Ostrovy slobody: Päť miest v Taliansku, kde Covid (ešte) nedorazil. Ako to dokázali?

Na svete je už len veľmi málo miest, kde si doposiaľ pandémia nenašla cestu. Prípady nákazy sa potvrdili dokonca aj na Antarktíde, píše CNN.

26.02.2021 07:00
debata (1)

Taliansko vlani zasiahol vírus veľmi vážne, prvá vlna sa rozliala po Apeninskej čižme ako záplava. Krajina mala obrovské množstvo obetí.

Napriek tomu práve tu je niekoľko šťastných izolovaných miest, v ktorých za rok nezaznamenali ešte žiadne ochorenie, uvádza CNN.

More okolo týchto maličkých „ostrovov slobody“ funguje ako prírodná bariéra, ktorá chráni ich obyvateľov pred „zlým“ vonkajším svetom.

Linosa

Tento malý sopečný atol, ktorý sa nachádza v strede Stredozemného mora medzi Sicíliou a Tuniskom, je mimo hlavných turistických ciest.

Dá sa naň dostať buď letecky na Lampedusu a potom trajektom alebo 12-hodinovou cestou po mori zo Sicílie.

Ostrovček je plný zaujímavých miest, nachádza sa tu pláž La Pozzolana známa svojím čiernym pieskom aj kráter Monte Vulcano. Okolo ostrova beží jedna hlavná cesta lemovaná opunciami a nízkmi tehlovými plotmi.

Žije tu asi 450 obyvateľov, ktorí sú zvyknutí na svoj pokoj a samotu. Lockdown tu vyzerá podobne ako každodenný život v zime. Ľudia trávia čas doma, starajú sa o svoje pozemky a chodia na lov na svojich malých loďkách.

Na Lampeduse sa niekoľko prípadov Covidu našlo, no na Linose zatiaľ nie. Všetci prichádzajúci návštevníci alebo nerezidenti sú povinní absolvovať test na Covid v prístave trajektov ešte predtým, ako vstúpia na ostrov.

Tremiti

Smaragdovozelené vody, majestátne žulové skaly a členité útesy zabezpečili tomuto zoskupeniu piatich ostrovov pomenovanie „perly Jadranu“.

Hoci súostrovie Tremiti pri pobreží Apúlie je v lete preplnené potápačmi a milovníkmi slnka, v zime tu žije len okolo 200 obyvateľov. Tí sú rozptýlení na dvoch hlavných ostrovoch San Nicola a San Domino. Ostatné tri ostrovy sú neobývané.

Okrem rybolovu a pestovania zeleniny sa miestni sústreďujú na prípravu nadchádzajúcej sezóny, pretože dúfajú, že bude lepšia ako tá minuloročná. Cestovný ruch je pre nich dôležitý zdroj príjmov.

V pevninskom prístave Termoli, ktorý je vzdialený jednu hodinu trajektom, sú kontroly prísne. Merajú sa telesné teploty všetkých prichádzajúcich alebo odchádzajúcich cestujúcich a skúmajú sa ich identifikačné kar­ty.

Vulcano

Vďaka panenským plážam, čistej vode a úžasnej scenérii tento idylický ostrov, ktorý je súčasťou Liparského súostrovia v Tyrrhenskom mori, zvyčajne nemá problém prilákať turistov. Pandémia však všetko zmenila.

Taliansko sa síce v júni na chvíľu otvorilo pre cestujúcich, druhá vlna, ktorá v októbri otriasla Európou, však vyhnala väčšinu turistov a nádherný ostrov Vulcano ostal takmer prázdny.

Vulcano mal údajne minulý rok potvrdený len jeden prípad Covidu-19, ďalšie prípdy však nenastali.

Asi šesť stoviek stálych obyvateľov ostrova trávi zimu ako zvyčajne – rybárčením, prechádzkami, opravovaním svojich domov, krátkymi rozhovormi, teraz aj v rúškach a oddychom doma.

Neustála sopečná činnosť pomáha udržiavať morskú vodu v okolí príjemne teplú po celý rok, takže mnohí si chodia aj zaplávať. Uzavreté obchody nie sú pre toto ročné obdobie nič neobvyklé.

Filicudi

Obyvatelia ostrova Filicudi, jedného z najdivokejších a najvzdialenejších z Liparských ostrovov, boli kedysi z izolácie a chýbajúceho spojenia s krajinou frustrovaní, dnes ju považujú za výhodu. Uvedomujú si, aké majú šťastie, že žijú v takom ústraní, ďaleko od besnenia koronavírusu.

Miestni môžu vďaka sociálnemu dištancu a teplej zime oddychovať na typických panoramatických terasách v liparskom štýle s nádherným výhľadom na more a večerať pod hviezdami.

Filicudi má iba jednu rybársku dedinu Pecorini a Mare, ktorá je s prístavom spojená prašnou cestou. Strmé cestičky a kamenné chodníky vedú k chatkám a čierne, zelené a červené útesy sú plné labyrintov jaskýň.

Alicudi

Alicudi, sesterský ostrov Filicudi, je najodľahlejším z Liparských ostrovov. Covid tu vnímajú ako veľmi, veľmi vzdialenú hrozbu.

V Alicudi vládne ticho. Nie sú tu žiadne autá, skútre, ani bicykle. Ani žiadne cesty, iba prašné cestičky. Jediným dopravným prostriedkom na ostrove sú osly. Obydlia tejto malebnej osady spája viac ako 10 000 kamenných schodov.

Alicudi nemá bankomaty, butiky, podniky. Nie je tu žiadne pouličné osvetlenie, do noci žiaria iba hviezdy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #ostrovy #koronavírus #Covid-19