Grécko pozýva na letnú dovolenku, aj tých neočkovaných

Grécko je pripravené privítať tento rok v lete britských turistov bez ohľadu na to, či sa už nechali zaočkovať proti Covidu-19, uviedol podľa agentúry Reuters grécky minister pre cestovný ruch Charis Theocharis.

27.02.2021 13:50
debata (1)

Grécko volá po zavedení očkovacích pasov v Európskej únii a verí, že by sa vďaka nim mohlo v lete otvoriť zahraničným cestovateľom.

Grécko sa vo februári dohodlo s Izraelom na zmiernení cestovných obmedzení pre izraelských občanov, ktorí sa preukážu potvrdením o očkovaní. Grécky minister pre cestovný ruch povedal, že Atény diskutujú o podobnej dohode aj s Londýnom.

V tomto prípade by sa ale cesty do Grécka nemali obmedziť len na očkovaných. „Všetci Briti, bez ohľadu na to, či už dostali vakcínu proti Covidu-19, alebo nie, budú mať možnosť cestovať na letnú dovolenku do Grécka,“ uviedol.

Minister tiež spresnil, že Briti, ktorí budú mať potvrdenie o očkovaní, nebudú musieť pred odletom do Grécka podstúpiť test PCR ani karanténu po prílete.

Turizmus sa podieľa asi na pätine gréckej ekonomiky a vytvára v krajine pätinu pracovných miest.

Pokles v počte prichádzajúcich turistov znížil v minulom roku grécke príjmy z cestovného ruchu na štyri miliardy eur z 18 miliárd eur v roku 2019, uviedla agentúra Reuters.

Oznámenie gréckeho ministra prichádza v situácii, keď predstavitelia Európskej únie diskutujú na summite o pandémii Covidu-19 a očkovacích pasoch. V ich potenciál oživiť turizmus veria okrem Grécka aj ďalšie krajiny na juhu Európy vrátane Španielska.

V Británii teraz dostalo prvú dávku očkovacej látky vyše 18 miliónov ľudí. Britská vláda sa však k obmedzeniu vzhľadom na letné dovolenky zatiaľ nevyjadrila.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #očkovanie #letná dovolenka #koronavírus #Covid-19