Šťastný starec býval na najbezpečnejšom mieste proti Covidu, teraz ho vysťahovali

Viac ako tri desaťročia býval na idylickom opustenom ostrovčeku pri pobreží Sardínie úplne sám, vďaka čomu ho mnohí poznali ako najslávnejšieho talianskeho Robinsona Crusoa. Nehovoriac o tom, že vo svojom izolovanom kráľovstve bol úplne v bezpečí pred nákazou novým koronavírusom. Teraz sa však všetko mení.

12.05.2021 07:00
debata (3)

Mauro Morandi sa lúči so svojou malou chatrčou na ostrove Budelli. Nie je to však dobrovoľný odchod, ostrov opúšťa pre opakovanú hrozbu úradov, že ho vysťahujú. Osemdesiatjeden­ročný obyvateľ, ktorý na ostrove žije od roku 1989, to podľa CNN oznámil v nedeľu na svojej facebookovej stránke.

„Idem preč," napísal a dodal, že dúfa, že „Budelli bude chránený tak, ako ja za posledných 32 rokov." Tiež uviedol, že je zo situácie „skutočne naštvaný“.

Bývalý učiteľ skončil na nádhernom ružovom atole pri pokuse o preplávanie z Talianska do Polynézie. Miesto ho podľa jeho slov okamžite zhypnotizovalo, a tak sa rozhodol zostať. Krátko po príchode prevzal správu ostrova od bývalého strážnika. Jeho miesto však zaniklo, keď v roku 2015 prevzal nad ostrovom Budelli správu Národný park La Maddalena.

Keď sa Morandi ani po tom nechystal odísť a začal bojovať proti zámeru premeniť jeho dom na pozorovateľnu miestnej prírody, dostal sa do sporov s úradmi, ktoré nástoja na tom, že už nemá žiadne právo či nárok ostávať.

Ešte vlani pre CNN Travel pritom napínal svaly, že neodíde a budú ho musieť z ostrova odtiahnuť. Morandi tiež vyjadril obavy o budúcnosť ostrova, ktorý on dokonale strážil pred turistami porušujúcimi pravidlá ochrany vzácnej prírody.

Na internete sa medzitým rozbehla petícia za udržanie Maura Morandiho na ostrove, ktorá získala už vyše 70 000 podpisov. Ani tá však nepomohla.

Morandi sa musel pobrať, no podľa príspevku na jeho Facebooku sa zdá, že neodišiel ďaleko. Moje fotografie tu uvidíte stále, aj keď z iného miesta, Sardínia je celá krásna, napísal.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Sardínia