Ani Parthenón, ani Akropola. Najzaujímavejšia pamiatka Grécka je na Spinalonge

Ostrov Spinalonga nespĺňa kritériá bežného turistického klišé ako najslávnejšie zrúcaniny z čias starovekého Grécka plné antických stĺpov, sôch bohýň, chrámov...

20.10.2020 07:00
debata

Spinalonga alebo Kalydon je malý ostrov pri severovýchodnom pobreží Kréty. Pôvodne bol súčasťou polostrova, no v benátskom období ho z obranných dôvodov „odstrihli“ od pevniny a vybudovali na ňom pevnosť, píše Traveller.

V okolí ostrova sa ťažila soľ, no to, čo z neho spravilo podivné miesto plné trpkosti a žiaľu, sa udialo o niečo neskôr.

V časoch, keď medicína nebola ani zďaleka na takej vyspelej úrovni ako dnes, ľudí postihnutých leprou jednoducho odtrhli od rodiny a odvážali na nedostupné miesta a nechali ich tam svojmu osudu.

Tak sa aj zo Spinalogny stala v období od roku 1903 do 1957 kolónia malomocných z celého Grécka, ktorí sa smutne pozerali na pevninu a hádali, či sa tam, medzi ostatných, ešte niekedy vrátia. v najhorších časoch ich tam žilo až okolo 400.

Dodnes tu temné časy pripomína spaľovňa, v ktorej sa pálili odevy prichádzajúcich malomocných, cintorín aj malý prístav, kam chorým prinášali zásoby jedla a vody.

Na Spinalonge boli dva vchody – jeden pre chorých, známy ako „Danteho brána“. Pacienti totiž nevedeli, čo ich na ostrove čaká.

Chorí sa však nechceli nechať vtiahnuť svojím smútkom, ale bojovali o svoje šťastie a radosť zo života. Na Spinalonge prevádzkovali malú kaviareň a fungovala tu aj škola.

Svoje obydlia si krášlili farbami, okenice maľovali žiarivo zelenou a žltou farbou, okolo múrov sadili popínavé ruže.

V roku 1938 malomocní požiadali vládu, aby nechala časť opevnenia zbúrať, aby sa vnútri necítili tak stiesnene a pochmúrne, ako v obrovskom väzení, ale aby k nim prenikali teplé slnečné lúče a osviežujúci morský vánok.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Σπιναλόγκα / Spinalonga 1935

Príspevok, ktorý zdieľa (@musesofthenight),

Liek na malomocenstvo vynašli v 40. rokoch 20. storočia, no chorých na Spinalonge držali nepochopiteľne ešte ďalších takmer dvadsať rokov. Ostrov tak bol jedným z posledných izolačných miest malomocných v Európe, posledný obyvateľ, kňaz opustil Spinalongu v roku 1962.

Roky na ostrov potom nik nevkročil, až v 80. rokoch začali miestni rybári prepravovať vo svojich bárkach návštevníkov, ktorí boli zvedaví na bývalú kolóniu.

Dnes Spinalonga nemá žiadnych stálych obyvateľov, no postupom času sa stala obľúbenou turistickou atrakciou vďaka svojmu príbehu aj dobrej dostupnosti z hojne navštevovanej Kré­ty.

Spinalonga je okrem pevnosti známa aj svojimi malými kamienkovými plážami a plytčinami, ktoré zrejme kedysi tešili aj tamojších nedobrovoľných obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko