľahko sa k ľuďom približovali. Tie predtým nebolo možné uvidieť,“ upresňuje Casci, ktorý spolupracuje so združením Cartotrekking.

„Turistické cesty, vrátane Sentiero degli Dei (Chodník bohov), zase neúmerne zarástli, a tak prvou úlohou po ukončení karantény bolo orezať tŕnie tam, kde sa nedalo prejsť a zaistiť na nich bezpečnosť,“ dodáva Casci.

Odvtedy si turisti, väčšinou Taliani, zase obuli tenisky a salamandry a hady sa znova musia skrývať.

„Od marca do októbra je Amalfitánske pobrežie navštevované až príliš a pravdepodobný návrat masovej turistiky bude mať znova vplyv na prírodu,“ konštatuje sprievodca.

Jeho kolega Marco Marotta si myslí, že by pandémia mohla byť veľkou príležitosťou, ako reorganizovať turistiku.

„Výlety a túry boli v posledných rokoch veľmi intenzívne a narastali, sú však ešte miesta, ktoré si zaslúžia, aby ich objavili, a ktoré ponúkajú pokoj na rozdiel od šialenstva na plážach a kúzelných miestach na pobreží,“ konštatuje.

Petícia

Predseda turistického dištriktu Amalfitánskeho pobrežia Andrea Ferraioli sa tiež domnieva, že kríza s epidémiou, ktorá mala na sektor tvrdý dopad najmä kvôli neprítomnosti amerických turistov, je príležitosťou, ktorej sa treba chopiť.

Pobrežie v posledných rokoch zaznamenalo možno až príliš veľký príliv turistov, najmä v lete. Vlani ich tu boli takmer dva milióny," vysvetľuje.

Turistika by podľa neho mala byť rozložená na 12 mesiacov v roku, mal by sa rozvíjať trekking či enogastronómia a turisti by sa mali k životnému prostrediu správať ohľaduplnejšie.

„Positano zažíva krásne chvíle, príroda len prekvitá, more je priezračné, ráno nás budí vtáčí spev. Také pekné mesto si zasluhuje vysoko kvalitnú turistiku, aká tu bývala predtým,“ usudzuje Tanina Vanacoreová, spolumajiteľka hotela Palazzo Murat.

"Bežne tu mávame 200 až 300 autobusov denne, ktoré spôsobujú zápchy a sťažujú život obyvateľom. Koniec tejto enormnej prevádzky by bol úľavou. Vyzbierali sme takmer 10.000 podpisov na petíciu požadujúcu, aby sa to nevrátilo. Potrebujeme prostredie, v ktorom sa dá žiť a kde sa rešpektuje príroda a more, "zdôrazňuje.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Amalfi